Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 8348

Počelo je sanjivo. Maja Posavec u poderanim hlačama i običnoj majici kratkih rukava u bijelim tenisicama s bendom u sjeni. Zajedno su djelovali kao družina okupljena na probi, a ne na prvom koncertu u Lisinskom. Nimalo glamura, nimalo šminke i nimalo pretvaranja. 'Dok držiš me za ruku' jeknula je u tišini mraka Lisinskog, a publika kao da je cijelo vrijeme zadržavala dah. Maja joj nije dopustila pljesak već se prva pjesma samo pretopila u novu 'Dlan o dlan'. ''Puštam da se događa nešto prekrasno'' ona pjeva i zatvara oči, a ja tonem u svoje sjedalo dok me zvukovi hammonda obavijaju. Osjećam kako ovo neće biti još samo jedan od mnogih koncerta. Maja je pjevačica, glumica, zabavljačica, a na svom koncertu recitirala je pjesme, igrala se svojim glasovnim mogućnostima, presvlačila se iza paravana i tenisicom gotovo oštetila klavir dok su joj odjeća i obuća letjeli na sve strane. Pozornica je bila njeno igralište, a ona je bila zaigrano dijete koje je skakalo od jednog kutka do drugog. Možda bi netko drugi izgledao groteskno, no Maja je isijavala šarmom. Neke pjesme poput 'My Song', za razliku od studijske verzije, iskočile su u live izvedbi i nije bilo nijedne koja je podbacila. Ivan Kapec na gitari, Marino Vinja na bas gitari, Franjo Klinar na klavijaturama i Damir Mihaljević na bubnju, okupljeni u prateći bend Hotel, sjajno su se snašli u šarolikom repertoaru Maje Posavec, no posebno su briljirali u atmosferičnim pjesama poput 'Juhe' i 'Kada ne bi imao strah'.

IMG 8401

U središnjem dijelu koncerta u crnoj baršunastoj haljini uz pratnju Franje Klinara na klaviru izvela je 'Tiho', 'Nećemo se naći', i Detourovu 'Plešem sama', a sam Nenad Borgudan na kraju je koncerta izjavio kako dosad nije čuo koliko je Maja uistinu sjajna pjevačica na koncertima. Ona to doista jest i Lisinski je bio pravo mjesto gdje se čula apsolutno svaka nijansa njenog glasa. Nije bilo važno pjeva li kroz šapat, klasično ili punim glasom, ona je suvereno pokazivala svoju svestranost. Koncert je završila fantastičnim izvedbama svojih autorskih 'Budi jak' i 'Pijani pilot' iz Detour faze. Nakon 90 minuta koncerta, publika je nije olako pustila s pozornice i još je jednom za kraj, ovaj put u bendovskoj jazz/cabaret izvedbi, odsvirala 'Nećemo se naći'.

IMG 8432
Hangtime Agancy radi idealnu stvar jer u malu dvoranu Vatroslava Lisinskog dovodi izvođače čija glazba blista dok je publika u tišini sluša s apsolutnom koncentracijom. Jedva čekam vidjeti tko je sljedeći na redu.

U intervjuu prije tjedan dana Maja mi je otkrila jednu tajnu. Kad sam je pitala je li spremna za svoj prvi koncert u Lisinskom, nervozno se osmjehnula i rekla Oni će kupiti ulaznicu za koncert, a što ću ja?

Majo, ti ćeš biti svoja i dat ćeš svaki atom svoje snage, poslat ćeš ga u svemir o kojem toliko pjevaš i nadati se da će netko osjetiti što si željela reći. Barem onih tristotinjak osoba u Lisinskom.