Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

sohn

Groznica subotnje večeri je pomalo nespretan naziv za recenziju ovog koncerta. Sohn nije talijan, ne zove se Tony i ne svira trake poput Disco Inferno dok na prozračnom podiju John Travolta u trapezicama diže jednu ruku u zrak, a drugu drži na remenu. Ipak, u subotu je u Tvornici visila disco kugla, podij je bio nažalost prozračan, a zagriženi posjetitelji su itekako osjećali groznicu i trnce. Jedno od vodećih imena pop-elektronike, Christopher Michael Taylor, u pratnji dvočlanog sastava, odsvirao nam je set modernog futurističkog diska za pamćenje.

Na papiru, Sohn na glazbenom mozaiku ne donosi ništa pretjerano novo. Još 2014. godine kada je izbacio svoj album prvijenac „Tremors“, njegov zvuk nije odlazio previše van već poznatih formi, no za razliku od bezbrojnih numera koje tvore „chill“ i „relaxing“ playliste na streaming servisima, Sohn je imao pjesmu. Milozvučna elektronika mekanog udarca popraćena uhu ugodnim zvukom sintesajzera perfektno je zaokružena vokalnim sposobnostima našeg junaka Christophera. Kako ne bi sve ostalo na pukom odobravanju, Sohnova glazba donosi i onaj faktor x. U maniri najboljih momenata jednog Moderata ili čak Jona Hopkinsa, Christopher obuhvaća jednu posve specifičnu emociju u svojim skladbama. Prije samog koncerta jedino i pravo pitanje je bilo može li ju prenijeti. Odgovor je, kao što se vidi u naslovu i uvodu..potvrdan.

Najbolje od obaju svjetova. S jedne strane smo slušali pravu svirku u sastavu bubanj i 2x sintesajzer, a s druge, milozvučni klupski zvukovi taman odmjereni da ne ulaze u sferu „lupanja“. Christopher, kao autor glazbe očekivano potpisuje i tekstove, a njegovo pjevanje na trenutke je podsjećalo na noviji rad Justina Timberlakea. Nažalost malobrojna publika nije bila smetena svojom brojnošću, te je bio pravi užitak okrenuti se oko sebe i vidjeti nasmiješena lica širom zatvorenih očiju. Oni koji su pak odlučili gledati zbivanja na bini, imali su što vidjeti. Minimalistički light setting oslikavao je obrise članova benda, a cijela, pomalo sramežljiva atmosfera je još samo dodatno pojačala gore spomenutu emociju koju smo tražili.

Unutar pomalo nezahvalnih uvjeta, pregrađeni pogon je zvučao kako spada, a i to publike što se skupilo je stvorilo minijaturnu kritičnu masu čiju projekciju užitka je bend itekako osjetio. Dobili smo 16 numera što je presjek najboljih radova s oba studijska albuma (u Zagreb je došao promovirati „Rennen“ iz Siječnja 2017. godine), no bitnije od kvantitete, tu je uvijek nužna kvaliteta izvedenog. A ona je bila na razini. Sohn je ozbiljan bend s ozbiljnim zvukom, no to ne znači da zahtijevaju i ozbiljnost slušatelja. Njihova glazba je festival ugode i sjete, idealan pogled unatrag na događaje zbog kojih smo tužni što su gotovi, ali smo se sretni što su se dogodili. Tako je bilo i u subotu. Žao nam je bilo mahnuti ekipi s bine jer smo bili svjesni kako je groznica subotnje večeri završila, no itekako smo sretni što se uopće i dogodila. Prvi i nadam se ne i posljednji put.

SETLISTA
Hue
Fool
Oscillate
Signal
The Wheel
Red Lines
Bloodflows
Rennen
For My Daughter
Nil
Tremors
Lights
Lessons
Hard Liquor
Encore:
Artifice
Conrad