Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

huzjak 20180505 RagnBone Man 198 photoSasaHuzjak

Rory Graham poznatiji pod imenom Rag'n'Bone Man, jučer, 5. svibnja pohodio je Ljubljanu (točnije dvoranu Tivoli) u sklopu svoje turneje Grand Reserve Tour. Kako je i sam Rag'n'Bone Man između pjesama tvrdio, ovo je bio posljednji koncert u sklopu gore navedene turneje. Ovaj pjevač i tekstopisac poznat po dubokom bas-bariton glasu osvojio je simpatije publike diljem svijeta svojim albumom Human (2017.). Prošle godine na Brit Awards Rag'n'Bone osvojio je dvije nagrade i to British Breakthrough Act i Critics' Choice Award. Uz njega samo je David Bowie posthumno dobio dvije nagrade 2017. (britanski muški solo umjetnik i album godine). Album Human, po statistikama, je najbrže prodavani debi album jednog muškog umjetnika od 2010. do danas. Lako je zaključiti kako je u jeku svoje najveće popularnosti gospodin Rag' n'Bon posjetio susjednu Sloveniju i odradio izvrstan nastup.

Kasno popodne park Tivoli su lagano zaposjedali fanovi ovog pjevača. Predgrupa na ovom djelu turneje bila je englesko-švedska (ipak više švedska) grupa Alberta Cross, predvođena Petter Ericson Stakeeom. Ovaj bend čiju glazbu bi mogli opisati kao indie rock ili alternativni rock započeo je sa svojim nastupom petnaestak minuta prije 20 sati. Cijeli bend se oslanja na Stakeeov glas i svirku. Što i nije nešto posebno, jer najbolji dio njihove svirke zasigurno je muziciranje svo troje članova. Previše isticanja Steakeeova glasa (80% svirke) je ipak izgledalo kao dokazivanje nekog mladog gitarista/pjevača u lokalnoj garaži. Čini se kako Alberta Cross nisu baš najbolje izabrana predgrupa, bar ne u ovoj kombinaciji.

huzjak 20180505 Alberta Cross 005e photoSasaHuzjak

Nakon 40ak minuta svirke Alberta Crossa i 30ak minuta uštimavanja zvuka, svjetla, pozornice zvijezda(e) večeri izašli su na vrlo dobro dizajniranu pozornicu. Pozadinu pozornice krasila je stripovska slika mnoštva ljudi koja simbolizira današnje društvo. U dvorani je bilo, po slobodnoj procjeni, između 1600-1900 ljudi. Izlazak Rag'n' Bonea i benda probudilo je publiku i show je započeo. Rag'n'Boneov glas ispunio je dvoranu. Prateći bend nije zaostajao po kvaliteti. Početna pjesma stopila se u poznatu Wolfes. Redale su se pjesma za pjesmom. Publika je aktivno pratila Ragea i bend. Bone Man je imao vrlo dobru komunikaciju s publikom. Cijelo vrijeme je zahvaljivao publici, naglašavao kako su njegove pjesme depresivne i kako se ispričava na tome. Opisivao je kome su pjesme posvećene - Life in Her Yet je pjesma posvećena pjevačevoj baki, Odete pjesma posvećena kćeri prijatelja itd. Vrhunac koncerta, po mom, osobnom mišljenju je bila izvedba pjesme Hard Came the Rain, koja se može opisati kao dobar čvrsti rock. Inače, velika većina izvedenih pjesama zvuče puno žešće u live verziji negoli na studijskim izdanjima. Treba napomenuti kako su svjetlosni efekti bili vrlo dojmljivi. Najpoznatija i najslušanija Human otpjevana je zajedno sa cjelokupnom publikom. Nakon završetaka Human, Rag je pitao publiku: „Želite li čuti remiks?“. Tad je izveo remiks pjesme Human sa puno repanja. To je zvučalo odlično. Za bis su ostavljene samo dvije pjesme: Bitter End i Hell Yeah.

huzjak 20180505 RagnBone Man 283e photoSasaHuzjak

Svoju dozu mješavine popa, soula, bluesa, a pomalo i rocka, Rag'n'Bone je odradio iskreno, energično i kvalitetno. Prateći bend je bio točan kao Brightonski sat. Odličan gitarist, vrlo dobra dvočlana puhačka sekcija, žestoki bubnjar, kvalitetna bas gitara i nevjerojatan ženski pozadinski vokal. Sam Rag'n'Bone izgleda impozantno na bini, viši je od svih ostalih za glavu, a njegov bas-bariton uživo zvuči bolje nego na studijskim snimkama, ma kako se to činilo nevjerojatnim. Iako je ovo zadnji koncert turneje, Rag'N'Bone nastavlja koncentrirati po festivalima ovog ljeta. Ako budete imali priliku, njegov koncert svakako nemojte propustiti!