Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Minami Deutsch Mocvara 09895

Mračna, ekstatična dvorana... volim Krautrock i priču o tom pravcu nastalom u 60-tim godinama u Njemačkoj.

Minami Deutsch je jednostavno rečeno krautrock bend iz Tokija koji je 2014. osnovao Kyotaro Miula. Nakon zapaženog nastupa na Tokyo Psych Festivalu 2015. Minami Deutsch objavljuju svoj istoimeni album prvijenac za Cardinal Fuzz Records koji je odmah pokupio simpatiju psych i krautrock publike kao i kritike diljem svijeta.

Psychedelic Baby Magazine je označio Minami Deutsch kao jedan od najvažnijih predstavnika moderne azijske glazbene scene dok je Jacob Bannon (Converge) kao ovogodišnji kurator na Roadburn-u odlučio uvrstiti ovaj bend u festivalski raspored na kojemu će promovirati svoj aktualni EP "Tunnel / New Pastoral Life".

Krautrock je ostvario i važan utjecaj na američku elektroničku plesnu glazbu osamdesetih godina i pravce kao što su electro, house, techno i goatrance.

Za razumijevanje krautrocka i njegove političke i kulturološke pozadine zgodno je pogledati BBC-jev dokumentarac “Krautrock – Rebirth of Germany”, koji objašnjava kako se cijeli naraštaj njemačkih glazbenika doslovce odraslih na ruševinama nakon Drugog svjetskog rata, odlučio za futuristički pristup kako bi se usredotočili na budućnost i nadišli turobnu prošlost.

Prošlogodišnji odlazak na onaj svijet Holgera Czukaya u našim medijima zabilježen je tek uzgred. U sredinama većim od naše, spominjanje ovog osebujnog njemačkog glazbenika, osnivača skupine Can i autora koji je uspješno premostio ponor između popa i avangarde bila je prilika da se još jednom ispriča priča o čudesnoj epizodi popularne glazbe koja je prezrivo (i šovinistički) nazvana - krautrock.