Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Samir Ceric Kovacevic 3598

Datum 17. 4. odavno smo upisali u kalendare kao događaj godine te, nakon napornog ponedjeljka, razbijamo tjedan s trenutno najistaknutijim engleskim rock bendom. Iako su Editorsi imali priliku svirati već pet puta u Zagrebu, svaki njihov dolazak iznova izazove euforiju i veliko zanimanje publike. Imali smo ih prilike vidjeti dva puta u festivalskom izdanju u sklopu INmusic festivala, te tri puta u solo aranžmanu.

Bend dolazi u Zagreb u sklopu turneje pod nazivom „Violence“, nazvanoj po zadnjem izdanom albumu. Zadnja dva koncerta održali su u prepunoj Tvornici uz riječke rockere Jonathan kao predgrupu. Ovogodišnji koncert zakazan je s predgrupom October Drift. Ovaj engleski alternativni indie bend poznat je tome što u Londonu uspješno pune manje klubove, krenuli su na turneje s većim bendovima i do sad su izdali dva albuma.

Samir Ceric Kovacevic 3425

Kao i svaki put do sada, karte za Editorse krenule su se brzo prodavati, te je uskoro koncert bio rasprodan. Oni najbrži kupili su karte, dok je sporiji dio publike kupovao karte preko društvenih mreža i oglasnika gdje su karte bile i po dva puta skuplje. Organizatori su, kao i zadnji put kad je koncert bio rasprodan, upozoravali da publika dođe ranije kako bi se izbjegle gužve. Predgrupa je bila najavljena za 20:15h dok su Editorsi s nastupom krenuli u 21:30h. Za Tvornicu je poznato da nema kašnjenja pa je sve krenulo na vrijeme. Svake pohvale organizatoru što misli na publiku koja se mora sljedeći dan na poslu praviti da ne spava.

October Drift izašli su na pozornicu, u već podosta punoj Tvornici i pozdravili publiku. Iako sam tek nedavno preslušao njihove stvari – uživo zvuče još divlje i energičnije. Ova simpatična četvorka zabavljala nas je oko pola sata, i super su nas zagrijali za glavni dio večeri. Kako je večer prolazila, svi smo željno iščekivali Editorse.

Samir Ceric Kovacevic 3465

Za početak koncerta odabrali su energičnu stvar i trenutni radijski hit „Hallelujah (So Low)“ koja se trenutno vrti i po MTV-u (ne znam koliko je to dobro, ali nema veze). Nakon izvedene prve stvari publika je pozdravila svoje miljenike gromoglasnim pljeskom. Koncert su nastavili s pjesmama sa starijih albuma „A ton of love“ i „Formaldehyde“. Nakon ovih klasika krenuli su s novijim materijalom  „Darkness at the Door“ za koju je jučer izašao spot, te „Violence“ koja je meni jedna od boljih stvari s novog albuma. Nastavili su s provjerenim hitom „No Harm“ u kojoj je Tom ponovno pokazao koliko dobar glas ima. Uslijedili su stariji hitovi kao što su „Blood“, „Munich“ i „An end has a start“ koji su me podsjetili na vrijeme kad sam počeo slušati ovaj bend. Iako se koncert bližio kraju bilo je vrijeme za neke novije stvari, pa smo uz pjesmu „Nothingness“ imali priliku čuti i „Belong“. Između novijih stvari odsvirali su i vječni hit „Sugar“ koju Jabučari imaju prilike čuti svake subote. Nakon još dvije pjesme „The Racing Rats“ i „Ocean of night“ slijedila je pauza i očekivani poziv na bis.

Vidno umorni, ali sretni, članovi benda su se vratili na pozornicu i odsvirali još par hitova, kao što su „Papillon“ i „No sound but the wind“ te s novijeg albuma „Magazine“ i „Cold“. Za kraj koncerta ostavili su laganiju stvar pod nazivom „Marching orders“.

Setlista:

Hallelujah (So Low)
A Ton of Love
Formaldehyde
Darkness at the Door
Violence
No Harm
Blood
Munich
An End Has a Start
In This Light and on This Evening
Eat Raw Meat = Blood Drool
Nothingness
Belong
Sugar
The Racing Rats
Ocean of Night
Bis:
No Sound but the Wind
Cold
Magazine
Papillon
Marching Orders