Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

20180405 222900 2

Prošlo je pet godina otkako su nam Šveđani gostovali u Zagrebu. Tada su bili u Močvari koja je bila krcata a ovaj put su nam srećom došli u puno veći Boogaloo pa je bilo više zraka (iako i puno više posjetitelja). Iako im je zadnji album „Atoma“ vani već godinu i pol, Mikael Stanne i ekipa ga ne prestaju promovirati na istoimenim turnejama, a i zašto bi kada im dobro ide?

Za jednog kišovitog proljetnog četvrtka sakupilo se u Boogaloou puno ljudi.

Ghidrah 2

Prvi red je bio popunjen već u pola 8 kada je izašla prva predgrupa – austrijski Ghidrah. Momci su veselo (uživali su i ponašali se kao da je dvorana bila puna) i žestoko odradili svojih pola sata. Pozvali su gledatelje da pogledaju njihov nedavno izašli video „Recovery“, na kraju se fotografirali s publikom i prepustili nas još jednom austrijskom bendu – Vinegar Hill.

Vinegard hill 2

Upravo Vinegar Hill sam bila gledala u rujnu prošle godine kada su u Grazu nastupali kao predgrupa Evergreyu i mogu reći da nisam bila pod nekim dojmom. Međutim, sinoć je napredak bio više nego očit. Zvučali su puno, puno bolje i odradili puno bolji koncert. Srca hrvatske publike su sigurno osvojili bacajući poklone među kojima su se našle majice i CD-i. Dobar trik za privući publiku naprijed, jer Hrvati ne bi bili Hrvati kada se ne bi polakomili za besplatnim darovima. Austrijanci su prošle godine proslavili svojih deset godina karijere, izdali četiri albuma, a u Zagrebu se predstavili skroz zadovoljavajuće.

Equilibrium 1 2

Prva „malo veća“ predgrupa Dark Tranquillityju je bio njemački Equilibrium te je ovo bilo njihovo prvo gostovanje u Hrvatskoj. Bavarci su se okupili prije 17 godina povodom jednog nastupa, no, kako su se svidjeli publici, nastavili su širiti folk metal, pjevan na uglavnom njemačkom jeziku. Boogaloo se već dobro popunjen jako dobro zabavlja uz Nijemce koji su jako energični, a uspjeli su neke ljude na podiju rastrčati ne bi li formirali circle pit ili nešto slično. Čini mi se da je jučer bendu nedostajala basistica Makki, no, momci su dali sve od sebe i u 55 minuta zagrijali publiku za headlinera – Dark Tranquillity!

Equilibrium set lista:
Prey
Heimat
Waldschrein
Verbrannte Erde
Blut im Auge
Die Weide und der Fluß
Unbesiegt
Apokalypse
Born to Be Epic

20180405 222340 2

Kako to gotovo uvijek običava biti, prva stvar na koncertu obično bude s posljednjeg albuma, a ovaj put su odabrali „Encircled“. Mikael Stanne na prvu osvaja svojom pojavom i karizmom. Još uvijek je očit njegov entuzijazam kada nastupa kao i to da voli to što radi. Neki od starijih fanova benda zamjeraju što se bend „smekšao“ te pretvorio u „ženski“, no, kao žensko tvrdim da se koncert Dark Tranquillityja nije sveo na umiljate uspavanke već je dobro prodrmao Boogaloo. Stvari s „Atome“ koje su svirali, od prve navedene pa do „Clearing Skies“ i „Forward Momentum“ odstupaju od stvari koje su radili prije dvadeset godina, a opet da rade isto, zamjeralo bi im se i to. Naravno da nas je većina čekala svoje omiljene pjesme na koje bi izgubili grlo, ali kako bi se reklo – nisu ni ostale za baciti! Puni Boogaloo je proveo odličnu večer uz Dark Tranquillity i pjesme koje su odabrali i svirali za nas, a oni kojima se nije spavalo i koji su ostali duže mogli su nakon koncerta provesti dio večeri uz dobro raspoložene članove Dark Tranquillityja te okinuti koju fotografiju i pospremiti koji nezaboravan trenutak u sjećanje.

Dark Tranquillity set lista:

Encircled
Monochromatic Stains
Clearing Skies
The Treason Wall
The Science of Noise
Forward Momentum
The Mundane and the Magic
Final Resistance
Atoma
Force of Hand
Icipher
Terminus (Where Death Is Most Alive)
Inside the Particle Storm
The Wonders at Your Feet
When the World Screams
ThereIn
Bis
State of Trust
Lost to Apathy
Misery's Crown