20 godina Antonija Geceka 1

Trubač Antonio Geček sinoćnjim je koncertom s Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije (HRT) u koncertnoj dvorani Gorgona u zagrebačkome Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) proslavio dvadeset godina djelovanja s tim HRT-ovim ansamblom. Antonio Geček prvi je trubač u Jazz orkestru Hrvatske radiotelevizije, u kojemu je počeo svirati čim je došao u Zagreb završiti svoje klasično glazbeno obrazovanje. Trubu je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao 2002. godine u klasi profesora Stanka Selaka, ali mu je angažman u Jazz orkestru Hrvatske radiotelevizije odredio daljnji tijek glazbene karijere. Logičan korak u izobrazbi bilo je pohađanje Ljetne džez-škole Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu pod vodstvom Boška Petrovića te djelovanje u HGM-ovu Jazz orkestru Zagreb pod vodstvom Sigija Feigla, što mu je pomoglo u novome poimanju orkestralnoga džeza te donijelo veliko iskustvo, osobito u suradnjama s nekima od najpoznatijih svjetskih džezista koji su gostovali uz taj orkestar te uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Svirajući u Jazz orkestru Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom tadašnjega šefa dirigenta Silvija Glojnarića, uz kolege trubače otkrio je svijet džeza i kada je tih devedesetih učinio prve korake kao profesionalni glazbenik, hrvatska se glazbena scena uvelike promijenila. Izniman trubač svoj je jedinstven zvuk podario stotinama snimki zavidnoga stilskog raspona: od džeza do pop-glazbe, od rock-glazbe do funka i etnoglazbe. Surađivao je na koncertima i albumima s poznatim imenima hrvatske glazbene scene, među kojima su Nina Badrić, Tony Cetinski, Jacques Houdek, Massimo Savić, Marko Tolja, Vanna, Oliver Dragojević, Toše Proeski, Zlatan Stipišić Gibonni, Tedi Spalato i brojni drugi. Uz to, tijekom posljednjih nekoliko godina često gostuje u uglednim europskim orkestrima.

20 godina Antonija Geceka 2

Antonio Geček sinoćnji je program za slavljenički koncert osmislio prema svojim afinitetima, pa su se na njemu našle skladbe koje je svirao u različitim prigodama i s različitim orkestrima, ali i neke koje nikad nije svirao. U prvome dijelu koncerta na programu su bili poznati džez-standardi, kojima je odao počast svojim uzorima – koncert je otvorio s Melancholy Rhapsody R. Heindorfa i S. Cahna u aranžmanu Silvija Glojnarića, a uslijedili su poznati džez-standardi Tutti for Cootie D. Ellingtona te Stardust H. Carmichaela i M. Råberga, u kojima je pokazao svoje sviračko umijeće, baš kao i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Andreasa Marinella.

20 godina Antonija Geceka 3

Gosti koncerta Ivana Rushaidat i Marko Tolja otpjevali su po jednu skladbu u svakome dijelu koncerta. U prvome je dijelu Ivana Rushaidat izvela skladbu And the Angels Sing Z. Elmana i D. Wolpea, a u drugome dijelu legendarnu skladbu Goldfinger J. Barryja i J. Riisa, koja je ionako sjajnu atmosferu u Gorgoni zagrijala za još koji stupanj. Marko Tolja svojim je izvedbama skladba All of Me G. Marksa, S. Simona i B. Byersa i Let the Good Times Roll S. Thearda i F. Moorea u aranžmanu Antonija Gečeka pokazao zašto je zajednički album Stavi pravu stvar bio nominiran za uglednu glazbenu nagradu Porin. Marko Tolja svojemu je prijatelju Geču čestitao i zahvalio na pozivu naglasivši pritom da je „Geček ne samo super trubač nego i još bolji lik”. Posjetitelji Gorgone mogli su čuti i dvije nove skladbe napisane baš za sinoćnju prigodu. Prvu, El señor ruiseñor, za svojega je kolegu i Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije napisao Miron Hauser, a drugom skladbom – Just Forget About It – u aranžmanu Andreasa Marinella, Antonio Geček predstavio se i kao skladatelj. Vatromet dobre glazbe obogatio je Antonio Geček i svojim pjevačkim umijećem, koje je publika dostojno nagradila dugim i toplim pljeskom.

20 godina Antonija Geceka 4

Izravni prijenos koncerta mogao se pratiti na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 3), a putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću multimedijske usluge HRTi može se poslušati do 6. travnja. Podrobniji podatci o rasporedu koncerata i radu Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije dostupni su na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije hrt.hr i na podstranicama glazba.hrt.hr.