Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 3841

U siječnju je Joan Baez navršila 77 godina. Prije nego je dohvatila tu veliku brojku osvrnula se na dosadašnju karijeru, podvukla je crtu i rekla: „Dosta je“. Velikih 60 godina karijere prožetih glazbom, ljubavlju, aktivizmom, borbom za ljudska prava i empatijom odlučila je privesti kraju i sve to zaokružiti velikom svjetskom „Fare Thee Well“ turnejom. Prvi potvrđeni datumi turneje nudili su nam dva srpanjska koncerta u Beču, no drugi val datuma otkrio je jedan na sličnoj udaljenosti, ali po važnosti značajniji, po emocijama veći i svakako posebniji, onaj Sarajevu. Iako Beč nismo precrtali iz svojih dugoročnih planova, sarajevski koncert postao je obavezan i nije se smio propustiti.

Veza Sarajeva i Joan Baez je posebna. Bio je ovo njezin treći posjet bosanskoj prijestolnici, a dogodio se 25 godina od njezinog prvog gostovanja u Sarajevu, teške 1993., u vrijeme kada je Sarajevo bilo pod opsadom, a jedini način da održi koncert je bio da bude dovezena u tenkovskom vozilu obučena u pancirni prsluk s priličnim mjerama osiguranja. Bila je jedini svjetski izvođač koji je tih godina nastupio u Sarajevu, kako je i sama rekla, jedino je ona na to mogla i pristati, a sve s ciljem kako bi podigla moral Sarajlija, ali i kako bi skrenula pažnju svijeta na veliku ljudsku patnju.

IMG 3822

U sklopu Baščaršijskih večeri, 2008. ponovno se vratila u Sarajevo, a ovoga proljeća i, čini se, posljednji put. Sama Joan željela je da se ovaj koncert dogodi, željela je još jedan susret sa Sarajevom, da još jednom zapjeva i prenese svoju emociju ljudima uz koje je bila kad im je bilo najteže.

Koncert se održao u ugodnom ambijentu gotovo do posljednjeg mjesta ispunjenog Bosanskog kulturnog centra. Kako je Baezova nedavno objavila i novi studijski album tako je i dobar dio pjesama bio upravo s njega, no nije ispustila izvesti neke od svoji starih/najvećih uspješnica (Diamonds And Rust, The Night They Drove Old Dixie Down, Gracias a la vida, Joe Hill), odnosno uspješnica svojih kolega (Imagine, The Times They Are A-Changin', Me and Bobby McGee, The House of the Rising Sun, itd.) koje izvodi na sebi specifičan način i kojima je svojom izvedbom udahnula neku novu snagu, kao što je to, uostalom, učinila i te posljednje ožujske večeri.

IMG 3773

Vrhunac, a ujedno i najemotivniji dio koncerta, bio je onaj u kojem su joj se na pozornici pridružili domaći glazbenici kako bi svi skupa izveli pjesmu Kemala Montena Sarajevo Ljubavi moja. Dvorana je uglas pjevala poznate stihove, a količina emocija koja je parala dvoranu bila je nemjerljiva.

U nekoliko navrata Sarajlije su ju ispraćali stajajućim ovacijama, a baš tako je bilo i nakon izvedbe posljednje pjesme.

Joan je ovu turneju odlučila učiniti obiteljskom. I ne samo zato što ju za bubnjevima prati njezin sin Gabriel, već i zato što je s njom na turneji i njezina unučica pa tako obitelj nije razdvojena tijekom dugih i dalekih turneja.

IMG 3835Sarajevskim koncertom Joan Baez je zatvorila prvi kvartal europske turneje. Na stari kontinent se ponovno vraća u svibnju, a nama će se ponovno približiti krajem srpnja kada će održati već spomenuta 2 koncerta u austrijskoj prijestolnici. Turneja bi se trebala okončati u proljeće 2019., a samo se možemo nadati da će se među brojnim datumima pojaviti i jedan na kojem će stajati ime naše metropole.

I za kraj da se vratim na početak. Iako ovom turnejom zaokružuje spomenutih 60 godina karijere, njezin nemiran i još uvijek vrlo mlad duh ne dopušta joj umirovljenje od borbe za ljudska prava, od aktivizma, od borbe za bolji svijet. To je nešto što je u njezinom biću, što je dio nje i od čega, se ustvari, nikada neće moći umiroviti.

Setlista:

There but for Fortune (Phil Ochs cover)
Farewell, Angelina (Bob Dylan cover)
It's All Over Now, Baby Blue (Bob Dylan cover)
Silver Dagger
The Things That We Are Made Of (Mary Chapin Carpenter cover)
Diamonds & Rust
Me and Bobby McGee (Kris Kristofferson cover)
Another World (Antony and the Johnsons cover)
The Times They Are A-Changin' (Bob Dylan cover)
The President Sang Amazing Grace (Zoe Mulford cover)
Joe Hill (Earl Robinson cover)
Seven Curses (Bob Dylan cover)
Lilly of the West ([traditional] cover)
The House of the Rising Sun ([traditional] cover)
Darling Corey ([traditional] cover)
The Night They Drove Old Dixie Down (The Band cover)
Gracias a la vida (Violeta Parra cover)
Sarajevo ljubavi moja (Kemal Monteno cover)

Bis
Imagine (John Lennon cover)
Donna Donna