Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ovaj ožujak je nama metalcima uistinu bio dobar. Prvo smo pogledali „mini festival“ koji nam je pripremio Therion s predgrupama, pa Satyricon, a na kraju je sve lijepo zaokružio Insomnium koji se vratio u Zagreb nakon osam godina.

Prvi put su bili ovdje upravo sa Satyriconomm a drugi put s Dark Tranquillityjem koji nam uskoro stiže. U međuvremenu su izdali tri albuma „One for Sorrow“, „Shadows of the Dying Sun“ te „Winter's Gate“ kojim je frontmen benda Niilo Sevänen uglazbio svoju nagrađivanu kratku priču. Trebali su ovdje gostovati prije tri godine, međutim, zbog obiteljskih razloga cijela je turneja bila otkazana. No evo, ovaj put se posrećilo i nama i njima. Koncert je zakazan u zagrebačkoj Močvari, a predgrupa su im bili švedski susjedi – Tribulation.

Šveđani su na metal sceni aktivni od 2005., dok su prvi album „The Horror“ izdali 2009., „The Formulas of Death“ 2013., „The Children of the Night“ 2015. i posljednji „Down Below“ ove godine. Stali su na binu u pola 9, otvorili prvom stvari zadnjeg albuma „Lady Death“. Vizualno, gledajući ih i nisam mogla odgonetnuti što im je „furka“, a žanrovski, bilo je tu svega. Od blacka, deatha, gotha, melodičnih gitara… Cijeli taj miks bi se dalo nazvati „želimo biti originalni i jedinstveni kao i svi bendovi“ i nije bio toliko loš. Žestoko odrađeno, na momente teatralno, ali pred solidno popunjenom Močvarom – dobro. Privukli su pažnju, publika im nije odlazila, pljesak zaslužen.

Tribulation set lista:

Lady Death
Melancholia
In the Dreams of the Dead
Randa
Ultra Silvam
Nightbound
The Lament
Strange Gateways Beckon

U pauzi sam bacila oko na merch. Herra (gospodin) Kapanen (koji redoviti dolazi uz svaki finski bend) nije ni ovaj put razočarao ponudom majica i ostalih popratnih sitnica koje vesele fanove. Cijene su prihvatljive, a uvijek me razveseli da ima i pokoja ženska majica koja nije zatvorena do grla. Močvara se pred izlazak Insomniuma skroz popunila, a Finci su izašli prvo predstaviti posljednji album „Winter's Gate“ koji je zbog zahtjeva izdavača (kako bi ga mogli prodati i u manjim cjelinama) rascjepkan u sedam pjesama.

Album je uistinu odličan a Niilo je uz pokoji „Hrvatskaaaaa“ uzvik svoje Vikinge proveo i doveo do „Winter's Gatea“. Močvara gotovo nikada nije briljirala što se zvuka tiče, ali recimo da se moglo uživati (bili smo i na puno gorim izdanjima). Nakon odsviranog albuma, krenulo se sa starijim stvarima, a prva je bila „The Primeval Dark“. Učinilo mi se da su i publika i bend malo više živnuli, što se do kraja koncerta i nastavilo. I bend i publika su bilo izvrsno raspoloženi, Niilo svoje naučeno „Hrvatskaaaa“ nije prestajao vikati, a u prepunoj Močvari atmosfera je bila za poželjeti. Koliko je zagrebačka publika posebna i koliko nas bendovi vole, pokazali su nam i ovi Finci jer smo na bisu uz „Only One Who Waits“ dobili i „The Killjoy“ pa je predviđenih sto minuta koncerta trajalo ipak malo duže. Što drugo reći do prekrasan kraj ožujka i zime. S nestrpljenjem očekujem novi album Insomniuma, a svima koji namjeravaju posjetiti Finsku, preporučujem da posjete rodni grad ovog benda – Joensuu u kojemu je najbolji ljetni festival – Ilosaarirock.

Insomnium set lista:

Winter's Gate, Part 1
Winter's Gate, Part 2
Winter's Gate, Part 3
Winter's Gate, Part 4
Winter's Gate, Part 5
Winter's Gate, Part 6
Winter's Gate, Part 7
The Primeval Dark
While We Sleep
Mortal Share
Down With the Sun
Weather the Storm
Ephemeral
The Promethean Song
Bis:
Only One Who Waits
The Killjoy