Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

DSC 0390

Jedna od najvažnijih jazzerica mlađe generacije, kontrabasistica, bas gitaristica i skladateljica Linda May Han Oh nastupila je 29. ožujka u dvorani Muzičke akademije u Zagrebu, u sklopu cikusa Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja.

Iako je kratko na jazz sceni, već je ostvarila impresivnu karijeru i suradnje s uglednim jazzerima, kao što su Joe Lovano, Kenny Barron te Pat Metheny, s kojim intenzivno surađuje i koncertira.

DSC 0372

Na koncertu u Muzičkoj akademiji predstavila je svoj novi, izuzetno hvaljeni album “Walk Against Wind”, nadahnut djelom francuskog glumca i pantomimičara Marcela Marceaua. U kvartetu s tenor saksofonistom Gregom Wardom, gitaristom Matthewom Stevensom i bubnjarem Arthurom Hnatekom izvodila je uglavnom glazbu s tog albuma, pa smo tako čuli njezine originalne kompozicije kao što su Lucid Lullaby (koja je otvorila nastup), Firedancer, Speech Impediment, Walk Against Wind i ostale. Sudeći po Lindinim govorima o nastanku te glazbe, riječ je o vrlo osobnim skladbama iza kojih stoje zanimljive priče.

DSC 0387

Linda Oh prije svega impresionira virtuoznom tehnikom na kontrabasu i bas gitari, a pokazala se i kao skladateljica zanimljivog stila te dopadljiva vokalistica koja glas koristi kao instrument. Riječ je o glazbi intrigantnih ritmičkih i harmonijskih obrazaca koja zaokuplja pažnju slušatelja svojom složenošću, neočekivanim disonancama i hipnotičkom atmosferom, pomalo na tragu nekog mističnog rituala. To donekle nadoknađuje manjak upečatljivih melodija, humora i zavodljive opojnosti zvuka koju nalazimo kod najvećih jazzera – ova glazba ostavlja dojam pomno izgrađene intelektualne konstrukcije, no kojoj fali opuštenost i gušt jazz muziciranja. To je zapravo često simptomatično za mlade jazzere – tehnička briljantnost, složene skladbe, konceptualni albumi, ali bez onog zaraznog poleta koji će u slušateljima taknuti nešto više od onog dijela mozga koji cijeni složenost i intelektualnost. Ipak, riječ je o glazbenici koja je tek na početku i bit će zanimljivo vidjeti u kojem će smjeru razviti ovaj golemi potencijal, jednom kad izgušta demonstraciju virtuoznosti.

DSC 0374