Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

uy

Crvena prigušena svijetla i sveprisutni dim stvorili su savršen ambijent za filmski dolazak na binu. Craig Dyer u pratnji Olye, Maxa i Leonarda polako zauzima svoje startne pozicije i zavijeni u maglu ispuštaju svoje prve zvukove. Prostor Palacha ispao je kao idealan za lo - fi šumove kojima je sam i odzvanjao. Dok su sva mjesta bila popunjena publika je bila zaista pristojna i pitoma, probavljajući snažne i duge glazbene momente ovog među mladima najviše, popularnog benda.

Ukoliko sami još ne znate, The Underground Youth je već desetogodišnji projekt Craiga Dyera, te najčešće na ovaj fenomenalno mističan i prepoznatljiv zvuk vjerojatno svatko bar koji put naleti u sidebaru Youtubea, što čini slavu benda još zanimljivijom.

uy

Naime, UY kao post - punk, shoegaze bend uživo je zvučao iznimno bolje, kvalitetnije i divlje nego što je to moguće prenijeti u nekakvu audio snimku, koncert sam po sebi je bio kao neka nostalgična vremenska mašina koja nas je vratila u zadimljene prostore podzemlja i pritom rodila bebu Brian Jonestown Massacrea i Joy Divisiona. Duboki glas Craiga prodrmao je kosti i općenito tijelo, barem jednom, svakog člana publike. U jednom trenutku Dyer se spušta među ljude, u prve redove, te nastavlja nastupati među nama, ispušta dim cigarete i mistično gledajući prema nama, potom prema bini, stvara još intenzivniju povezanost stvaratelja i slušatelja, odnosno pozornost nije prisilna već očekivana i potrebna. Potom se među nas male divljake spušta i ostatak benda, odnosno Max i Leonard, te skaču okolo, simultano svirajući , te svojim nastupom zahtijevaju sudjelovanje u tom mini pogu / moshpitu, no puno puno mirnije u usporedbi sa Repetitorom u Pogonu. Iako mirnije naklonosti, publika nikako nije bila ravnodušna niti pasivna već je samo vjerno i odano pozicionirala svoje uši i dušu kako bi primila sve odjeke ovog predivnog performansa. Nakon koncerta, većina je pohrlila prema šanku, kako to uvijek biva, no, prepričavajući srcu tople dojmove koncerta, razgovaravši o tome koje su pjesme htjeli čuti, pomalo tužni što nisu, no opet zasigurno i apsolutno zadovoljni, a i više od toga, koncertom. Članovi UY-a se potom također približavaju šanku, te pričaju sa ljudima, nimalo otresito, vrlo prizemljeno, prijateljski nastrojeno i rado odgovaraju na mali milion pitanja upućena njima, o njima, i tako dalje. Razgovarajući sa svim članovima benda, postavila sam neka pitanja koja su i mene samu zanimala, kao, relativno novog fana ove grupe. Bilo mi je jako drago čuti njihovu srčanost povezanu sa glazbom koju stvaraju i prenose na druge, naime Leonard Kaage nas je kao publiku postavio na visoko mjesto po kvaliteti feedbacka dobivenog na koncertima, te tako stojimo kao njemu među top 3. Leonard kao relativno novi član UY ("almost a year") priča o njihovim projektima, te kako Craig u svojoj sobi stvara nove zvukove, te i o samoj ljepoti turneja kao takve. Craig i Max potom govore kako je njihov svaki koncert performans i odgovaraju kako im nikada ne dosadi, svirati iste pjesme, opetovano izvoditi samo u drugačijim prostorima, zato što je feedback uvijek drugačiji, performans je uvijek drugačiji, na temelju kakva je publika stvaraju svoj koncert i nastup. Craig govori kako često zna sići među publiku, no ne uvijek, također ovisno o situaciji. Tako svoje neke subjektivne doživljaje i namjere djele sa nama, smatrajući kako zapravo nije tolika razlika između onoga koji nastupa i onoga koji sluša, već, Craig govori kako je za njega to skoro pa jednako.

uy

Definitivno smatram da je ovo jedinstveni ne toliko česti doživljaj nakon koncerta, koji odašilje svojevrsne pitome vibracije, a opet u samoj jezgri čuči to divljaštvo na koje nas se poziva. The Underground Youth svojim stilom, performansom, zvukom i jasnim glasom ostavlja Palach izuzetno ispunjenim, kako interno tako i eksterno.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima