Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Nakon deset dugih godina u zagrebački Boogaloo se po treći put vratio norveški Satyricon. Gledali smo ih 2006. godine s pratnjom sunarodnjaka Keep of Kalessin i finskog Insomniuma te 2008., kada im je predgrupa bila švedska Zonaria. U proteklih deset godina u Satyriconu su se dogodile promjene u sastavu, no, okosnica benda, Frost i Satyr se nije mijenjala.

Izdani su i albumi "Satyricon" (2013.) te prošle godine „Deep Calleth Upon Deep“ kojeg na ovoj turneji promoviraju. Ono što je duboko potreslo bend i ostavilo traga na njima jest Satyrova bolest, no on se odlučio boriti i snimiti novi album te se vratiti koncertima i turnejama. Svaka čast! Cijena ulaznice za koncert se čini previsokom – na ulazu 190 kn, no, kako mi rekoše frendovi u šali, to je Satyricon, treba im za šminku. A prvi put sam i garderobu platila pet kuna. Možda je drugdje i skuplje, samo što ne izlazim na fensi mjesta.

Predgrupa Satyriconu ovaj put je Suicidal Angels, grčki thrash metalci. Baš kao i u Satyriconu, i u ovom bendu su vokal i bubnjar (Nick i Orfeas) dva stalna člana, od njihova formiranja 2001. godine kada su još bili srednjoškolci. Prvi album izdaju kasnije – 2007. – „Eternal Domination“ dok je posljednji „Division of Blood“ izdan 2016.
Iako se žanrovski nikako ne uklapaju uz Satyricon, Suicidal Angels ne da su bili dobro prihvaćeni od publike, nego su bili predobro prihvaćeni. Dakle, krenulo se rano, još u 19:45 što je meni osobno odlična stvar pogotovo kada se radi o radnom danu, ali neki od nas radije piju vani umjesto da uđu unutra i pogledaju što se svira, no, ako je pivo važnije (a nije da ga nema i za šankom), neka im je – svakomu svoje. Zato su propustili odličan nastup Grka koji su krenuli s „Capital of War“ i već s tom stvari pokazali koliko su dobri i koliko mogu nabrijati publiku koja je bila unutra. Prvi red je bio miran, i iza kod tonca se mirno stajalo dok je sredina kluba bila prepuštena veselju zvanom pogo, mosh pit… a na kraju i wall of deathu. Ne može se reći da je izgledalo spektakularno, jer je publika bila malobrojna, ali za dići atmosferu je bilo odlično – četa mala ali odabrana. Suicidal Angels su sa svojih osam stvari priredili sat vremena odličnog thrash metala, pokazali svoju kvalitetu i izvrsno zabavili publiku.

Suicidal Angels setlista:
Capital of War
Bloodbath
Reborn In Violence
Front Gate
Eternally to Suffer
Seed of Evil
Moshing Crew
Apokathilosis

Dok se pozornica pripremala za Satyricon, škicnula sam merchandise kut u kojemu je bilo svega par muških majica oba benda. Boogaloo se solidno popunio (neki će reći da nije bio pun jer nije bio čovjek na čovjeku, no meni je ovo bilo taman – ako želiš proći s jednog kraja dvorane na drugi da to i možeš). Bilo je i mjesta za sjedenje što mi je jako važno, jer ima nas i koji volimo sjesti bar na par minuta, a bome bilo je i šankova sa svih strana što je svakako pohvalno. Točno u predviđenom vremenu, Norvežani su izašli na binu sa prvom stvari zadnjeg albuma „Midnight Serpent“ i odmah njome pokazali da će koncert biti dobar i nabijen energijom. Koliko volim kada koncert bude dobar pa mogu o njemu raspredati i hvaliti ga do mile volje, toliko mi je ovdje to problem jer je sve jučer bilo fenomenalno. Komunikacija s publikom je bila točno onakva kakva treba biti za black metal bend. Kako je Frost na kraju ritmom (a ne za bubnjevima već udaranjem nogom o pod) digao publiku je bilo upečatljivo, a Satyrovu karizmu ne treba naglašavati. „Now, Diabolical“ i pjesme na bis su mi bile vrh, šlag na tortu!

I tako, dok su neki skloni mučiti ljude black metalom (zadnji film u kojem sam to vidjela je Red Sparrow), Boogaloo je sinoć u tome uživao. Kako mi je Frost rekao u intervjuu, od američkih turneja zbog birokracije odustaju, pa se možemo nadati da će starim kontinentom kružiti više i da nećemo morati čekati deset godina na ovakvo nezaboravno iskustvo.

Satyricon setlista:
Midnight Serpent
Our World, It Rumbles Tonight
Black Crow on a Tombstone
Deep Calleth Upon Deep
Intermission (Intermezzo I)
Ageless Northern Spirit
Die by My Hand
Blood Cracks Open the Ground
Now, Diabolical
Intermission (Intermezzo II)
To Your Brethren in the Dark
Black Wings and Withering Gloom
Walk the Path of Sorrow
Transcendental Requiem of Slaves
Mother North
Bis
The Pentagram Burns
Fuel for Hatred
K.I.N.G.