Izvještaji

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

IMG 3019

Ove godine Hladno pivo slavi 30 godina rada i to serijom posebnih koncerata koji su započeli u Maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Prvi od dva uzastopna koncerta nazvan je “stara škola” i podsjetio je na početke Piva, dok su još bili gajnički marginalci u usponu.

Vjerojatno jedini punk bend čiji pjevač je profesor, Hladno pivo pjeva o stvarnim životnim situacijama, a odrastajući na pozornici, moguće je i zanimljivo je pratiti promjene u pjesmama koje donosi zrelost. Zreliji, no jednako buntovni, privlače i dalje i stare i nove naraštaje. Ne opirući se činjenici da se u ukusima ne raspravlja i da ljudi ne vole promjene, na kritike da su se “prodali” i skrenuli u mainstream vode, Pivo je odlučilo održati koncert posebno za njih. “Old school” donijela je izbor pjesama s prva četiri albuma: «Džinovski», «G.A.D.», «Desetka» i «Pobjeda» (1994.-1999.). I bila je to izvrsna odluka!

IMG 3046

Rasprodana Mala dvorana Doma sportova napunila se obožavateljima čiji se generacijski raspon rastezao i preko 30 godina. Unatoč snijegu i ledenoj kiši koja je otežavala čekanje u redu za ulaz u svoranu, oko Doma sportova i prije koncerta mogao se čuti smijeh, a dobro raspoloženje bilo je očito na svakom koraku. Na prva taktove “Dobro večer”, i najuporniji pivopije sjurili su se u dvoranu, te je parter ispred pozornice uskoro nalikovao na kipuću vodu koja se nije hladila do dobrano nakon završetka koncerta.

Iako iza sebe imaju i koncert u Areni, Hladno pivo najbolje je kada ima izravniji kontakt s publikom. Prostor između benda i publike medij je međusobnog razumijevanja koje je teklo kroz pjesme. I dok je mlađa publika trošila energiju u prvim redovima, ostatak dvorane, od kuta do kuta, pa sve do vrha tribina plesao je, skakao i pjevao u frenetičnom nizu pjesama koje su se redale jedna za drugom, uz tek povremene pauze kako bi čuli nekoliko riječi o pjesmi. Duhovit i objektivan, Mile Kekin svojim je kratkim pričama izazivao valove smijeha i odobravanja, a priču se pratilo o najranijim danima benda (“Marginalci”), o tome kako je pjesma “Tamburaši” povezana s bivšim predsjednikom koji je volio tamburice, koje su pjesme napisali trijezni, a koje pijani, te kako je “Sarma” njihova najgora stvar, odmah iza “Buba Švaba” i tako redom, sve dok taktovi nisu najavili prepoznatljivu “Bački zagre” i na pozornici se pojavio Shamso 69 iz Brkova koji je s Miletom u duetu otpjevao jedan od najvećih hitova s početka karijere  benda i pomeo dvoranu.

IMG 2943

Autoironično je Mile komentirao i optužbe da su se iskomercijalizirali i dodao da je objašnjenje na pozornici i to u liku klavijaturista čijim dolaskom im se promijenio zvuk na što je klavijaturist uzvratio svirkom. A zvuk u dvorani bio je 3D surround jer je publika cijelo vrijeme pjevala s bendom i plesalo se od sredine partera sve do zadnjeg kutka, a tribine su imale jednu od težih provjera jer se i na njima plesalo i skakalo.

Hladnu večer Hladno pivo je zagrijalo do maksimuma, a štimung je bio na vrhuncu sva gotovo dva sata tako da se publika željna upravo ovakvog oduška nije razilazila ni tijekom pospremanja pozornice, a na izlasku moglo se čuti kako pokoje veselo društvo pjeva pjesme Hladnog piva dok se probija kući kroz zapuhe snijega koji je i dalje padao. Nema straha da se Hladno pivo prodalo, ali se rasprodalo. I to dva puta zaredom.

hp

Rođendan je uspio, a slavlje se nastavlja na idućem rasprodanom koncertu 3.3. na istom mjestu uz odabir 30+ najvećih hitova, a zatim slijedi i ostatak regije.

Prije slavljenika priliku da ugriju promrzle fanove imale su samoborske HC legende Deafness By Noise. Žestokom i furioznom svirkom svoj zadatak su ispunili u potpunosti i samo se možemo nadati da će visoko podignutu letvicu večeras uspjeti doseći sinjani M.O.R.T.

dbn

Setlista:

Dobro veče
Narcis
A što dalje
101
Marginalci
Zakaj se tak oblačiš
Studentska
U ritmu dlakave guze
MTV
Šef gradilišta
Maderfakersi
Tišina
Utjeha kose
Usamljeni u gomili
Kad ti život udahnem
Bački zagre stuhpa šeja
Tamburaši
Svi smo ga mi voljeli
Motor
Trening za umiranje
Princeza
Sarma
Čelične zavjese
Debeli
Politika
Nema više….
Šank
Ne volim te
Pjevajte nešto ljubavno
Odjava programa

Bis:
Rigoletto
Fur immer punk
Buba švabe
Pijan/Trijezan