Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

1

Jazz ciklus HDS-a donio nam je 2. 2. koncert jednog od najtalentiranijih mladih jazz pijanista iz Italije, Enrica Zanisija, koji je nastupio s domaćim snagama – Borkom Rupenom na bubnjevima i Zvonimirom Šestakom na basu.

Višestruko nagrađivani mladi talijanski pijanist i skladatelj Enrico Zanisi školovan je na području klasične i jazz glazbe. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima, kao i na raznim glazbenim radionicama poput onih na famoznom Umbria Jazz festivalu, na kojima mu je njegov talent donio stipendiju za školovanje na Berklee School of Music, najprestižnijoj američkoj jazz školi. Surađivao je sa slavnim jazzistima kao što su David Liebman, Andy Sheppard, Sheila Jordan, Roberta Gambarini i Stefano Di Battista. Snimio je jedan solo album i tri s vlastitim triom.

2

U Zagreb je stigao sam, da bi se udružio s odličnom domaćom ritam sekcijom. Ovakve ad hoc suradnje uvijek su malo riskantne i nepredvidljive, no ovaj "instant-trio" je dobro funkcionirao i u ove za jazz "sušne" dane pružio zagrebačkoj publici dozu kvalitetnog jazza. Zanisi je predstavio svoje originalne skladbe s albuma Piano Tales te nekoliko standarda. Koncert je počeo svojim originalima – riječ je o finim baladama, no kojima ipak manjka upečatljivosti i snažan autorski potpis. Taman kad je taj niz počeo blago ulaziti u monotoniju, Zanisi je razdrmao publiku sjajnom izvedbom popularnog standarda All The Things You Are, u kojoj je njegov talent došao do izražaja: od uzbudljivog solo uvoda, do inovativnih improvizacija i energične međuigre s ritam sekcijom, Zanisi se pokazao kao zanimljiv interpretator koji je uspio osvježiti jedan od najčešće izvođenih standarda. Iz povijesti jazza čuli smo još Diendu, kompoziciju značajnog no nedovoljno poznatog pijanista Kennyja Kirklanda, te Spring Can Really Hang You Up The Most, nešto rijeđe izvođen standard. Prema kraju koncerta na red su opet došli Zanisijevi originali – Corale i Magic Numbers - potonji je pokazao nešto više skladateljskog potencijala od ostalih Zanisijevih uradaka, no šlag na tortu je ipak bio još jedan standard – Stella by Starlight za bis.

Idući koncert jazz ciklusa HDS-a održat će se 29.3. kada će nastupiti mlada basistica i zvijezda u usponu Linda May Han Oh.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima