Izvještaji
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Septica 6933

Rock Marinfest, vinkovački festival dobrog duha nastao kao hommage preminulom vinkovačkom gitaristu Marinu Pokrovcu, 27. je prosinca u Vanilla clubu održan jubilarni, deseti put a predvodili su ga Dječaci, Let3 i Atheist rap, uz podršku vinkovačkih bendova Septica, The Karambol i kantautora Jaleta.

Humanitarni karakter Marinfesta ono je što ga čini posebnim. Kao i svake godine, i ove je sav prihod od ulaznica namijenjen štićenicima Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara. Bubamarci su se Hrvatima predstavili najuspješnijom hrvatskom crowdfunding kampanjom „Ekstra kromosom za ekstra kavu“ kojom su prikupljali sredstva za otvaranje Buba bara u kojemu će raditi štićenici Udruge. Prihod Marinfesta priložit će se prikupljenom u kampanji pa se u Vinkovcima uskoro očekuje otvorenje prvog caffe bara takve vrste na ovim prostorima.

Atheist rap 6985

Festival su, tradicionalno, otvorili kultni vinkovački bendovi. The Karambol, osnovan 1979. godine, već desetak godina ponovno aktivno svira i stvara. Hitovima dobro poznatim vinkovčanima zagrijali su publiku za nešto žešće ritmove koji su uslijedili. Septica, ludo čudna kreacija poznatog strip-crtača Dubravka Matakovića i društva razgalila je publiku svojim legendarnim hitovima poput „Odo ja u pedere“, „Govno mrtve babe“ i „Gaće“. Posebno su emotivni bili lokalci jer se posljednjih godina vrlo rijetko može uživati u performansima ove kreativne ekipe i njihovom hard rock metalu s repanjem. Navodno imaju nekih novih stvari u pripremi pa se nadamo da će jednog dana dočekati svjetlo dana, bilo bi vrijeme.

Atheist rap 6965

Iskusni novosadski punkeri Atheist Rap dobro su poznati u ovim krajevima. Nakon niza nastupa, dostigli su zavidnu razinu poznavanja stihova od strane publike pa je tako i ovaj njihov koncert završio tako da je publika otpjevala sve od početka do kraja. Red starih poput „Wartburg limuzine“ i „Blu trabanta“, red novih stvari s albuma „Überlauf“ i rezultat je super iskustvo i odlična atmosfera, ponovilo se!

Za žanrovski zaokret bili su zaslužni mega super popularni Dječaci koji su svoj status dokazali i u Vanilla clubu. „Dalmacija“ je postala „Slavonija“, redale su se „Punjene paprike“, „Meko sranje“, „Maci“ i drugi hitovi, a očekivano, gromoglasno se orila „Narodna“. I dok je tako publika pila i pjevala o boci loze, sa stage-a je nestala boca Jack Danielsa. Tko ju je uzeo, pitate se? Ne znamo. Sumnja se na, koga drugog doli lokalne prankstere iz Septice. No, neka to ostane misterija i pouka Dječacima da u Slavoniji čuvaju cugu malo bolje.

Let 3 7134

Let3. Fantastična energija ovog benda i ovoga je puta bila na nivou. Još jednom je teško zaključiti je li bio interesantniji njihov scenski nastup, kostimografija ili jednostavno, glazba. Obučeni u Zigmanove šljokičaste crne kostime s lutkicama, publiku su proveli kroz svoj ponajbolji repertoar. Letjelo je perje, letjeli su ljudi – neki na pozornicu, neki s nje. Na moje iznenađenje publika je poprilično dobro znala stvari, a onaj trenutak između publike i benda dogodio se tijekom pjesme „Dijete u vremenu“ koja je od prvog do zadnjeg stiha opjevana jednakim žarom s obje strane pozornice.

Marinfest je zatvorio Jale, vinkovački kantautor, miljenik Ultrasa i autor nekoliko njihovih navijačkih himni. Kako je započelo, nek se tako i završi, kažu. Pjevanje obrada poznatih hitova uglas bio je nešto drukčiji, ali svakako primjeren kraj mjestu, vremenu i događanju.

Septica 6849

Premda sam bila skeptična oko line up-a, pomislivši da bi Atheist Rap i Let3 možda bolje išli jedni za drugima, moram priznati da je ubacivanje Dječaka između ova dva benda zapravo bio dosta dobar potez iz dva razloga: žanrovske razlike privukle su raznovrsnu publiku pa je tako za svakoga bilo po nešto, a atmosfera je s vremenom postajala sve uzavrelija, kulminiravši tijekom nastupa Dječaka i Let3-a.

Sve u svemu, vinkovčani su još jednom pokazali svoju humanu, ali i rockersku stranu. Svi smo se sa sjetom prisjećali vremena dok smo rock mogli osjetiti u zraku i pričali kako nam je lijepo slušati žestoke riffove, headbangati i započinjati šutke (ili pogo, kako vam drago). Skupili smo nešto novaca i učinili dobro djelo. Reklo bi se – adventska idila za slavonsku alternativu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima