Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 0114

Dobro raspoloženo društvo Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije predvođeno dirigentom Sašom Nestorovićem sinoć je u prepunom koprivničkom Domoljubu odradilo jazz nastup kakav Koprivnica dugo nije vidjela. Uz sjajne instrumentaliste imali smo prilike čuti jedu od naših najistaknutijih i najdugovječnijih pjevačica – Zdenku Kovačiček.

Zdenka nastupa već 58 godina! To je svoje silno iskustvo pokazala i na pozornici gdje je suvremeno vladala. Na pozornici je provela malo ispod polovice koncerta koji je trajao skoro dva sata. Zanimljivosti vezane uz nju uključuju početak glazbene karijere s 13 godina, nastup sa slavnim The Kinksima, te suradnjama s Boškom Petrovićem i Miljenkom Prohaskom. Snimila je 9 albuma.

IMG 0141

Nakon dvadesetak instrumentalnih minuta na pozornicu je došla Zdenka. Da uz jazz voli rock potvrdila je i s mini-serijom obrada pjesama Janis Joplin u jazz stilu. Nažalost, njezini pokušaji da u pjevanje uključi publiku ispali su jednako kao da je Homera Simpsona željela uključiti u balet ili u jutarnje razgibavanje uz Vesnu Mimicu.

Jazz orkestar HRT-a čine saksofonisti: Miro Kadoić, Mario Bočić, Mihael Györek, Giovanni Cigui, Vojkan Jocić, Filippo Orefice, Damir Horvat; trubači: Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Davor Križić, Branko Sterpin; trombonisti: Marin Ferketin, Zvonko Košak, Luka Žužić, Miron Hauser; klavirist/klavijaturist Joe Kaplowitz; gitarist Elvis Penava, kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Marko Lazarić.

IMG 0137

Svima njima upravlja šef-dirigent Saša Nesterović koji je višestruko je nagrađivani jazz glazbenik. Inače i sam saksofonist, Nesterović vodi Jazz orkestar HRT-a od 2007. Svi koji ih niste uspjeli sinoć vidjeti u Koprivnici, možete ih vidjeti redovito u emisiji „Vrijeme je za jazz“ svake nedjelje na HRT3 programu oko 19h. Nama kojima to nije dovoljno, mi ćemo se u subotu 11. travnja zaputiti u Križevce gdje će u Klubu kulture u sklopu Culture Shock Festivala nastupiti Mate Matišić trio kojeg sačinjavaju Mate Matišić, Saša Nestorović i Jurica Štelma. Upad? Cijelih nula kuna!

U skoro dvosatnom nastupu pred preko 350 posjetitelja izveli su djela stranih autora (Joplin, De Paul, Nestico, Kahn…), domaćih autora (Prohaska, Tomasović), te vlastite autorske skladbe (Lazarić, Hauser). Večer su završili sa svojom verzijom Sinatrina klasika New York, New York.

IMG 0168

Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i Zdenka Kovačiček pružili su nam ugodno glazbenu jazz-večer, događaj koji želimo još koji put doživjeti. Dečki i Zdenka zaista uživaju na pozornici, a Nestorović uglađeno vodi orkestar, njime upravlja kao brižni otac svojom obitelji, a nas publiku informira o svakoj skladbi i svakom članu orkestra na džentlmenski način a opet s malom dozom jazzerske zafrkancije… jer što su drugo jazzeri nego zafrkanti s kravatama?!

Iz drugog kuta

Jedan od najstarijih profesionalnih Big bandova u Europi, Jazz orkestar HRT-a nastupao je u Koprivnici 17.3. u dvorani Domoljub. Na programu su bili jazz standardi u novom modernijem ruhu kojima se orkestar uspješno prilagodio. Ovakav koncert održan kao proljetna prezentacija jazz stvaralaštva može i te kako zadovoljiti sve veći broj mlađih ljubitelja jazz glazbe u nas.

Daroviti instrumentalisti odličnim su izvedbama pokazali da su veliki inovatori koji su niknuli na bogatom domaćem tlu tradicije jazza. Kod solista došao je do izražaja njihov virtuozitet kako na saksofoni i trubi tako i na glasoviru, trombonu,gitari, kontrabasu i bubnjevima.

Posebna gošća koncerta bila je pjevačica koja, kako sama kaže, Živi rock'n'roll Zdenka Kovačiček. Velika dama našeg jazza,ali i pop-rock pjevačica i blues interpretatorica Zdenka Kovačiček publici se predstavila u svim žanrovima i svakoj izvedbi dala prepoznatljivo ruho bogatstva zvuka,boja i emocija i još jednom pokazala da je glazba čudotvorni napitak vječne mladosti.

Jazz orkestar HRT-a čine saksofonisti: Miro Kadoić, Mario Bočić, Mihael Györek, Giovanni Cigui, Vojkan Jocić, Filippo Orefice, Damir Horvat; trubači: Antonio Geček, Zvonimir Bajević, Davor Križić, Branko Sterpin; trombonisti: Marin Ferketin, Zvonko Košak, Luka Žužić, Miron Hauser; klavirist/klavijaturist Joe Kaplowitz; gitarist Elvis Penava, kontrabasist Saša Borovec i bubnjar Marko Lazarić.

Ostat će u sjećanju ovaj koncert kada su se svi elementi koji čine jazz glazbu našli na pozornici okruženi zadovoljnom publikom. Bio je to koncert ljepote sklada, lijepih melodija i zvukovnih čudesa objedinjenih između izvođača, dirigenta i publike.U zbrci svakakve glazbe koja se prezentira slušateljima ovo je izvrstan iskorak u profinjeno i odlično.

Ariana Sandl

Popis svih instrumentalista Jazz Orkestra HRT-a:

Miro Kadoić, lead alt saksofon
Mario Bočić, tenor saksofon I
Mihael Györek / Giovanni Cigui, alt saksofon II
Vojkan Jocić / Filippo Orefice, tenor saksofon II
Damir Horvat, bariton saksofon
Antonio Geček, lead truba
Zvonimir Bajević, truba II
Davor Križić, truba III
Branko Sterpin, truba IV
Marin Ferketin, lead trombon
Zvonko Košak, trombon II
Luka Žužić, trombon III
Miron Hauser, bas trombon
Joe Kaplowitz, klavir
Elvis Penava, gitara
Saša Borovec, kontrabas
Marko Lazarić, bubnjevi