Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Sage FrancisKada bih ovaj izvještaj trebao strpati u jednu rečenicu napisao bih sljedeće: „jednostavan i skroman čovjek, ali kompleksan i intrigantan umjetnik.“

Dakle nakon više od desetljeća našu metropolu posjetio je Sage Francis. Europska turneja koja promovira posljednje izdanje Copper Gone zaključena je u Zagrebu. Radi se o izdanju koje je po mnogima najizvrsniji primjerak Francisovog opusa do danas. On je umjetnik koji svjesno ispada iz serijskih hip-hop kalupa i ne želi biti ograničen navedenim glazbenim žarnom. Potvrda tomu je svakako raznolika publika koja je sinoć pohodila klub močvara u želji da svjedoči ovoj bazično hip-hop, ali prije svega glazbenoj poslastici. Copper Gone je neosporno autobiografski masterpiece koji rastrojenu i neskladnu prošlost traži u koncima ove poetske singerice.

Prije Sage-a pozornicu je okupirala Diyala, dokazujući se kao najbolja uvertira ovom glazbenom užitku. Ova heroina hrvatske underground scene iskače iz svih okvira i može se strpati na domaću scenu samo prebivalištem. Svojim nastupom očekivano je oduševila sve prisutne, spajajući fundamentalni hip hop izričaj sa fuzijom raznih žanrova. Diyalin zavidan flow uz trip-hop zavjesu izaziva rap okvire te ih eksperimentiranjem dovodi sve do Nine Inch Nails momenata. Petnaestak minuta prologa nakon Diyale i Sage je zagospodario pozornicom. Solidno popunjenu Močvaru bez puno oklijevanja bacio je u trans Escape Artist, pjesma koja je i mene prije desetak godina nepovratno učinila poklonikom Sage Francisa. On se na pozornici pojavio potpuno usamljen te je na momente gubio dah prezentirajući svoja djela poput Vonnegut Busy i Agony In Her Body. Međutim iz pjesme u pjesmu baš je takav performans davao draž atmosferi koja se savršeno uklapa u asocijalan i tmuran ugođaj albuma. Izazovno i precizno šaranje najboljim vlastitim uradcima uključilo je numere poput Makeshift Patriot, Dance Monkey, Waterline i Sea Lion. Najemotivniji trenutak svakako je bila accapela verzija pjesme Thank You, koja je doslovno zasjenila bezvremensku Make 'Em Purr. U toj posveti očuhu najdojmljiviji je stih „You said, learn to express yourse, if if you’re gonna stand for things“; vjerujem da u njemu zapravo leži i početak Francisovog glazbenog putovanja. Fokus je očekivano bio na posljednjem činu Sageovog opusa, dakle Copper Gone je vodio glavnu riječ u ovom nastupu sve do posljednjeg komada. Završna riječ spretno je prepuštana pjesmi The Best Of Times, u tom trenutku se zaustavio Sage-ov monolog i prerastao u zborsko repanje cilije Močvare. Ovaj brutalno iskreni samotnjak nakon nastupa skromno se spustio u publiku, vrijedno podijelio autograme, sve nas redom izgrlio i razmijenio koju riječ. Tom gestom se pokazao baš u onom svjetlu u kojem ga većina fanova vidi; kao jednostavnog i kul tipa.

Hrvatska je bila 38. i posljednja destinacija ove europske turneje. Sage je preplovio ovaj EU put sam, kao i četiri godine izbivanja sa scene te nam doslovno prenio ugođaj, tj. agoniju i bol vlastite samoće. Iako se na momente osjetio nedostatak pratećeg vokala, to nikako nije previše utjecalo da svi na kraju budu i više nego zadovoljni. Kod Sage-a sve nekako ima smisla i ova solo turneja doslovno je preslika kalvarije koju je Sage prošao kroz protekle 4 godine. Jezivo precizna prezentacija emocija, boli i iskupljenja, automatski se urezuje u svijest svakog promatrača. Stoga, mislim da govorim u ime svih sinoć prisutnih kada kažem: „Moj naklon i veliko hvala gospodine Francis.“  Pri kraju svakako valja spomenuti odličnu vizualnu kulisu u režiji domaće cure Irene Mihalinec, ujedno i dizajnerice Copper Gone omota. Također, još jednom ističem odličan nastup Diyale, koja je svakako zaslužila više od par redaka u ovom izvještaju, ali ipak je jučer u prvom planu bio Sage. Na kraju je između ostalog obećao da će se vratiti, ali ne za deset godina, nego u skorije vrijeme; jedva čekamo.

Setlista:

Escape Artist
Crack Pipes
Vonnegut Busy
Agony In Her Body
Grace
Got Up This Morning
Thank You
Sea Lion
Makeshift Patriot
Mourning Aftermath
Dance Monkey
Cheat Code
Over Under
Dead Man's Float
Waterline
Civil Disobedience
Dance Monkey
Jah Didn't Kill Johnny
Bridle
Make Em Purr
Damage
Best Of Times