×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 


Đorđe Balašević u Puli; Foto: Maja Musić - arhiva SoundGuardian.com
Nakon dvije godine, koliko je prošlo od zadnjeg koncerta Balaševića u Opatiji, vratili smo se svi zajedno jučer na mjesto zločina, na Ljetnu pozornicu. Povod je bio predstavljanje novog albuma koji je u pripremi i prilika da se po prvi puta otpjevaju neke nove pjesme zajedno s publikom.

Doduše, ne mogu se oteti dojmu da je vijest koju je jučer podijelio s nama, a to je da će postati djed, nekako zasjenila sve ostalo. A izgleda da je i cijela obitelj Balašević u jednoj novoj, svečarskoj vibri, jer je jučer Panonski mornar imao posebnu gošću u publici. Predstavio nam ju je kao svoju dugogodišnju devojku. Ta djevojka, u koju je očito još jako zaljubljen, je Olivera Balašević, koja je uživala u koncertu svojeg supruga, zajedno sa svima nama, više od tri sata.

Jučerašnja večer počela je u 21.25 sati kad su na pozornicu prvo stigli tamburaši - Panonska mornarica te odmah iza njih i sam Balašević. Koncert otvaraju pjesmom Slow Motion koja je baš u tom ravničarkom štihu na koji se Đole „fura“, a publici je bila ugodno iznenađenje kao uvodna pjesma. Nakon prve pjesme Balašević kratko pozdravlja publiku te odmah kreće punom parom dalje s koncertom.

Umjesto onih 50 hitova koje koje inače izvodi na svojim koncertima, jučer smo ih čuli 47 i tri nove pjesme; Berba 59, Osmijeh se vratio u grad i Ljubav ne pobeđuje. Publika, naravno, pjesme već zna, tako da nije bilo onih momenata u koncertu kad publika ne sudjeluje aktivno, kao što to inače bude kad se predstavljaju nove pjesme. Ali tako je to kod Balaševića i njegove publike, to je jedna veza koja je teško objašnjiva - vrlo osobna i vrlo intimna za svakog tko je na istoj valnoj dužini s njim.

Jučer je kao pojačanje uz odličnu Panonsku mornaricu bio i nezamjenjiv profesor Aleksandar Dujin te još jedan čovjek kojeg Đoletova publika jako voli, a to je maestro na violini Ignac Šen. Kao i 2010. godine u Opatiji, ali i na mnogim drugim koncertima, studijskim snimkama pa i na filmu, neizostavan je gost Balaševićevih projekata. Za ovaj koncert, koji ima naslov po pjesmi Osmijeh se vratio u grad, bio je savršen gost, jer osmijeh njegov zaštitni znak.

Službeni dio koncerta je trajao do ponoći, ali prekida praktički nije ni bilo, već se samo nastavilo sa pjevanjem. Na redu su još bile Galicija, Namćor, pa sve tako do zadnje pjesme Odlazi cirkus koja je završila u 00.35. Nakon te pjesme ostalo je još samo da se publika i Balašević pozdrave pa da svaki krene svojim putem. Svojim putem, ali samo na kratko vrijeme, jer je već 25. kolovoza zakazan novi susret, ovog puta osmijeh se seli u Našice.