×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
1.jpgU prekrasnom ambijentu ljetne pozornice u Opatiji 12. i 13. 07. održao se festival Vino i gitare na kojem su gostovala dva vrhunska gitaristička virtuoza. Prvoga danas predstavio se Jose Feliciano ispred kojega je nastupio Massimo u pratnji Matija Dedić trija, dok je drugi dan bio rezerviran za nastup Joe Satriania i njegovog gosta Adriana Legga.

U približno trideset minuta koliko su nastupali Massimo i MD trio predstavili su nam osam standarda "američke pjesmarice" i jazz standarda kojima su oduševili publiku nespremnu za ovakav repertoar. U devet skladbi koje su izveli tek je jedna bila "domaća" i to Arsenova Razgovor s konobarom dok od ostalih treba izdvojiti Autumn Serenade, You Don"t Know Me te nezaobilazni Sinatrin blok u kojem su izveli Fly Me to The Moon i I"ve Got You Under My Skin.
P7050053.jpg
Nakon uobičajene kraće stanke na pozornicu je izašao Jose Feliciano najavljen riječima "Ladies and gentleman please welcome 6th time Grammy winer Jose Feliciano. Koncert je započeo skladbom Chico And The Man u kojoj nas je odmah ugrijao gitarističkim bravurama i poigravanjima na žicama. Uslijedile su In My Life, te meni nepoznati instrumental u kojem je ponovno dolazilo do izražaja njegovo umijeće sviranja akustične gitare i sva ljepota koju ono nudi.

Prvi veliki hit koji je izveo bila je skladba Rain, te nakon nje uspješnica Gipsy Kingsa Bamboleo. Pjesmu Knockin" On The Heavens Door izmijenio je toliko da jedina sličnost sa originalom ostaje u refrenu, nazivu i dijelom u melodiji. Čitava skladba podijeljena je u četiri dijela, a u svakom dijelu Feliciano je dao neku poruku ili iznio neki svoj stav. Tako je u prvom dijelu prisutnoj publici dao do znanja da zna što se dešavalo na ovim prostorima i kako se hrvatski narod borio za svoju slobodu, u drugom dijelu izrazio je svoj stav o ratu na bliskom istoku iz kojeg se jasno da iščitati negativno mišljenje o politici zapada. Treći dio bio je rezerviran za Bob Geldofa i to kako su se svojevremeno Bob i Feliciano družili a kako to danas više ne rade zbog silnih obveza, te da će se sigurno ponovno sresti kada pokuca na vrata raja. Četvrti dio skladbe nisam shvatio na koga se odnosi pa ću stoga i zaobići objašnjavanje istoga.
P7050059.jpg
U drugoj polovici koncerta Feliciano je odsvirao nekoliko skladbi na električnoj girari, a velika euforija nastala je kada je zasvirao Purple Haze najvećeg svih vremena, Jimmya Hendrixa. Na akustičnu gitaru vratio se svojim najvećim hitom Che Sara, a regularni dio koncerta zaključio je skladbama Annies Song i Light My Fire. Na bisu je odsvirao tri skladbe te je sa Baby Don"t Go zaključio koncert.

Kod pratećeg benda najinteresantnija je bila ritam sekcija sa perkusionistom i bubnjarom. Osobito je prvo navedeni došao do izražaja u svom solo dijelu, kod predstavljanja svakog glazbenika ponaosob, kada je izveo nekoliko interesantnih trikova na kongama. Baš u tom dijelu bubnjar nas je zakinuo za svoje umijeće udaranja iako ga je Feliciano predstavio kao najboljeg bubnjara na svijetu.. na žalost u to se nismo uvjerili.

Budući ne znam koliko sama Ljetna pozornica prima ljudi tako vam ne mogu reći ni koliko ih je nazočilo koncertu. Kada bi se opisno izrazio rekao bih da je bila prilično dobro popunjena iako je Jose Feliciano i nastup kojeg nam je priredio zaslužio puno više posjetitelja.

Drugi dan festivala Vino i gitare bio je rezerviran za drugog gitarističkog genija, čovjeka koji gitari vadi dušu i tjera ju da plače, a koji jedinu sličnost sa Felicianom ima u tome što, uvjetno rečeno, sviraju isti instrument... nakon toga svaka sličnost prestaje.
P7060099.jpg
Dan sa Joe Satrianijem za našu malu ekspediciju počeo je vrlo rano i to već oko 15 sati kada je bila zakazana press konferencija na kojoj smo se malo družili sa Satrianijem, pobrali koji autogram i pili dobro rashlađene prirodne sokove. Dojam koji je ostavio na nas prilikom tog druženja apsolutno je pozitivan i potpuno različit od onoga koji ostavlja na stagu sa gitarom u ruci.
P7060126.jpg
Za sve nas koji ga nismo znali support act ili gost koncerta Adrain Legg bio je prava enigma. Nismo znali tko je on, ima li bend, koliko je star, kako izgleda, šta svira, da li pjeva.. apsolutno ništa. No kada je izašao na pozornicu i počeo svirati gitaru istovremeno ju štimajući (po tome je navodno prepoznatljiv) ostali smo zatečeni i ugodno iznenađeni, a dojam nakon njegovog nastupa bio je apsolutno pozitivan.

Adrain Legg nam je pružio tridesetak minuta laganih melodija new agea i opustio nas pred koncert zvijezde večeri. Inače, Adraian Legg ima iza sebe oko trinaest studijskih albuma od kojih je prvi izašao davne 1977. godine, a posljednji, Inheritance, prije dvije godine.

Joe Satriani, kralj električne gitare, moćno i snažno je otvorio koncert i zapalio već pomalo nestrpljivu publiku. A publike je bilo prilično i bila je šarolika i to ne samo što se godina i spolova tiče nego i samih profesija. Pa se tako u publici našlo i nešto poznatih nam faca od kojih je svoju moć guranja u prve redove zorno prikazao Boris, Big Brother, Mirković. Što reći, Borise imaš dobar glazbeni ukus.
P7060097.jpg
Satriani je sat i pol, koliko je otprilike rasturao pozornicom, pokazivao kako se svira električna gitara i zašto su upravo Kirk Hammet i Steve Vai od njega učili tajne zanata. Budući je na turneju na kojoj se trenutno nalazi krenuo radi promoviranja posljednjeg albuma Super Collosal tako je izvjestan broj skladbi bio zastupljen upravo s tog albuma. Ono što je možda interesantno spomenuti jest da se u izvedbi naslovne teme posljednjeg album pohvalio i novom gitarom sa slikom covera upravo tog albuma. Međutim, ponekad tradicionalist kakav jesam, više sam ostao oduševljen starijim stvarima od kojih me osobno najviše oduševila izvedba Always With Me, Always With You.

Okorjeli fanovi su na kraju koncerta zaključili kako je učenik (Vai) nadmašio učitelja (Satriani), ja ću samo dodati da o tome nisam uopće razmišljao već sam se prepustio trenutku i uživao u vrhunskom nastupu.