Jazz i klasika

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Cameron Carpenter 9U svijetu klasične glazbe, prepunom unaprijed nametnutih pravila, glazbenik vrlo lako može izgubiti vlastitu osobnost želeći što bolje predočiti skladateljevu zamisao. Srećom, postoji dio buntovnika koji će se suprotstaviti i najkonzervativnijim dijelovima žanra i slomiti granice glazbenog djela, ali i samog instrumenta, na spektakularan način. Jedan od njih je Cameron Carpenter koji je sinoć gostovao u Lisinskom sa svojim putujućim orguljama, izrađenim posebno za njegove potrebe.

Cameron Carpenter 1Instrument koji sam po sebi zbog svoje veličine i mogućnosti izaziva divljenje ušao je u dvadeset i prvo stoljeće i uvukao u sebe neumorni duh rock'n'rolla. Mladoj publici jedan od razloga da se upoznaju s ovim instrumentom i vrstom glazbe, dok bi starija publika mogla različito reagirati. Dijelovi orgulja poslužili su kao svojevrsna scenografija koja je uz crvenu rasvjetu dala karakter mističnosti i nekog skrivenog čudovišta koje se skriva iza ovog jedinstvenog instrumenta.
Cameron Carpenter 10Carpenter je sve mogućnosti pokazao već na samom početku, izvedbom Uvertire operi "Majstori pjevači" Richarda Wagnera. Svojom je virtuoznošću zadivio i dokazao da sam može zamijeniti čitav orkestar, ma kako kompleksno djelo zapravo bilo. Bachov Contrapunctus IX iz zbirke "Umjetnost fuge" poslužilo mu je kao uvod u sjetno djelo "Oblivion" Astora Piazzolle. Mnogi solisti naprosto obožavaju ovu skladbu izvesti na svom instrumentu, a Carpenter ga je izveo kao romantičnu suprotnost nabrijanom Wagneru. Djela Bacha su zasjenile izvedbe djela modernih skladatelja - kao da su prejednostavna za ovog glazbenika i njegovog maestralnog suputnika. Duboki i iznimno glasni basovi nekoliko su puta zatresli dvoranu, a publika je svaku izvedbu nagradila velikim aplauzom. Cameron Carpenter 17Za sam kraj improvizacija tradicionalne hrvatske melodije izmamila je publici osmijeh na lice, a službeni završetak bio je okrunjen u notama Bachove "Passacaglije i fuge u c-molu", BWV582. Vraćao se na dva bisa.
Zbog blještavila peta na cipelama, sviranjem je podsjetio na Moonwalk Michaela Jacksona, a glasnoćom i energijom tijekom izvođenja najžešćih dijelova na veliki Motorhead; na podlozi proračunatog i iznimno preciznog Bacha. To je Cameron Carpenter.