Intervjui

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

cubies

Cubies, propulzivni i brzo nadirući bend pronašao je svoje mjesto pod suncem INmusica. Sestra i brat, Zrinka i Juraj Majstorović, Zima i JJ, dinamični duo iz Zagreba već se predstavio na stranicama Soundguardiana a ovaj put smo ih zaskočili s još više ozbiljnih tema i dilema o ozbiljnoj glazbi, da bi na kraju završili i na najozbiljnijoj glazbi.

Bok, predstavite se. Otkud Cubies, zašto Cubies, može jedan kratki pregled povijesti bolesti?
Zrinka: Pa počeli smo radit mjuzu kao Cubies prije nekih dvije godine. Iako zajedno sviramo od malena kako smo brat i sestra. Bili smo po nekim bendovima, nešto zajedno nešto odvojeno. Neki vrijedni spomena, neki malo manje.
Juraj: Nekada davno imali smo čak i prog rock bend. Ja sam bio prvi srednje, a ona je bila prva godina akademije. Svirali smo na Minivalu u Tvornici. Imali smo zahtjevne solaže na gitari, a ja klinac od 15 godina. Svašta smo radili ali smo uvijek bili u glazbi.

Zrinka: I sad smo došli na elektroniku. Uglavnom, isprobavali smo razne stvari a onda smo prije dvije godine otvorili svoj studio i počeli malo intenzivnije radit glazbu, snimati druge izvođače i tako dalje. Skužili smo da to dobro funkcionira. Ja sam imala neke pjesme, on je imao neke pjesme i onda smo ih odlučili dovršiti i nekako smo se baš lijepo preklapali. Prije singla „Ti je ne voliš“ smo dvije godine intenzivno radili i snimali. Nikome ništa u tom vremenu nismo rekli, samo mama, tata i bliži frendovi su znali da mi tu nešto kemijamo ali ostali nitko. I onda kad smo imali 3-4 pjesme onda smo ih odlučili pustit Skansiju. A njemu se svidjela „Ti je ne voliš“, vukla mu je na „Garbage“. Rekao nam je da dođemo kod njega u studio da je snimimo. A mi smo došli s još dvije pjesme. Njemu se to sve svidjelo. Miksao nam je prvu stvar i tako je krenulo.

Otkud ideja za ime?
Juraj: Nemam pojma. Tata je to nekako predložio.
Zrinka: Kad nas je vidio da sviramo na tim kontrolerima, po tim kockastim gumbićima. Rekao je da to njemu izgleda kao da slažemo zvuk kockicu po kockicu. Tata je više rocker, a mi njemu našiljimo elektorniku.

cubies 2

Svi ste u obitelji glazbeno nadareni?
Zrinka: Dosta smo u tome. Imamo svoj studio i radimo kao profesori u glazbenoj školi „Pavao Markovac“. Ja predajem klavir a Juraj gitaru.
Juraj: Oboje smo završili Akademiju. I još jedna srednja sestra, ali ona je u Italiji. Ona je završila udaraljke i svira još klavir. Ja sam tu najmlađi.
Zrinka: Da je ona sad u Hrvatskoj a ne u Italiji, onda bi Cubies bio trio. Nakon nekog vremena njezin bubanj bi nam dobro došao. Možda je jednog dana involviramo u bend kada se Cubies proširi.

Kakvi ste profesori u školi:
Zrinka: Strogi.
Juraj: Ja bježim od njezine sobe.

Kako vas kolege gledaju nakon ovog vašeg proboja?
Zrinka: Pa u početku nas baš nisu kužili, al sad svi znaju i drago im je. Nisu više ona vremena da profesori ozbiljne glazbe gledaju na popularnu glazbu kao na običan šund.

Recite nešto o svojim singlovima. Dosta se međusobno razlikuju.
Zrinka: Novi singl „Kada bi svi“ je malo više radiofoničan, popoidan, downtempo i djeluje čišće, a onaj prije je jače nabijen, bezobrazan i tak to. „Ti je ne voliš“ je stvar koja je stara valjda pet godina. Ona nam je jedna od prvih koje smo radili. Radimo i na trećem singlu. A on će biti potpuno suprotan od „Kada bi svi“.
Juraj: On će biti malo više drum'n'bass

cubies 1

Imate li kakav album u planu?
Zrinka: Sad možemo reći da imamo oko 80% albuma i dalje intenzivno radimo na njemu i dovršavamo ga. No nećemo ga izdati prije iduće godine.

Hoćete li na albumu isto šarat po žanrovima?
Zrinka: Da, ali to je nama sve elektronika.
Juraj: Sve je elektronika iako radimo pjesmu po pjesmu. Ne ide sve u 120 BPM ili 106. Netko dođe s nekom idejom i onda slušamo gdje bi je stavili. Aranžman i sound pjesme zadržavamo kao svoje. To je naš potpis kojeg ostavljamo. Malo staviš drugačijeg tempa. Netko stavi cijeli album 120 ili 128, no ovaj album smo drugačije osmislili.

Imate li već izdavača?
Zrinka: Mi smo se odlučili sami izdati album. Možda ćemo napraviti suradnju s nekim labelom, ali ne bi ništa potpisivali. Više bi investirali. Iako je bilo koketiranja s nekim labelovima ali smo se za sad odlučili da ćemo sami. Idemo polako.

I otkud vi na INmusicu?
Zrinka: To nam je zanimljiva priča. Dogovorili smo svirku u Vinylu gdje su svirali i naši frendovi ZMaJ.
ZMaJ nije Zrinka Majstorović?
Juraj: Da, vidiš, ukrali su joj ime.
Zrinka: Ne, oni su nam frendovi i oni su već prošli bili na INmusicu. I na toj svirci mi smo zvali njih, a oni su zvali organizatore INmusica da ih čuju malo live, gdje da ih stave i slično. I tak se poklopilo da su nas čuli likovi iz INmusica, svidjelo im se i eto nas! Iako smo mi ranije bili poslali prijavu, ali ono, nismo se baš nadali. Imali smo 1 singl, 300tinjak lajkova na fejsbuku, nije nešto. Mislili smo da nismo dovoljno zanimljivi za njih. Ali ispostavilo se da jesmo. Isplati se svirati live. Uvijek te netko može čuti.

Imate odličan logo za bend.
Juraj: To nam je frend radio. Baš nas je pogodio. zamolio sam ga da nešto napravi a on nas je nacrtao tak na papiru. Odmah nam se svidjelo.

Kako raspoređujete tko pjeva koje pjesme?
Zrinka: Nešto po redu, nešto što kome više paše, isprobavamo različite varijante. Nema pravila, sve zajedno radimo. Iako je on što se tiče pjevanja još uvijek malo sramežljiv pa ga dosta nukam jer po meni super pjeva.
Juraj: Moj je problem što sam počeo pjevati kad sam već razvio sluh pa znam kako bi to trebalo zvučati.
Zrinka: Ja sam nekako više za okvir pjesme a on više radi na detaljima, prijelazima i to.

Koliko ste dobili vremena na INmusicu?
Zrinka: Dobili smo pola sata. To je otprilike 6 pjesama.

Kad je vaš termin?
Juraj: Sviramo u 18 h, zadnji dan. Jedva čekamo i baš se veselimo.

Ima li neki izvođač s INmusica kojem se veselite?
Zrinka: Ja se veselim Alice in Chains.
Juraj: Nick Cave. I ZMaJ naravno.

Da nekom strancu morate predstaviti neku recentnu glazbu iz Hrvatske, koga bi ste predložili?
Zrinka: Nipplepeople definitivno. Oni su stvarno svjetska produkcija i sve. Možeš samo biti ponosan na njih.

Budući ste izvorno klasičari, imate li želju za profiliranjem u svijetu klasike, neku karijeru u ozbiljnoj glazbi?
Juraj: Ja imam. Još uvijek me to jako vuče.

Što kažete na 2 Cellos?
Juraj: O 2 Cellos sve najbolje. Iako oni su bili velike zvijezde u svijetu ozbiljne glazbe i prije nego što su to postali u popularnoj glazbi. Školovani i uspješni glazbenici koji su uspjeli u tom svijetu i koji bi bili velike face i da ne rade to što rade. Nisu kao npr. Apocalyptica koji nisu uspjeli u onome čime su se izvorno bavili pa su se okrenuli popularnoj glazbi. I nisu ni izbliza toliko školovani i kvalitetni glazbenici kao 2 Cellos.