Intervjui
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

ManntraManntra je na glazbenom nebu od 2011. godine dok su prvi album "Horizont" izdali 2012. Tri godine poslije, slijedila je "Venera" a prošle godine i "Meridian". U sastavu su Maja Kolarić, Andrea Kert, Boris Kolarić, Filip Majdak i Marko Matijević Sekul. Iako je u gužvi i pripremama za koncert, Marko je našao vremena kako bi nam odgovorio na neka pitanja i rekao što se događa u Manntra "taboru", a budući da je ovo intervju uoči njihovog koncerta u Katranu u petak, 6.4., malo sam ih odlučila pitati o nastupima. Ukoliko želite vidjeti i doživjeti Manntru u Katranu, bacite oko i na našu nagradnu igru.

Kako ste, što se radi?
Polako dolazi proljeće tako da smo svi vjerujem bolje. U zadnje vrijeme se pripremamo za buduće koncerte i pišemo neke nove ideje za buduće pjesme.
Prošlo je više od pola godine kako je "Meridian" vani. Sada kada su se dojmovi možda malo slegnuli, što mislite kako je naša/strana publika prihvatila "Meridian"?
Mislim da ga je strana publika prihvatila izvrsno. Album je bio na top ljestvicama alternative u Njemačkoj te je čak stigao na top 100 itunes i spotify albuma u Njemačkoj i još bizarnije u Turskoj. Hrvatska publika još nije imala pravu promociju istog albuma a ona slijedi sad 6.4.2018. u zagrebačkom Katranu.
Jeste li zadovoljni reakcijama publike na album?
I više nego zadovoljni. Nijemci su počeli učiti hrvatski. To je dobro za nas a loše za ugostitelje koji ih šalju u p... materinu misleći kako ih ne razumiju.
Nastupali ste prošle godine na Zagrebačkom festivalu. Kakvi su vam dojmovi? Je li vam bilo neobično ispred sjedeće publike i je li bilo neobično dijeliti pozornicu sa izvođačima različitih glazbenih žanrova?
Zagrebački je festival takvog karaktera i bilo nam je super bit outsider, jedini metalci na festivalu i malo prestrašit publiku. To uvijek dobro dođe.
Kako vam je nastupati u inozemstvu? Koje su prednosti/mane u odnosu na Hrvatsku? Što vam se osobito sviđa?
Organiziranost, uvjeti, satnice koje se svi i publika i organizatori pridržavaju. Što dogovoriš to dobiješ a kod nas često bude improvizacija. Tako da na kraju u Njemačkoj smo više u šoku što ne moramo improvizirat oko nekih sitnica i što prije nastupa stignemo imat par sati slobodnog da obiđemo grad.
Pristupaju li vam fanovi nakon koncerta? Što kažu, volite li čuti njihove komentare...
Slikaju se redovno, kupe majicu ali su jako kulturni. Respektiraju te kao osobu i ne zavlače te naknadno. Jako smo ponosni na naše fanove i stvarno je to inteligentna, kulturna ekipa.
manntraKakve komentare smatrate najkonstruktivnijima? Primjenite li potom nešto u praksi, pomislite li „pa zašto se sami toga nismo dosjetili?“.
Negativne ili pozitivne samo da dolaze od nekoga koji to nešto artikulira realno prema nama bez ljubomore, pretjeranog hvaljenja, averzije ili bilo kojeg osjećaja. Uzimamo komentare i želje naših fanova jako ozbiljno i o tome razmišljamo. Recimo puno publike nam je reklo da bi nas htjeli čuti u još jačem aranžmanu i žešćem zvuku pa sad smo stvarno odvrtili distorziju na pojačalima nakon dugo vremena.
Kada ste na koncertima, "ukradete" li možda neki trik od nekog benda sa stagea koji vam se svidi? Dobijete li kakav savjet od starijih kolega? A kakav biste vi možda savjet dali mlađim kolegama?
Naravno! Svaki koncert koji gledaš i koji te se dojmi te inspirira. Češće ne koristiš te iste stvari direktno ali ti otvori oči da možeš bit konstruktivniji i više se oko nekih stvari fokusiraš. Neki stariji kolege su bili jako bitni za naše razvijanje a mlađima bi samo rekao jednu veliku tajnu... a to je iskreni entuzijazam. Ako ga nemate i ne visite na muzici 15 sati dnevno nemojte se ni truditi dalje.
Koji vam se bend najviše svidio ili možda ostavio najdublji dojam i kakav? S kime biste voljeli surađivati?
A definitivno In Extremo. Band koji nas je progurao, koji se ponaša prema nama kao da smo njihova mala djeca kojima žele pomoć. To je nešto što novcem ne možeš kupiti. Nešto puno vrijednije. Puno bendova je u pitanju a vjerujem da ćemo uskoro ostvariti neke nove suradnje i veselimo se tome.
Surađivali ste s Michaelom Rheinom iz In Extrema, kako je došlo do te suradnje?
Micha živi u Murteru par mjeseci godišnje već oko 20 godina i postao je praktički Hrvat. Tako nas je i otkrio, zvao me telefonski i predstavio se. Kao fanovi In Extrema od prije (jer nije tajna da smo upravo počeli koristiti gajde na uzor na njih još u pjesmi Kiša) smo ostali šokirani. Pozvao nas je na njihov jubilarni koncert za njihovu 20 godišnjicu kao totalni nepoznati bend iz neke države za koju ljudi ni ne znaju da ima rock scenu i tako je polako sve započelo, makar tu ima još puno ludih priča i detalja kao i inače.
Na ljeto se spremate na festival/e u Njemačku? Jeste li uzbuđeni što ćete se naći na istoj pozornici s velikim imena metala?
Veselimo se tome! (Nastupati će na Rockharz festivalu uz Amorphis, Cannibal Corpse, Kreator, Paradise Lost. A na stage izaći nakon velikih In Flamesa. op.a.)
Kakvi su vam planovi za ovu godinu? Imate li ideja za novi album, za nove suradnje, turneje?
Dovršiti turneju pa polako krenuti u snimanje novog materijala.
I naravno, u petak, 6.4. ste u zagrebačkom Katranu, što pripremate koncert i što biste poručili čitateljima SoundGuardiana?
Da dođu na najvatreniji događaj taj dan u Zagrebu ;)



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici