Intervjui
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 
Pola sata prije tonske probe u Klubu studenata elektrotehnike prije deset dana posjeli smo Kandžiju na stepenice fakulteta u Unskoj tri u doba kada je vani bilo još dvadeset i kusur stupnjeva da priča o novom albumu i novim problemima studenata kulturologije na istoku Republike te o tome kako je graditi karijeru kada živiš i radiš van Zagreba plus ostale trivijalne sitnice.
Par sati kasnije izveo je prvi koncert nakon izlaska Koktela od rakije sredinom srpnja. Zagreb je pozitivno odgovorio na novi materijal, a Kandžija odgovara na često postavljana pitanja odmah nakon hiperskoka.


Kako to da nemaš web osim faceboog fan page-a i myspace-a koji je mrtav?
Kupio sam domenu, www.kandzija.net, a nismo ju napravili jer nikako da uhvatimo vremena da se posvetimo tome i biti će u istoj temi kao i omot albuma tako da - uskoro. Četiri mjeseca već to pričam, ali uskoro.
 
Tko ti je zadužen za spotove?
Radi ih Lega-Lega[1], s njima sam se skompao. Prije su ih radili različiti ljudi, ali sada su mi Lega-Lega radili, i jako dobro rade. U principu, Vedran Marjanović i ja zajedno radimo.
 
 
Nisu li teme reality showa i sponzoruša poput Big Brader i Po noći izlizane?
Totalno su ofucane. Ali zato mi je i bilo fora jer se ne radi o nogometašu i manekenki već se radi o nekome tko nije nogometaš i tko nije manekenka kao i ostatak od četiri milijuna ljudi. Znači, nije o tome, ali tema je najklasičnija moguća… stvar je o normalnim ljudima koji se pretvaraju da to jesu. Isto tako Big Brader nije o emisiji Big Brother nego o nekome tko želi biti poznat kao, recimo, Sandra Dabo, ali na kraju stvar je o meni što je najbolesnije. Mislim da svatko u sebi ima tu želju; to je valjda bolest našeg doba[2].
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/2.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/2m.jpg, Kandžija@SG intervju, Center}
 
Puška ima drum`n`bass dio, a Polako, polako dubstepoidan kraj. Zašto ne pokušaš repati na dubstep podlogu što je sada moderno?
Pa, baš zato što jest moderno. Mogli smo to napraviti, ali dubstep mi je nekako prepopularan... napraviti će se nešto, ali neće biti običan dubstep stvar, a na Polako, polako namjerno sam htio da bude kontrast na kraju.
A u Puški nije drumm`n`bass nego neki break core; izlomljeno.
 
Zvuči kao Amen break[3].
Je Amen ,samo nije sviran nego malo sempliran.
 
Kada sluša Desno čovjek pomisli da je u Slavoniji zajebano. Je li tako zajebano?
Da sjedimo u Slavoniji kao što tu sada sjedimo isto bi bilo. Ali, taj neki polufašizam je tamo već toliko normalna stvar i odi ne-znam-gdje... tamo je skroz normalno mrziti Srbe. Ako ne mrziš, onda si... jebote ne znam... peder? Već vidim naslov (smijeh). Evo, uzmi Shortyja za primjer: poznajem ga, sve ok, ne ulazim u njegovu glazbu niti me zanima, ali brate on prihvaća tamo  stavove koji nisu skroz baš super. 
S druge strane kod nas je ipak bio rat i to su područja s najmanje novca. Fora je da ljudi mrze Srbe, a tamo doslovno kao da živimo u Srbiji po dotoku kapitala i ekonomiji, isto sranje. Stvari nisu baš crno –bijele.
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/3.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/3m.jpg, Kandžija@SG intervju, Center}
 
Što misliš o ulasku u Uniju, jesmo li spremni?
Nemam pojma više što da mislim o tom i ne bi htio podržati taj neki euroskepticizam, ali opet, to neće biti događaj tipa kao kad prođeš ispod duge pa promijeniš spol i da će sve odjednom biti super. Nemam pojma... ali iskreno – ja sam za to da nam bude bolje. Mislim da bi riješili neke stvari i te neke šerife koji rade što hoće i definitivno sam protiv toga da mi tu budemo otok na kojem svatko radi što hoće.
 
Kakve su reakcije na Koktel od rakije? 
Još je rano za reakcije za novu ploču, ali široko gledano – reakcije su zasad super. Pazi, makar je danas protok informacija daleko brži, ljudima treba vremena da ploča sjedne. Izašla je u sedmom mjesecu i sada ćemo vidjeti kako diše na koncertima jer jedna su stvar festivali, a druga samostalni koncerti. U KSET-u će nam biti prvi samostalni od izlaska albuma.
 
Bi li želio vinil?
Da, imali smo neke priče o tome. Definitivno bih, barem neki mali broj primjeraka za kolekcionare, DJ-e i to…
 
Slijedi Nardwuar trenutak u kojem Kandžija dobiva biografiju Public Enemy-ja i prvi povijesni trenutak u kojem je Soundguardian poklonio nekome nešto više od kave i pet zvjezdica.
Zakon, Public Enemy su zakon; Chuck D i Flavor Flav, mislim da je on nešto kao njihov Bare... putuje u kavezu kad idu na turneje. I njihova produkcija na početku sa zvukovima.. to nisu tonovi, zvukovi samo...
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/6.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/6m.jpg, Kandžija@SG intervju, Center}
 
Public Enemy bili su socijalni i politički, koji ti je najbolji takav naš izvođač, ako postoji u  2011?
Mislim da danas više-manje svi imaju tu crtu da zadiru u to jer je to (politika, op. a.) stvarno u svemu, da ga jebeš… A kod tih baš političkih tema – vjerojatno Edo Maajka, rekao je neke stvari koje je trebalo reći i svaka čast na tome, respektiram ga maksimalno. Onda TBF, ono što su za Split napravili i opisali ga maksimalno na prvom albumu u 3-logiji jada i ST stanju uma… to je vrh.
 
Provjerio si Watch the Throne?
Jesam nešto malo, ima par super stvari ali šta ja znam… muzu kravu. Kanye mi je premiješan. Mislim, beatovi su mu dobri ali vjerojatno za sebe misli da je Michael Jackson. Michael je talent, a ovaj je dobar producent, to bi ja rekao.
 
A što bi rekao za Krankšvester?
O, Krankševester su moji stari drugari. 3ki je krenuo s tom zajebancijom, Hrvoje (Sett,op. a.) je radio beatove i volio bi da sljedeći album izdaju za pravu etiketu. Mislim, i Živom blatu izdaju album…a zašto ne bi i njima,  mislim, nisam siguran da li se on (Vuco, op. a.) šali ili je ozbiljan. A od ostalih domaćih Tox naravno, zato ga i vodim sa sobom. Mislim da ćemo vjerojatno i neki kompilacijski album napraviti zajedno Tox, Krankšvester i ja.
Ima Tox sada sa Dirty Hairy-jem i EP, Navrat Nanos, od šest stvari i mislim da je njemu (Toxu, op. a.) lakše da svira sa mnom nego da ide sam i ispočetka. Jer meni je bilo zajebano kada sam išao to raditi i morao sam se cimati žešće.
 
{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/5.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2011/09/kandzija_vju/5m.jpg, Kandžija@SG intervju, Center}
 
Imaš li sponzore jer svaki  pravi reper ih ima?
Oblači me Shoe-Be-Do, lege su mi radili spot koji. Pomogli su mi i prepoznali kada kada mi nitko drugi nije… i pijem Osječko pivo i reklamiram ih za džabe ako treba (smijeh).


[1] Osječani i vlasnici trenutne ideje godine – maskirne bilježnice za mali novac. Moleskine - umri u mukama.
[2] In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes. – uspješno tvrdi Andy Warhol iako napredni surfer današnjice zapravo teži petnaestominutnoj anonimnosti.
[3] Najvažnijih 6 sekundi solo bubnjanja u povijesti popularne kulture. Niti bubnjar niti nositelj autorskih prava nisu nikada dobili novac za korištenje sempla. Koliko znamo, nisu niti tražili.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici