Intervjui
×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 852
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/05/riku/cat.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/05/riku/catm.jpg, Catamania, Left} Dvije godine nakon izdavanja svog prethodnika, Catamenia je početkom ove godine izdala i deveti studijski album pod nazivom Cavalcade. Bend koji je nastao 1995. godine prvobitno je bio black metal bend, a tijekom godina su pomalo mijenjali svoj stil ubacivajući malo više melodija u svoj zvuk. Promocija njihovog novog uratka bila je i prilika za razmijenjivanje nekoliko dojmova s osnivačem, frontmenom i gitaristom benda, Rikuom Hopeakoskim.

Cavalcade je vaš deveti studijski album. Kakav je osjećaj dogurati tako daleko?
Zapravo, to je prilično dobar osjećaj. Nikada nisam to zamišljao svirajući gitaru u maloj garaži ovdje u Ouluu, gdje je s vremenom Catamenia i rođena. Isprva, bio je to hobi za poslije škole i neka aktivnost, ali kasnije kada smo snimili svoj demo, stvari su postajale ozbiljnije. Malo po malo, sve je dolazilo na svoje mjesto i evo nas sada. Kada pogledam unazad, izvanredan je i pomalo čudan osjećaj, kako zapravo vrijeme brzo prolazi. Tako da bih ukratko rekao da je osjećaj predivan, nema puno bendova koji naprave toliku karijeru, posebno u današnje vrijeme kada je trend napraviti jedan hit i onda nestati negdje u praznini. Tako, ponosan sam na svoja djela i kompozicije, ono čime sam potencijalno pridonio glazbenoj sceni. Nadam se da sam dao dobre savjete i dodatnog poticaja za nove i energične bendove.

Što je utjecalo na promjenu stila na novom albumu i kako bi to opisao?
Nema stvarnog utjecaja ili bilo čega iza te promjene, samo normalna, prirodna evolucija i prirodni korak prema nečemu novom i svježem. Naravno da je dodatni poticaj uvijek potreban za promjenu i ovog puta mislim da je to naš prethodni album. Istinski sam izgubio svoju strast negdje tijekom snimanja albuma VIII (op. a. VIII – The Time Unchained). Ne mogu objasniti, ali sam bio izgubljen i tako izgubio strast prema sviranju. Ne znam što je potaknulo to sve, ali sam se osjećao tako prokleto prazno i šuplje. Došao sam prilično blizu da prekinem sve i odem iz benda. No, ostali iz benda su mi rekli da bih trebao ponovo pokušati i napraviti barem jednu novu pjesmu i tek onda donijeti svoju finalu odluku. Prokleto mi je drago što sam ih poslušao jer kada sam završio svoju prvu novu pjesmu, Blood Trails, bio sam tako oduševljen i osjećao sam da se vraćam u formu. Bio sam stvarno sretan zbog toga. Naravno, ujedno sam bio vrlo nervozan i uplašen zbog reakcije ostatka benda na novu pjesmu, ali kvragu... bili su isto tako oduševljeni i uzbuđeni zbog toga. Također, na ostatku pjesama na albumu možete čuti kako svi uživaju u glazbi i sviraju sa svim srcem opet.

Catamenia ima povijest promjena u postavi. Je li bilo nekih promjena od vašeg zadnjeg albuma?
Ovoga puta nije bilo nikakvih promjena od našeg zadnjeg albuma, tako da bih rekao da je ovo povijesni trenutak (smijeh). Ozbiljno govoreći, promjene u postavi su uvijek tužne i ne želim to niti jednom bendu, niti mojem najgorem neprijatelju, iako nemam neprijatelja koliko znam. Ali u Catameniji, promjene postave su bile dio prirodne evolucije u našoj glazbi iako to nije obavezno direktna posljedica. Skoro uvijek sam ja komponirao pjesme za bend, ali su na neki podsvjesni način utjecale na mene. Tako da mislim da su ovi događaji utjecali, barem malo, na ono što smo danas.

Na svakom albumu objavite i po jednu obradu. Kako ste se dogovorili ovoga puta da to bude Angry Again Megadetha?
Oduvijek sam htio obraditi pjesmu Megadetha, a posebno Angry Again. Ovoga puta je sve samo sjelo na mjesto tijekom priprema za album i snimanja, tako da smo odlučili obraditi ovu pjesmu jer svi je u bendu također vole. Vrijeme je jednostavno bilo savršeno za ovu pjesmu, to je odlična stvar i nije tajna da je Dave Mustaine moj istinski idol za sve što se tiče glazbe (smijeh). Bilo je nekoliko stvari koje sam htio promijeniti spram originalne verzije, to jest malo povećati tempo i učiniti refren malo glađim sa harmonijama.

{mosthumbviewer: images/SGkoncerti_interviewi/2010/05/riku/riku.jpg, images/SGkoncerti_interviewi/2010/05/riku/rikum.jpg, Catamania, Center}
(Klikni na fotografiju za uvećani prikaz)

Također postoji još jedna obrada kao dodatna pjesma, a to je Farewell Sentenceda. Kako to da ste napravili i drugu obradu za ovaj album?
Druga obrada, Farewell Sentenceda je više kao tribute, a ne samo obrađena pjesma i nalazi se samo na digipak izdanju albuma. Mislim da još čak nije ni u digitalnoj distribuciji. Htjeli smo iskazati naše istinsko divljenje i poštovanje prema gospodinu Tenkuli i Sentencedu i onome što su zajedno napravili na svjetskoj glazbenoj sceni. Htjeli smo ispoštovati originalnu pjesmu kao i kod Megadetha, tako da smo napravili samo male promjene, ali sa dodirom Catamenije.

Imate i pjesmu sa Villeom Laihialom (Poisonblack, ex-Sentenced)?
Da, to je istina! Htjeli smo imati Villea kao vokalnog gosta i na našem prethodnom albumu VIII – The Time Unchained, ali više-manje sve je s tim albumom krenulo krivo od početka, pa nismo htjeli dovesti Villea u kaos tijekom snimanja, rasporeda, problema s opremom, itd. Sada je sve išlo vrlo dobro i mogli smo pozvati Villea da otpjeva refren na pjesmi Blood Trails. Ville je isprva bio malo skeptičan, jer nije znao za naše glazbene promjene, tako da kada je došao u studio bio je totalno i pozitivno iznenađen za pjesme. Nije mogao prestati slušati pjesme, pa smo odlučili piti pivo nakon što je otpjevao svoj dio. Stvarno voli album i možda ga pitamo da nam se pridruži u nekoj pjesmi i na sljedećem albumu.

Smatrate li ovaj album novim korakom u svojoj glazbenoj karijeri sa novim mogućnostima za turneje?
Mislim da je ovo svojevrsna prekretnica za nas, kao što smo imali i prije, ali ovog puta je vidljivije svima. Imali smo ove probleme i prije, ali su bili vidljivi samo članovima benda i nekim perceptivnijim fanovima (smijeh). Ovo je novi korak u našoj karijeri i samo će vrijeme pokazati gdje će nas ova staza odvesti. Ono što smo čuli, odgovor i povratne informacije zasad je bio zaista odličan od 99% slušatelja i fanova, ali naravno postoje i oni razočarani okorjeli fanovi među njima, no nažalost te „žrtve“ se moraju napraviti. Moraju se prisjetiti da smo im dali dosta albuma za uživanje, ali kada sami članovi benda više ne uživaju u sviranju, list se mora okrenuti, u protivnom će to biti samo ogromna zbrka i nitko nije zadovoljan.

Kada biste mogli birati, s kim biste išli na turneju?
Postoji tako puno bendova s kojima bi htjeli ići na turneju i siguran sam da bismo se slagali sa svima, tako da to nije problem. Ali na primjer, imena poput Poisonblack, Children of Bodom, Amon Amarth, In Flames, Amorphis, Hypocrisy i tako dalje padaju mi na pamet trenutno. Također i bendovi poput Eternal Tears of Sorrow, Kalmah, Norther bi bili izvrsni za turneju. Ali smo sretni da sviramo na turnejama sa bilo kojim bendom za koji dobijemo ponudu (smijeh).

S kim vam je bilo najzabavnije svirati?
Izvrsno smo se zabavljali svirajući sa mnogim bendovima, ali ako bih morao birati između njih, definitivno bih spomenuo Finntroll i WarCall. Turneje s njima su bile tako dobre, uživancija i zabava. Smijeh nije prestajao i „timski duh“ Catamenije i ovih bendova je nešto apsolutno fenomenalno! Ali kao što sam rekao, slažemo se sa svim bendovima, tako da svaka turneja sa svakim bendom je bila odlična.

Planirate li promotivnu turneju za Cavalcade?
Planiramo nekoliko turneja ove godine po Europi uključujući i zasebnu balkansku turneju. Također, neke turneje po Rusiji, Meksiku, Australiji i SAD-u su planirane i u pregovorima, tako da ako sve bude išlo po planu, ove godine ćemo biti prilično zauzeti turnejama po svijetu.


Hvala na odvojenom vremenu za ovaj intervju!



Izvještaji



Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima


Decapitated feat. Incantation, Nervosa, Kassogtha - nihilizam na najjače


J.R. August uz brojne goste proslavio 10 godina karijere