INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

novi val VIZUAL

U subotu 27. travnja u Vintageu se vraćaju u vrijeme Novog Vala, koje je stvorilo vječne bendove s prostora bivše države, a za to će se pobrinuti beogradska r'n'r mašina Branimir & Neprijatelji koji će vas provesti kao DeLorean kroz hitove Haustora, Idola, Azre, EKV-a, Šarlo Akrobate i ostalih zlatnih glazbenih izdanaka 70-ih godina.

SFR Jugoslavija je posljednja zemlja koja je imala izrazito veliku i dobro razvijenu novovalnu scenu, što je posebno znakovito u kontekstu činjenice da se radilo o socijalističkoj zemlji. Novi val u Jugoslaviji javlja se krajem 70-ih godina, mahom pod utjecajem američkog i britanskog novog vala, a kao odgovor na rock glazbu iz prethodnih perioda jugoslavenske muzike.

Beogradski bend Idoli bio je jedan od najpopularnijih, ali i najsuberzivnijih novovalnih bendova u SFR Jugoslaviji. Njihovi najveći hitovi, "Maljčiki" i "Retko te viđam sa devojkama", bili su izrazito popularni, unatoč činjenici da su kritizirali režim, odnosno govorili o društveno delikatnoj temi homoseksualnosti.

Među prvim novovalnim bendovima u Jugoslaviji bili su ljubljanski Pankrti te zagrebački Haustor, Azra i Prljavo kazalište, mada već u narednim godinama u Srbiji dolazi do osnivanja bendova Pekinška patka, Šarlo Akrobata, Električni orgazam i Idoli. Isprva pod snažnim utjecajem punka, novovalni bendovi u Jugoslaviji bili su naglašeno angažirani, eksplicitni i društveno kritični, mada su, unatoč tome, uspjeli izbjeći probleme s režimom, koji je ipak blagonaklono gledao na pokret. Jjedan od ponajboljih primjera je pjesma "Maljčiki", koju su 1981. godine izdali Idoli, a koja je bila enorman hit u Jugoslaviji, unatoč činjenici da pjesma nije slavila vrijednosti socijalističke ideologije, već ih je parodirala. Društveno angažirane i kritičke pjesme radili su i bendovi poput Azre, Haustora, Pankrta i drugih. Iako je država osnovala tzv. Komisiju za šund, koja je većinu ovih angažiranih pjesama etiketirala "šundom", izuzev većeg poreza, nikakvih direktnih sankcija prema autorima i pjesmama nije bilo.

Izuzev klasičnog punka, brojni drugi pravci su utjecali na novovalne bendove u Jugoslaviji, a među njima su ska/reggae (Haustor, čiji je debitanski singl "Moja prva ljubav" iz 1981. godine postao nacionalni hit), art punk/post-punk (Šarlo Akrobata), punk rock (Prljavo kazalište, Pekinška patka) i eksperimentalna muzika (Laboratorija zvuka). Ubrzo je novi val nadišao svoje glazbene okvire i postao društveni pokret, odnosno svojevrsno buđenje mladih umjetnika, ali i društvene svijesti, što će kasnije dovesti do još većeg broja novih i inovativnih umjetničkih tendencija. Uz to, novi val je uživao i veliku društvenu podršku, a posebnu promociju dao mu je omladinski tjednik Polet, koji je zaslužan i za organizaciju debitantskih koncerata mnogih novovalnih bendova, te Džuboks.

Iako je već sredinom 80-ih godina novi val počeo jenjavati u Jugoslaviji, njegov je utjecaj na muzičku, ali i umjetničku scenu te države bio enorman. U Bosni i Hercegovini se ubrzo razvila specifična varijanta novog vala, novi primitivizam, koji je angažiranost novog vala kombinirao sa specifičnim humorom. Uz to, diljem zemlje javljaju se i drugi pravci, dotad nepoznati u Jugoslaviji, poput novog romantizma, post-punka ili art rocka.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici