INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

zagrebacki kvartet

Zagrebački kvartet i Spona Classics pozivaju vas na svečani obljetnički koncert u povodu 100. obljetnice osnutka ansambla, koji će se održati u četvrtak, 25. travnja u Hrvatskom glazbenom zavodu. Posebnost ovog nastupa je što će se održati na lokaciji na kojoj je, prije točno stotinu godina, održan prvi koncert Zagrebačkog kvarteta. Nastup počinje u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 50 kuna.

25. travnja 1919. godine u dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda održan je prvi koncert Zagrebačkog kvarteta u sastavu Vaclav Huml (violina), Milan Graf (violina), Ladislav Miranov (viola) i Umberto Fabbri (violončelo). Točno sto godina kasnije, 25. travnja 2019., aktualni Zagrebački kvartet u sastavu Martin Krpan (violina), Davor Philips (violina), Hrvoje Philips (viola) i Martin Jordan (violončelo) izvest će identičan program prvog koncerta iz 1919. godine;

Antonín Dvořák: 9. gudački kvartet u d-molu, op. 34
Joseph Haydn: Gudački kvartet u d-molu, Hob. III: 76, „Kvintni“
Petar Iljič Čajkovski: 2. gudački kvartet u F-duru, op. 22

Uz svečani obljetnički koncert u HGZ-u, Zagrebački kvartet predstavlja i najnoviji CD album ”Klasični vrt” te najavljuje objavljivanje monografije povodom 100. obljetnice osnutka Kvarteta. Tijekom godine će biti objavljen četverostruki CD koji obuhvaća povijesne i suvremene izvedbe, a Kvartet će ga promovirati na velikom koncertu u Dvorani Lisinski, 30. studenog 2019.

Zagrebački kvartet je odsvirao preko 4000 koncerata na svim kontinentima, snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće kao što su Sastruphon, RCA, Melodicom, Da Camera Magna, Croatia Records, ALM Records, Spona itd. Brojne nagrade i priznanja uključuju najvažnije nacionalne nagrade: od nagrade Grada Zagreba 1957., preko Nagrade Milka Trnina, Vjesnikove nagrade, niza diskografskih nagrada Porin, kao i Porin za životno djelo, do nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 2009. godine. Prvu postavu činili su violinisti Vaclav Huml i Milan Graf, violist Ladislav Miranov i violončelist Umberto Fabri. Tijekom 100 godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je mnoštvo glazbenika među kojima su Stjepan Šulek, Josip Klima, Zlatko Balija, Đorđe Trkulja, Marija Cobenzl, Goran Bakrač, Ante Živković, Josip Stojanović, Goran Končar, Sergej Evseev, Marin Maras i drugi, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima