INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Jean Luc Guionnet Samo Kutin Daichi Yoshikawa

6. izdanje Izloga suvremenog zvuka je iza nas, ali sezona Muzičkog salona Kulture promjene još nije gotova.

Ovogodišnjim Odzvukom Izloga završava treća sezona Tvornice zvuka, radionice elektroničke i improvizirane glazbe za djecu. Pokretaču i iskusnom voditelju Nenadu Sinkauzu, ove se sezone pridružio glazbenik i skladatelj Nenad Kovačić koji je svojim iznimnim znanjem dodatno obogatio sadržaj Tvornice za mališane, prvenstveno na području body percussiona te upotrebe predmeta kao instrumenata. Što su mališani naučili u dva i pol mjeseca zajedničkoga rada, kako se međusobno slušaju i zajednički muziciraju u juniorskom improvizatorskom ansamblu, možete čuti na koncertu 13. 6. u 19 h u MM centru. Pioniri ovogodišnje Tvornice zvuka su: Nora Ban, Nika Dežman, Katja Drmić, Stella Drmić, Dan Herceg, Toma Kontošić, Karlo Lepka, Marta Predrijevac, Toma Predrijevac, Vito Ivan Radić, Mak Rizvanović, Tom Rushaidat, Alma Skadrak, Asiya Skadrak, Din Skadrak, Ivor Telišman, Janko Telišman, Marijeta Ugrina, Barbara Vidović, Iva Zahirović.

Nakon improvizatora budućnosti, u 21 h u Polukružnoj dvorani Teatra &TD slušamo vrhunske improvizatore sadašnjosti: u goste stižu saksofonist Jean-Luc Guionnet, multiinstrumentalist Samo Kutin i elektroničar i umjetnik zvuka Daichi Yoshikawa. Nakon koncerta na scenu stupa DJ Župa, a što je za vas odabrao čut ćete od 22 sata u Atriju &TD-a. Ulaz na sve programe je besplatan.

Jean-Luc Guionnet & Samo Kutin & Daichi Yoshikawa

Moj se muzički rad dijeli na toliko smjerova koliko mi se prilika ukaže na promišljanje i djelovanje glazbom i formama. Te prilike uvijek imaju veze sa snažnim susretom s vanjskim elementom: instrumentom (saksofon, orgulje), teoretskom idejom (što je to „glasina“?), uglavnom sa suradnicima (André Almuro, Lotus Edde Khouri, Éric La Casa, Franck Gourdien, Thomas Bonvalet, Taku Unami, Daichi Yoshikawa, Samo Kutin, …), ili avanturom kakav je tim (Hubbub, Ames Room, Jupiter Terminus…). Jean-Luc Guionnet

Samo Kutin (Širom, Najoua) poznat je po upotrebi nekonvencionalnih i rijetko korištenih instrumenata ili predmeta, a zagrebačka ga je publika imala prilike upoznati na prošlogodišnjem Izlogu u sklopu rezidencije i koncerta ansambla Šalter, kao i na ovodišnjem festivalu ZEZ s bendom Širom. Kada je riječ o neidiomatskoj improvizaciji, Samo istražuje zvukovni i bučni potencijal instrumenta hurdy gurdy. Zvuk pojačava na uvjerljiv i namjerno grub način, uz pomoć akustičkih rezonatora kao što su opruge i bubnjevi te kontaktnih mikrofona čija mu upotreba pomaže da ispita i iznese na površinu procese koji se odvijaju u “utrobi” instrumenta.

Daichi Yoshikawa bavi se prostorima koje glazbenici zajednički konstruiraju kroz nastupe uživo. Njegova je praksa feedback, a rad mu se kreće između ekstrema, kreirajući zvukovne pejzaže u prostoru između noisea i tišine. Razvijajući svoje improvizatorske vještine na radionicama Eddieja Prévosta, Yoshikawa je jedinstven po svojoj lakoći upotrebe elektroničkoga feedbacka kao instrumenta, postižući i doprinoseći u grupno muziciranje i dijaloški potencijal i iskrenu, izvornu muzikalnost.

19 h Pioniri Tvornice zvuka, MM centar
21 h Jean-Luc Guionnet & Samo Kutin & Daichi Yoshikawa,  Polukružna &TD
22 h DJ Miro Župa,  Atrij &TD



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima