INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

u2

1981. objavljen je drugi studijski album grupe U2, 'October'.

Događaji

1944. policija je morala praviti red na koncertu Franka Sinatre u kinu Paramount u New Yorku, budući da je nastup bio ometan burnim reakcijama publike, uglavnom tinejdžerica.

1972. u New Yorku je premijerno prikazan biografski film o Billie Holiday, ‘Lady Sings The Blues’ s Dianom Ross u glavnoj ulozi.

1974. tinejdžerska pop senzacija iz Škotske, Bay City Rollers, dobili su album na broju 1 u Britaniji, ‘Rollin’. Svijetom je tada nakratko zavladala ‘Rollermania’. Bend svoj uspjeh ipak nije dosegao preko noći, budući da su na okupu dotada bili već osam godina, a ostali su aktivni do 1987. Otada su se okupili još u dva navrata, posljednji puta od 1998. do 2000. godine.

1975. Rod Stewart održao je svoj posljednji nastup s The Faces u Nassau Coliseumu u New Yorku.

1978. basist Sex Pistolsa Sid Vicious uhićen je zbog sumnje na ubojstvo svoje djevojke Nancy Spungen. Preminuo je od predoziranja heroinom prije nego što mu se stiglo suditi.

1979. izdan je 'Days in Europa', drugi studijski album škotske punk-rock grupe The Skids. Prvotni omot je prikazivao ženu kako lovorovim vijencem kruni atletičara, a zbog navodnih pronacističkih konotacija album je povučen s tržišta te zamijenjen podobnijim.

1981. objavljen je drugi studijski album grupe U2, 'October'. Skladan je pod utjecajem kršćanske vjere, konkretno grupe 'Shalom Fellowship' kojoj su pripadali Bono, The Edge i Larry Mullen. S albuma su skinuti singlovi 'Fire' i 'Gloria'.

Rođeni

1935. Luciano Pavarotti, talijanski tenor, jedan od komercijalno najuspješnijih opernih pjevača ikada. Otac mu je bio tenor amater, a iako je sanjao o karijeri nogometnog golmana, Luciano se odlučio profesionalno baviti pjevanjem. Nikada nije naučio čitati glazbene zapise. Zbog problema s glasnicama u mladosti je gotovo odustao od pjevanja, no nastavio je te ubrzo počeo nizati uspjehe. Prvi inozemni nastup bio mu je u Beogradu, gdje je pjevao slavnu ‘La Traviatu’. 70-ih je dosegao svjetsku slavu, a 1979. dospio i na naslovnicu magazina Time. Kroz 80-e i 90-e isprofilirao se kao operna ikona te s vremenom zaplovio i u pop vode, pjevajući između ostalih na pjesmi ‘Miss Sarajevo’ U2-a. 1998. dobio je nagradu Grammy Legend. Preminuo je u 6. rujna 2007. u svojoj rodnoj Modeni od posljedica raka gušterače, a njegova sahrana se uživo prikazivala i na CNN-u.

1948. Richard John ‘Rick’ Parfitt, britanski glazbenik, najpoznatiji kao pjevač i gitarist grupe Status Quo. Parfitt je u grupi bio od njena osnivanja pod imenom The Spectres, koja će 1969. postati Status Quo. Do danas su imali više od 60 pjesama na britanskoj ljestvici, više nego bilo koji drugi bend. Najpoznatiji hitovi Parfitta i grupe su ‘Rockin All Over the World’ (1977.), ‘Whatever You Want’ (1979.) i ‘In the Army Now’ (1986.). Preminuo je krajem 2016. godine.

Preminuli

1971. Vincent Eugene Craddock (r. 1935.), poznatiji kao Gene Vincent, američki glazbenik, jedan od pionira rock’n’rolla i rockabillya. Dok je kao mladić bio član američke mornarice, doživio je prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijedio nogu. Iskustvo u mornarici inspiriralo ga je kad se počeo baviti glazbom te je svoj prateći bend nazvao The Blue Caps. Godine 1956. proslavila ga je pjesma ‘Be-Bop-A-Lula’, koja se danas smatra začetkom rockabillya. Do kraja 50-ih bio je vrlo uspješan u SAD-u, no problemi s porezom nagnali su ga da se okuša u Europi. Godine 1960. doživio je drugu tešku prometnu nesreću u svom životu kada se zajedno sa svojom djevojkom i američkom rock zvijezdom Eddiejom Cochranom vozio u taksiju. Vincent i djevojka su preživjeli, no Cochran je preminuo dan kasnije u bolnici. Tri godine kasnije imao je turneju s grupom The Outlaws, u kojoj je gitaru svirao mladi Ritchie Blackmore. Kasnija karijera bila mu je manje uspješna, a Vincent se okušao i u country i folk-rock vodama. Preminuo je od posljedica probijenog peptičkog ulkusa kad mu je bilo 36 godina. Bio je prvi uvedeni u Rockabilly Hall of Fame 1997., a godinu kasnije ušao je u njenu rock’n’roll inačicu.

2009. Richard Allan ‘Dickie’ Peterson (r. 1946.), američki glazbenik, najpoznatiji kao basist i pjevač skupine Blue Cheer. Rođen je u glazbenoj obitelji, a najraniji uzor bio mu je Otis Redding. Suosnovao je Blue Cheer 1967., bend koji će kasnije biti smatran pionirom heavy metala. Njihova obrada Cochranove ‘Summertime Blues’ s albuma ‘Vincebus Eruptum’ iz 1968. smatra se prvom heavy metal pjesmom. Jim Morrison ih je prozvao ‘najmoćnijim bendom na svijetu’. Peterson se, kao i ostali čanovi benda, borio s ovisnošću o drogama i alkoholu, kojih se s godinama uspio riješiti, no Blue Cheer nije uspio ponoviti uspjeh s kraja 60-ih. Peterson je snimio i dva samostalna albuma. Preminuo je u 64. godini života u njemačkom Erkelenzu.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima