INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Programski odbor

U Zagrebačkom kazalištu mladih, 26. studenog, na koncertu Cantus Ansambla MBZ LEGACY, u programu posvećenom naslijeđu Muzičkog biennala Zagreb, izvedena su djela slavnih hrvatskih skladatelja koji su ostavili značajan trag na festivalu. Među njima su Branimir Sokač, Milko Kelemen (jednog od osnivača MBZ-a), Krešimir Šipuš, Marko Ruždjak, Igor Kuljerić te Stanko Horvat. Instrumentalist Višeslav Laboš je izveo reinterpretaciju Noćnog leta, kao hommage skladatelju Igoru Kuljeriću.

U sklopu koncerta, predstavljen je i program 30. muzičkog biennala Zagreb, međunarodnog festivala suvremene glazbe koji će se održati od 6. do 13. travnja 2019. na temu „Glazba, prostor, grad i zvuk“.

Prvi put u svojoj povijesti, festival će se otvoriti u Kinu Europa, premijerom djela The Garden, britanskog skladatelja Richarda Ayresa. Djelo je inspirirano Danteovom Božanstvenom komedijom, a u Zagrebu će ga izvesti London Sinfonietta, čak i prije vlastite britanske premijere. U sklopu festivala gostovat će i norveški skladatelj Rolf Wallin s izvedbom The Otheroom, djelo koje je trenutno nominirano za nagradu BRIT u kategoriji najbolje inovativne glazbe prošle sezone. Osim Wallina i Ayresa, ovo proljeće u Zagrebu će gostovati top skladateljska imena Heiner Goebbels, Vinko Globokar, Alvin Curran, Ivan Fedele, Nina Šenk, Achim Boernhoft i drugi. Već tradicionalno MBZ predstavlja i suvremenu hrvatsku glazbu, te će tako i na ovom festivalu biti praizvedeno 15 domaćih skladatelja i skladateljica različitih generacija među kojima su Matko Brekalo, Mak Murtić, Mirela Ivičević, Margareta Ferek Petrić, Davorin Kempf, Silvio Foretić, te Srđan Dedić.

U programu festivala s preko 50 programa, uključen je i jazz, post-rock, odnosno klupski program u kojem se posebno ističu berlinski elektroničari BRAND BRAUER FRICK, minimalist Taylor Deupree, turski free jazz band Konstrukt, jazzeri Jon Irabagon, Davir Kollar i Arve Henriksen.

Festival se zatvara praizvedbom baleta Frane Đurovića Hero is Tired u koreografiji Giuseppea Spote, nagrađivanog talijanskog koreografa, u koprodukciji HNK Ivan pl. Zajca iz Rijeke.

Program su predstavili članovi programskog odbora 30. MBZ-a: Nina Čalopek, Davor Hrvoj, Damir Martinović Mrle i Tomislav Oliver.



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici