INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

25JPG

Ove subote, „Tvornica kulture“ pokazala se ne samo kao bitan čimbenik predstavljanja novih alternativnih bendova, već ujedno i kao čuvar temeljnih vrijednosti pop/rock kulture. Tako je ugostila i legendarnu beogradsku rock skupinu „Električni orgazam“, kojoj je kao predgrupa nastupio zagrebački rock kvartet „VIS Pardon“.

05JPG

Predgrupa „VIS Pardon“ u svom četveročlanom sastavu (Antun i Zoran na gitarama, Dragan i Ivica na basu i bubnjevima s produkcijom legendarnog Ivana Pike Stančića), počela je s nastupom nešto prije 21 h. Započeli su skladbom “Stara ljubav“, te nastavili pjesmom „Opasna pitanja“, u country stilu koji blago podsjeća na zagrebačke „Animatore“, a zatim odsvirali „Hej, gazda“ i „Rupe na cesti“. Dok se Tvornica kulture pomalo popunjavala, dečki su odsvirali svoju poznatu pjesmu "1000 boja“, u reggae ritmu dopadljiva i pjevnog refrena, a zatim još dvije pjesme, pri čemu su kao zadnju najavili skladbu "Propeleri". Sve u svemu, priuštili su nam pola sata kvalitetne svirke, koja je poslužila kao odlično uvodno zagrijavanje za ono što je kasnije uslijedilo.

02JPG

Postoje neke grupe esencijalne u razdobljima u kojima su djelovali, krucijalne za dalji razvoj kako domaće tako i šire gledano rock scene u regionalnim okvirima. Jedna od njih je i grupa „Električni orgazam“, posljednji postojeći relikt - nositelj albuma „Paket aranžman“, koji je objavljen davne 1981. u izdanju zagrebačkog „Jugotona“, te bitno utjecao na kompletnu kasniju novovalnu scenu. „Paket aranžman“ okupio je tri tada još nepoznata imena: „VIS Idoli“, „Šarlo Akrobata“ i „Električni orgazam“. „Idoli“ su djelovali kasnije pod vodstvom Vlade Divljana, a od „Šarla“ su uskoro nastali „EKV“ i „Disciplina kičme“.

14JPG

Nastup „Električnog orgazma“ u Tvornici započeo je nešto prije 22 sata s pjesmom s već spomenutog prvog zajedničkog albuma - „Krokodili dolaze“. Već prvom pjesmom su dokazali da su bend u odličnoj formi. Pjesmu je pjevao Ljubomir Đukić – Ljupče, a zatim su nastavili s još jednim dobro poznatim starim hitom „Konobar“. U iduća dva sata predstavili su i neke od novijih pjesama, čime su dokazali svoj evolucijski glazbeni razvoj i šarolikost stilova, kao i činjenicu da ne žive na „staroj slavi“. Program su vješto začinili kombinacijom starih hitova i novih pjesama te tako vjerojatno ispunili sva očekivanja gotovo potpuno ispunjene Tvornice.

16JPG

Posebno dojmljive bile su „Gde smo sad?“, „Seks, droga, nasilje i strah“, „Bliži suncu“ (s odličnim gitarističkim solom i gitarama u stilu Stonesa) i „Svečane bele košulje“ s poduljim instrumentalnim uvodom, ali erupciju oduševljenja publike izazvali su upravo stari hitovi: „Kapetan Esid“, „Bejbe, ti nisi tu“, „Locomotion“, „Ne postojim“, „Debela devojka“ i „Igra rokenrol“. Istovremeno, Gile je ostvario odličan i prisan kontakt s publikom, a tijekom posljednje pjesme „Kako bubanj kaže“, zahvalio se publici i predstavio članove benda, te su tako zaključili službeni dio nastupa. Na poseban zahtjev publike, izišli su na još jedan bis na kojem su odsvirali dva svoja prva hita: „Nebo“ i „Zlatni papagaj“, pri čemu je Ljupče ne samo pjevao, već i odsvirao vrhunski solo na Hammondu.

18JPG

Čvrsta ritam sekcija, čak i u najzahtjevnijim funky dijelovima, ispreplitajuće gitare, odlične solo dionice na klavijaturama i gitari te odličan kontakt s publikom, uz dva sata (neprekidnog) sviranja s uvježbanim izmjenama pjevača - glavne su odlike ovog izvanrednog koncerta. Uz obećanje da se vidimo uskoro, Gile je pozdravio zadovoljnu publiku.

Setlista

Krokodili dolaze
Konobar
(Hajde, bejbe) Daj da vidim sad
Afrika
Svaka nova noć
Da si tako jaka
Bila si kao san
Gde smo sad?
Seks, droga, nasilje i strah
Bio sam loš
Koliko dugo već nema te
Odvedi me do rupe
Bliži suncu
Svečane bele košulje
Kapetan Esid
Bejbe, ti nisi tu
Ja sam težak k'o konj
Locomotion
Ne postojim
Nemaš nikom ništa da daš
Igra rok'en'rol cela Jugoslavija
Kako bubanj kaže

Bis
Nebo
Zlatni papagaj

26JPG24JPG

 



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima