INmusic festival 2012
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IMG 4489

Prošle je srijede, 13. veljače 2019. u zagrebačkom KSET-u, nastupio mladi danski bend „The Sonic Dawn“. Ovaj koncert dio je njihove europske turneje koja je započela početkom ove godine, a tijekom koje su već nastupili u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Poljskoj. Nakon Hrvatske, planiraju je nastaviti nizom koncerata u Italiji, Belgiji i Nizozemskoj. Ovaj mladi bend oživljava pomalo već zaboravljeni zvuk šezdesetih. Na ovaj način predstavljaju svoj novi, treći po redu, studijski album „Eclipse“ koji je izišao početkom veljače ove godine. Album je sniman analognom tehnikom u „The Village Recording“ studiju, u produkciji Thomasa Vanga, danskog basiste, koji je poznat po tome što je producirao posljednje uratke Rogera Watersa, basista, kompozitora i pjevača legendarne grupe „Pink Floyd“. U skladu sa žanrom koji sviraju, album je doživio i nezaobilazno vinilno izdanje, pomno izrađeno u kultnom studiju „Abbey Road“ u Engleskoj.

IMG 4455

Tročlani bend „The Sonic Dawn“ čine: Emil Bureau (gitara i vokal), Jonas Waaben (bubnjevi) i Niels ‘Bird’ Fuglede (bas gitara). Grupa postoji od 2013. i ovo im je bio prvi nastup u Hrvatskoj. Nakon nekoliko EP-a, izdali su tri studijska albuma u stilu psihodeličnog rocka s kraja šezdesetih - „Perception“ (2015.), „Into the Long Night“ (2017.) i već spomenuti „Eclipse“ (2019.). S obzirom da albume, ovog već pomalo zaboravljenog žanra, predstavljaju kroz česte koncertne nastupe, njihov me je koncert već samim time posebno zaintrigirao.

IMG 4534

Nastup su otvorili brzom pjesmom „Psychedelic Ranger“ s posljednjeg albuma i odmah dokazali izuzetnu uvježbanost i punoću zvuka. Pozvali su publiku da priđe bliže pozornici i duhovito naglasili da „ne grizu“ te toplo pozdravili nazočne. Predstavili su se i nastavili s pjesmama „Watching Dust Fall“ i „Emily Lemon“ s njihova drugog albuma „Into the Long Time“. Na ovom svojem drugom studijskom albumu iz 2017. godine, zvuk im je postao nešto tamniji i misteriozniji. Sa samo tri instrumenta, ostvarili su nevjerojatnu punoću. Na trenutke su me podsjetili na grupu „The Cream“, vjerojatno zbog melodičnog basa, nježnog vokala i vrlo kvalitetnih solo dionica na gitari.

IMG 4601

Pjevač i gitarist Emil Bureau ostvario je dobar kontakt s nažalost malobrojnom publikom. Najavio je pjesmu „Forever 1969“, koja inače otvara najnoviji album a zatim nastavili sa „Circle Of Things“ te odličnom izvedbom „On the Edge of Our Time“. Odsvirali su i pjesmu „To Change Who We Are“, kojom su nas potpuno vratili u šezdesete, a zatim je krenula pjesma „No Chaser“ – brza, uvježbana i dinamična skladba, na koju je publika odlično reagirala. Pjesme su izvodili u produženim verzijama, stvarajući istovremeno transcendentalni ugođaj, u skladu s glazbenim stilom kojem su se priklonili. Između ostalog, svirali su i „Summer Voyage“, koja je u ovoj izvedbi krenula s basom i bubnjevima te se vrlo efektno dalje razvijala s promjenama tempa i dinamike od sporijeg do bržeg, nadopunjena Nielsovim melodičnim solom na visokim pragovima basa. Nakon što su završili službeni dio koncerta oko 23h, odsvirali su i još jedan bis te tako završili koncert u 23.15.

IMG 4409

„The Sonic Dawn“, svakako je grupa o kojoj će se još mnogo pisati. Svojim prvim nastupom u Zagrebu dokazali su kvalitetu i probili led, te otvorili prostor za vjerojatno niz novih nastupa – što klupskih svirki ili u nekim proširenim festivalskim kombinacijama.

IMG 4447



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici