Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Neza Bukovec 2Ljeto polako, ali sigurno odlazi s naših prostora, a zajednički nezavisni izdavači Pop Despresija, Hidden Bay Records i Look Back and Laugh objavljuju album čiji zvuk tvrdoglavo proturječi toj činjenici. Zadnji dan kolovoza donosi nam album "Misli" makedonsko-slovenskog DIY rock'n'roll projekta Rush to Relax. Izdanje nudi spoj prekrasnih melodija i intimnih tekstova, koji svojom vedrom, živahnom formom asociraju na onu iskrenu ljetnu bezbrižnost.

“Misli” u prvi plan stavlja bujni svijet Damjana Manevskog, autora ovog projekta (Damjan je i član benda Lelee, ex-Molokai), čije nas šarmantne gitarističke linijice vode od prve do posljednje pjesme. Album sadrži deset novih pjesama, koje se kreću u raskošnom svijetu nezavisnog rock’n’roll zvuka. Čujemo nježan spoj različitih utjecaja: od twee popa i žešćih gitarskih riffova, do surf rocka, havajskih vinjeta i po kojeg narodnjaka. A kada se u jednadžbu doda i Damjanov emotivni vokalni izričaj (na makedonskom!), pjesme postaju prave gitarske indie majstorije koja se uklapaju u jednu koherentnu cjelinu.



Album ne bi imao taj poseban štih da nije bilo nekoliko važnih suradnika: Jan Cizej (Morvern) se pobrinuo za snimanje i miksanje albuma, Vasja Onič (Ujma) je svirao bubnjeve na većini pjesama, a tu je naravno i Erik Kerpan (Long Dumb Voices), koji je pomogao pri snimanju i odsvirao neke dionice na gitari. Sva trojica su članovi live benda Rush to Relax i kao takvi najbolje su znali pronaći svoje pravo mjesto na albumu. Važan doprinos dao je i njihov kolega Nejc Čulk (HAY) koji je u tri komada unio svoj poseban šarm. Svakako, trešnja na vrhu je doprinos Damjanovog oca, Zorana Manevskog, s prekrasnim solom na violini na posljednjoj pjesmi albuma, "Pesni vo meani".

Dan nakon izlaska albuma Rush to Relax kreće na regionalnu turneju na kojoj promovira album “Misli”:

1. 9. CK13, Novi Sad
2. 9. Huteneni Hibrid / KC Grad, Beograd
3. 9. Zdravo Mladi / MKC, Skopje
6. 9. Vakyym, Bitola
7. 9. Valhalla Bar, Kumanovo
8. 9. Termoelektrana, Sofija
9. 9. Slamanje, Osijek

“Misli” su dostupne na svim digitalnim platformama, kao i na Bandcampu benda i izdavača. Osim u digitalnom obliku, album će biti objavljen i na gramofonskoj ploči koja stiže krajem rujna, a naručiti ga možete preko benda, Look Back and Laugh (Ljubljana), Pop Despresije (Beograd), ili Hidden Bay Records (Toulouse).

Bandcamp: https://rushtorelax.bandcamp.com/album/misli
Stream: https://album.link/qm0z2nrkm5pcx