Najave novih izdanja

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

nk lava

'Lava' - darkwave, electronic, ambijentalna pjesma koju će Nina Kraljić predstaviti na 66. Zagrebačkom festivalu, pretočena je u zanimljiv video, o kojem Nina kaže: "U spotu smo 'Lavu' dočarali kroz postepeno širenje glittera po tijelu plesačice Mije Zalukar koja se na kraju i sama potpuno 'pretvori' u lavu.

Senzualnost između dvoje ljudi nekada liči na čaranje. Svatko se osjećao tako barem jednom u životu (kao da netko nad tobom ima moć, da ne možeš misliti ni na što drugo od jasno vidljivog magnetizma). Tu je i moj utjecaj na nju i njen na mene iako svaka boravimo u različitom prostoru. Na kraju ona ulazi u moj svijet i tamo završava svoj ples - u zajedničkom prostoru što je simbol prihvaćanja strasti i privlačnosti."

Pjesma je nastavak kreativnosti i nespustanosti kojoj Nina teži u glazbi, ali opet s dubokom, i nikad jednodimenzioniranom porukom. Svakako je podložna raznim interpretacijama no Ninu je 'povukla' u ezoteriju, senzualnost i duboku strast koju možemo osjetiti u odnosu koji je magnetičan.

"Čini mi se iznimno prikladna za ove hladne dane jer se uz nju definitivno svi mogu zagrijati samo čitajući tekst. Moram se zahvaliti Tihomiru Preradoviću i Ines Prajo koji neopterećeni tuđim mišljenjima ili tzv. trendovima stvaraju glazbu iz same ljubavi prema umjetnosti gledajući kamo nas sve ona može odvesti. Jer to je njena poanta.“ – Nina Kraljić

Autorica teksta Ines Prajo, o 'Lavi' kaže: "Pjesma je nastala kao timski rad Nine Kraljić, Arijane Kunštek, Tihomira Preradovića i moje malenkosti, na ideju koju smo Arijana i ja imale već duže vrijeme. Najveći izazov predstavljalo je pitanje kako aranžmanski dočarati to neprekidno prijeteće tutnjanje, podrhtavanje, dim - sve ono što prethodi takvoj snažnoj pojavi kao što je lava.“

Kao i pjesme s albuma 'Samo', i ova je rađena bez namjere da se podilazi bilo kakvim trendovima i dopadne svima. Rađena je sa željom da se dopadne onima koji istinski vole i promišljaju glazbu. Utoliko je ugodnija činjenica da i struka razmišlja slično pa će 'Lava' dobiti svoju priliku na pozornici 66. Zagrebačkog festivala.

Iznimno sugestivna, nesvakidašnja i izvanredna interpretacija Nine Kraljić svakako potvrđuje brojna mišljenja kako se radi o pjevačici koja zaslužuje biti na svjetskim pozornicama. Neke pjesme zaslužuju vrijeme za promišljanje, a 'Lava' je definitivno jedna od njih.

Njezin je tekst, kao i u dosadašnjim Nininim pjesmama, višeznačan: za zaljubljene - ljubavni | za osamljene - introspektivni | za strastvene - strastveni | za buntovne - buntovni | za one koji teže duhovnosti - duhovni | za prirodoslovce - erupcija vulkana.