Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Lucas Paris FR

Device_art festival, međunarodni festival umjetnosti, robotike i novih tehnologija u svom završnom siječanjskom izdanju donosi program za sve ljubitelje zvučne umjetnosti. Zagrebački Muzej suvremene umjetnosti (dvorana Gorgona) ove će subote, 26. veljače postati centar Device_art zvučnih performansa petoro europskih umjetnika. Program počinje u 18 sati.

Pet jedinstvenih zvučnih performansa po prvi puta u Zagrebu

Mathias Loose (NO), Valentin Durif (FR), Jiska Huizing (NL/NO), Lucas Paris (FR) i Elio Libaude (FR) u svojim se umjetničkim radovima fokusiraju na zvuk u intermedijskim i hibridnim praksama, njegovu vezu s prirodom i okolišem - od monumentalnih krajolika do mikro flore i faune, ali i na osjetilne imerzije i eksperimentiranje s medijima, glazbenim instrumentima, formatima i komunikacijskim kanalima.

Zvučni dnevnik je hiper-realističan rad umjetnika Mathiasa Loosea, putovanje u kojem slušatelj prati pripovjedača koji izvodi aktivnosti u različitim situacijama. Loose je oduvijek bio očaran stvaranjem glazbe i snimanjem zvuka na terenu, a s vremenom je to izraslo u arhiv sačinjen od uspomena, razmišljanja i mjesta. Cilj rada je prikazati atmosferično putovanje kroz svakodnevne situacije. Kad više od deset godina svaki dan radite s glazbom, podsvjesno vam se prikradaju čudne male glazbene teme i ritmovi, istaknuo je Loose.

Radosni građani povjerovat će stroju umjetnika Valentina Durifa je eksperimentalni, ambijentalni, noise improvizacijski glazbeni set koji se temelji na dijalogu između nekoliko autonomnih kinetičkih do it yourself skulptura, harfe koju aktivira zvučnik i analognog sintesajzera. Rad Iskidani zapisi umjetnice Jiske Huzing je u stalnoj mijeni. Temelji se na rastućoj kolekciji audio materijala bez jedinstvene konačne forme. Oni se istovremeno pojavljuju u različitim oblicima, bilo da se radi o studijskim snimkama, zvuku snimljenom uživo ili na terenu, a s vremenom postoji i mogućnost njihova ponovnog snimanja, zamjene ili uklanjanja.

AntiVolume umjetnika Lucasa Parisa istražuje kretanje i dinamiku između unutarnjeg i vanjskog. U ovoj seriji performansa, publika je u prisustvu nestabilne i energične skulpture sačinjene od zvuka i svjetlosti. Rad je rezultat algoritamskih istraživanja i nastaje umjetnikovom improvizacijom u stvarnom vremenu.

Elio Libaude u 40-minutnoj izvedbi gledatelje će transportirati u drugu stvarnost. Audiovizualni performans Kokoliti prilika je za promišljanje i za eksperimentiranje s različitim kutovima gledišta i različitim aspektima tog procesa, bilo sitnima ili golemima - od kratkotrajnog i raspršenog oblika života ili kretanja vode do mase mulja koja se transformira i statičnog uzdizanja stijena.

Program performansa kustoski su selektirali Fabien Fabre (Second Nature, Francuska), Anne Marthe Dyvi (BEK, Norveška) i Ena Hodžić (KONTEJNER, Hrvatska), a održava se u sklopu šestog po redu međunarodnog festivala umjetnosti, robotike i novih tehnologija Device_art te kao dio europskog projekta Future DiverCities.

Device_art festivalsko zagrijavanje započelo je 7. prosinca 2018. u Splitu, dok je zagrebački program krenuo 18. prosinca sa centralnom izložbom Strojevi nisu sami u Muzeju suvremene umjetnosti, a koja je otvorena do 3. veljače 2019. godine. Izložba predstavlja 25 međunarodnih umjetnika i 21 rad koji mapira suvremeno djelovanje strojeva i ljudsku kohabitaciju s njima.

Device_art je međunarodni festival koji se od 2004. godine bavi tehnološkim napravama, strojevima i robotikom u suvremenoj umjetnosti, a organizira ga udruga KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.