Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

 MG 8073

U utorak 27. studenog u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu održat će se koncert iz ciklusa Sfumato.

Zbor HRT-a u svojemu ciklusu ugostiti će stručnjka za francusku zborsku glazbu - Marca Korovitcha, dirigenta koji redovito surađuje i sa Zborom Francuskog radija,

te je prvi u nizu ovosezonskih gostujućih dirigenata iskustvom vezanih uz nama sestrinske radijske zborove.

Istinsku francusku tradiciju donosi nam u primjerima različitih epoha. Iako nije uspio steći namještenje na dvoru Louisa XIV.,Marc-Antoine Charpentier uživao je znatan ugled među suvremenicima.

Pomalo u sjeni Jean-Baptistea Lullyja, no uvelike zaslužan za stvaranje blistavoga francuskoga sakralnog stila, tek je u 20. stoljeću priznat kao jedan od najtalentiranijih francuskih skladatelja.

Njegova Misa za osam glasova nastala je 1670-ih, pa se, uz težnju prema odvažnim harmonijama i štovanju savršenstva deklamacije, oslanja na talijansku sklonost vokalno zahvalnim melodijama.

Za ovu prigodu, Zboru HRT-a pridružuje se Hrvatski barokni ansambl. Francis Poulenc, poznat i kao član poznate Groupe des Six, smatrao je kako je „unio najbolji i najiskreniji dio sebe“ u svoj sakralni zborski opus, te kako mu se čini da je „na tom području doista stvorio nešto novo“. U pozadini te njegove predanosti je istinski religiozni impuls koji je opisao kao „instinktivan i naslijeđen“, a definirao ga je u svojim motetima.

Koncert ide u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija.

Kako bi svoje koncerte, uživo predstavio publici i izvan Zagreba, Zbor Hrvatske radiotelevizije ovim programom predstavit će se u Karlovcu u subotu, 24. studenog u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.