Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

RagaJazz DSC 2406

U srijedu, 7. studenoga u 20 sati u dvorani Gorgona, Muzeja suverene umjetnosti (MSU) u svom koncertnom ciklusu Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) ponovo ugošćuje poznatog danskog jazz glazbenika Larsa Møllera. Ovog puta s njim stižu i gosti – skupina glazbenika okupljena pod nazivom RagaJazz.

RagaJazz ujedinjuje međunarodno priznate glazbenike indijske klasične glazbene tradicije i jazz tradicije u jedinstvenom ekspresivnom i kontemplativom zvuku. Ovu zaista posebnu glazbenu skupinu predvodi Lars Møller na saksofonu, a jazz tradiciju predstavljaju gitarist Thor Madsen i bubnjar Jonas Johansen. Indijsku glazbenu tradiciju donose Kala Ramnath glasom i violinom te Abhijit Banerjee svirajući tablas, indijske bubnjeve. Početkom rujna izdali su novi nosač zvuka 'Purple Twilight' koji je nastavak njihove suradnje na albumu Larsa Mollera 'Glow of Benares', nominiranom za Danish Music Award. Imao sam privilegiju raditi s ovim odličnim bendom zadnjih 10 godina. Poseban je i jedinstven zvuk i karakter banda te je pravi užitak raditi s njima pa je i umjetnički razvoj, iskreno govoreći, zapanjujući. Nikada i nigdje nisam doživio tako duboki glazbeni rast na tako visokom nivou. Vrlo sam ponosan i zahvalan što sam pozvan biti mali dio tog procesa i što sam imao priliku izvoditi svoju glazbu s ovim predivnim ansamblom,  prepunim velikih talenta i solista, ističe Møller.

Glow of Benares projekt je u kojem je Lars Møller, danski skladatelj, aranžer, saksofonist i bandleader, sažeo svoje dugogodišnje bavljenje indijskom glazbom, spajajući indijske melodijske rage i ritmove s orkestralnim formatima jazza. Naziv toga jedinstvenog susreta zapadnjačke big band tradicije s komornim muziciranjem i klasičnom glazbenom tradicijom sjeverne Indije, referira se na najsvetiji hinduski grad Benares, poznat i kao Varanasi, i fascinantno ozračje uz rijeku Ganges. Na istoimenom albumu, izdanom  2017., možete čuti i Kalu Ramnath i Abhijita Banerjeea te Thora Madsena i Jonasa Johansena koje ćemo imati priliku vidjeti uživo u koncertnom ciklusu Jazz orkestra HRT-a. Ovaj program je poseban u kombinaciji melodijskih jezika indijskih raga i ritmova u kombinaciji sa suvremenim big band zvukom, s mogućim harmonijama, kontrapunktom, razvojem oblika te dramatičnim i dinamičnim izrazom, kaže o programu koju nas očekuje u Gorgoni, Lars Møller.

Susret indijskih i danskih glazbenika s Jazz orkestrom HRT-a, u veličanstvenom spoju dviju tradicija, obećava jedinstveno glazbeno iskustvo koje mogu doživjeti svi posjetitelji dvorana Gorgana zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima