Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

HRT a MG 8161U četiri zagrebačke koncertne dvorane nova sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije donosi pet glazbenih ciklusa i ukupno 37 koncerata. Cijela koncertna sezona prepuna je zanimljivih i sjajnih projekata, no na samom početku valja posebno istaknuti dva daleko najveća.

Otvorenje ciklusa Kanconijer, zajedničkog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započet će veličanstvenom proslavom stote godišnjice rođenja slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina. Hrvatska radiotelevizija, dvorana Lisinski, HNK Zagreb, Kazalište Komedija i Chorakademie Dortmund udružit će snage i po prvi puta u Hrvatskoj predstaviti njegovu Misu, a više od 250 glazbenika u povijesnoj koprodukciji predvodit će Bernsteinov učenik – John Axelrod. Slijedeće godine u istome ciklusu, na samu dvjestotu obljetnicu rođenja našeg slavnog skladatelja Vatroslava Lisinskog, donosimo koncertnu izvedbu opere Porin. Hrvatska radiotelevizija ovom će izvedbom i CD izdanjem, nakon Ljubavi i zlobe Vatroslava Lisinskog i Nikole Šubića Zrinjskog Ivana pl. Zajca, također popraćenih CD izdanjima, nastaviti projekt izvođenja važnih hrvatskih opera u izvornom obliku.

Najavljujući ovu važnu obljetnicu i publika u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, imat će prilike uživati u najljepšim zborskim i solo pjesmama Vatroslava Lisinskog. Zboru HRT-a u izvedbama pridružit će se renomirani glazbenici svjetskoga glasa mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist nagrađivan upravo za izvedbe solo – pjesama, Johnatan Ware. Ponosni smo na činjenicu što imamo priliku ponovno u našoj sezoni ugostiti Renatu Pokupić, koja nam je otkrila što za nju znači ova suradnja: - „Iznimno se veselim mojoj sljedećoj suradnji sa HRT-om i maestrom Fačinijem jer je program za mene veliko otkriće. S pjesmama Vatroslava Lisinskog susrela sam se već za vrijeme Akademije, no o kakvim se biserima zapravo radi otkrila sam tek nedavno kroz najnovije Cantusovo izdanje. U razgovoru sa našom cijenjenom dr. Koraljkom Kos, koja me je "provela" kroz njegove pjesme i njegov ne baš lagan život, postalo mi je jasno otkud taj njegov odaziv upravo za temu skitanja i preživljavanja. Veselim se ovoj prilici u kojoj ćemo dragi kolege i ja taj njegov sasvim poseban svijet vjerno i s puno poštovanja donijeti zagrebačkoj pubilici.“ Krešimir Stražanac se nadovezao: - "Ono što je za mene rijetkost je prilika za izvođenje repertoara hrvatskih skladatelja - nakon više od 15 godina u inozemstvu i rijetkih prilika za izvođenje skladbi naših skladatelja, posebno se radujem ovom koncertu. Raduje me ponovna suradnja sa pijanistom Jonathanom Wareom i mezzosopranisticom Renatom Pokupić, sa Zborom HRT-a kao i sa šef-dirigentom Tomislavom Fačinijem, s kojim već nekoliko godina redovito muziciram i s kojim dijelim credo". –
Ciklus Sfumato, koji ove godine slavi svoju dvadesetu sezonu, u utorak 25. rujna otvorit će našu koncertnu sezonu izvedbom Liturgije sv. Ivana Zlatoustog Sergeja Rahmanjinova.
 
U dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar HRT-a u novoj sezoni Jazz ciklusa zasvirat će uz sjajne jazz glazbenike Jessea Davisa, Annu Soklich, Larsa Møllera i Luisa Bonillu. Novim projektom s Darkom Rundekom, njegova specifična glazba zazvučat će u big band aranžmanima i tako nastaviti programsku nit započetu suradnjom Jazz orkestra sa sjajnim glazbenicima hrvatske scene, kao što su bile, od publike sjajno prihvaćene, sa sastavom Chui, Cubismom i Tamarom Obrovac i njenim Transhistria Ensembleom.  
Četvrtak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog rezerviran je za simfonijska ostvarenja najvećih svjetskih i domaćih skladatelja i proslavljene glazbenike koji nam stižu u Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a. Hornist Radovan Vlatković otvoriti će ciklus i to neuobičajeno - komornom glazbom, a po prvi puta u Hrvatskoj imat ćemo priliku čuti Koncert za rog Johna Williamsa, slavnog autora glazbe filmskih blockbustera. Monika Leskovar djelima Brune Bjelinskog  i Rudolpha Matza zaokružit će svoje izvedbe hrvatskih autora pisane za violončelo. Oba koncerta biti će emitirana u Premium Concerts series EBU-a.
Po prvi puta izvodimo nagrađivano djelo Hansa Abrahamsena, koje je dosad prema skladateljevoj želji jedina izvodila Barbara Hannigan, a zagrebačkoj publici predstavit će ga sopranistica Marija Kuhar Šoša.

U studiju Zvonimir Bajsić, na Hrvatskoj radioteleviziji, Tamburaški orkestar HRT-a u ciklusu U ozračju tambure muzicirat će s Krunoslavom Kićom Slabinecem, prisjetiti se stihova najboljih hrvatskih pjesnika i već tradicionalno nazdraviti novom ljetu uz Valcere, polke i druge špelancije u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu. - ”Iako sam kroz moju dugogodišnju karijeru pretežno nastupao s velikim orkestrima drugačijih sastava, uvijek me veseli i suradnja s našim Tamburaškim orkestrom HRT-a i maestrom Sinišom Leopoldom. Tamburica je naš narodni instrument i treba ga njegovati.”- rekao nam je Drago Diklić i time najavio glazbenu suradnju koja nas očekuje u ovoj sezoni.
Svoje mjesto osigurajte kupnjom pretplate za Majstorski ciklus i ciklus Kanconijer  koja je u prodaji na blagajni Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a za ciklus Sfumato i ciklus Kanconijer pretplata se prodaje na blagajni Hrvatskog glazbenog zavoda.
Pridružite nam se u našoj novoj sezoni jer HRT Glazba vas vodi u drugi svijet!



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima