Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

eric reed 06

Ovogodišnji, 27. po redu festival Jazz.hr/jesen, koji će se održati od 18. do 21. listopada u dvorani “Blagoje Bersa” na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, predstavit će niz uglednih jazz glazbenika i sastava, kao što je bilo svih tih godina. Naime, na ovom su festivalu, među ostalima, nastupile zvijezde jazza kao što su: Maria Schneider, Vienna Art Orchestra, Miroslav Vitous, James Carter, Charles Lloyd, Monty Alexander, James Morrison, Jon Faddis, New York Voices, Jean Luc Ponty, Miroslav Vitous, Richard Bona, Michel Camilo, Charles Tolliver, Randy Brecker, Vijay Iyer i Lee Konitz. Organizator, Hrvatsko društvo skladatelja, ustraje na svojem konceptu koji, između ostalog, nalaže promociju aktualne hrvatske i europske jazz scene.

Svojim nastupom festival će otvoriti Shake Stew, septet nekonvencionalnih austrijskih glazbenika, od reda zanimljivih improvizatora i osobnosti na novoj europskoj jazz sceni. Zajedno s vođom: basistom, skladateljem i aranžerom Lukasom Kranzelbinderom, prozvanim glazbenim čarobnjakom, sastav traga za novim zvukom i mogućnostima stvaranja glazbe izvan granica postojećih žanrova. Album “The Golden Fang”, koji će promovirati u Zagrebu, zasniva se na bogatom zvuku, širokom rasponu glazbenih zamisli i utjecajima koji uključuju razne vidove umjetnosti.

Poljski Tomas Chyla Quintet, koji čine od reda najbolji mladi poljski glazbenici koji su surađivali s poznatim umjetnicima, redefinira mainstream jazz, podarujući mu iskren i često romantičan lik. Nerijetko nadilaze jazz idiom te istražuju i u svoje izvedbe uključuju elemente rocka i folka, a također eksperimentiraju na raznim glazbenim područjima. Na koncertu u Zagrebu predstavit će skladbe s albuma “Eternal Entropy” koji je objavljen ove godine.

Ovogodišnje izdanje Jazz Ex Temporea, projekta Elvisa Stanića, bavi se istraživanjem zvukova “Sjeverne Tišine” - usporedbi hrvatske i norveške glazbene tradicije, izrečene jezikom jazza. Glazbenici dvije potpuno različite, no u nekim segmentima čak i vrlo slične glazbene tradicije, ispričat će svoju priču, a zatim je međusobno razmijeniti i stvoriti sasvim novu glazbu, nastalu na licu mjesta i na tragu najboljeg iz oba svijeta. Povezuje ih zajednički jezik jazza, kojim se svi tečno koriste mada ga govore s različitim naglascima.

Festival će svojim nastupom zaključiti trio pijanista Erica Reeda, jednog od najnaprednijih mislilaca u glazbi. Tijekom karijere Reed je surađivao s uglednim jazzistima, međi ostalima s Wyntonom Marsalisom, Clarkom Terryjem, Elvinom Jonesom, Joeom Hendersonom, Freddie Hubbardom, Ronom Carterom, Christianom McBrideom, Dianne Reeves i Cassandrom Wilson, a vodi i vlastite sastave s kojima je snimio tridesetak albuma. Djeluje i kao skladatelj. Osim za vlastite sastave piše glazbu za igrane filmove, uključujući komediju “Life”, s Eddiem Murphyjem i Martinom Lawrenceom.

Festival je poznat i po svojem pedagoškom djelovanju. Tako će na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 20. 10. radionicu opod nazivom “Sounds of the Northen Silence” održati norveški glazbenici Erlend Apneseth i Maren Selvaag, a 21. 10. Eric Reed. Radionice organizira Jazz.hr u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži - Jazz Lab radionice.

Svi koncerti počinju u 19:30.

Više info: www.jazz.hr
Pratite nas na Facebooku: www.facebook.com/jazzhrvatska/
Kupi ulaznicu: http://bit.ly/festival-jazz-ulaznice



Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima