Najave koncerata
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Foto ZOOV COLL Ansambl

U petak (1.9.) nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena izvesti „Ratne kvartete“ hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića.

U ponedjeljak (28.8.) nastupio je festivalski ansambl sastavljen od splitskih glazbenika i glazbenih gostiju s programom „Hommage à Schubert“ povodom 220. godišnjice rođenja jednog od najistaknutijih skladatelja glazbenog romantizma, bečkog majstora solo pjesme Franza Petera Schuberta. Kao i svake godine na festivalu, mladi glazbenici pokazali su svu raskoš svojih talenata, a posebno dojmljiva je bila izvedba kvinteta mladih glazbenika poznatog „Pastrvinog kvinteta“. Zanimljivo je da su veliki dio publike činili inozemni gosti, što govori u prilog kvaliteti MAGfestivala, koji iz godine u godinu širi kulturnu turističku ponudu grada Splita.

Na programu koncerta našle su se sljedeće Schubertove skladbe: jedna od najpoznatijih solo pjesama "Gretchen za vretenom, op. 2, D.118" koju je napisao kao sedamnaestogodišnjak u jednom poslijepodnevu, "Ti si moj mir, op. 59, br. 3, D.776" u kojoj Rückertove ljubavne stihove uglazbljuje polaganim i nježnim temama s jednostavnom klavirskom pratnjom koja dodatno pojačava značenje pjesme, "Allegro u a-molu za klavir četveroručno" (Životne oluje) koje oduševljavaju snagom i simfonijskom energijom izraženom kroz intenzivne akorde, nesvakidašnja harmonijska rješenja, gustu polifoniju i jedinstveno izgrađenu sonatnu formu te "Klavirski kvintet u A-duru, D. 667" poznatiji pod naslovom "Pastrva". Poseban hommage Franzu Schubertu na programu koncerta bile su dvije skladbe amblematskih predstavnika glazbe 20. stoljeća. "Pet varijacija na Schubertovu temu" iz 1956. godine, razrađujući osnovnu temu modernističkim pristupom harmonijama i kromatizmom, prvo su objavljeno djelo živućeg njemačkog skladatelja Helmuta Lachenmanna čije se ime povezuje uz konkretnu instrumentalnu glazbu. "Varijacije na Schubertovu temu za violončelo i klavir" Edisona Denisova odvele su publiku na zanimljivo glazbeno putovanje na razmeđu dopadljivog zvuka romantizma i neobuzdanog modernizma.

I ove godine MAGfestival daje svoj doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva. U petak (1.9.) nastupit će novi ansambl ZOOV-COOL koji će nakon dugo vremena, a premijerno splitskoj publici, izvesti „Ratne kvartete“ hrvatskih skladatelja Anđelka Klobučara, Frane Paraća, Marka Ruždjaka i Željka Brkanovića. Radi se o djelima nastalima u ratnom periodu 1991. godine koja su iznimne umjetničke vrijednosti, ali nepravedno zanemarena i rijetko izvođena.

Program ansambla inspiriran je projektom uglednih interpreta Milka Pravdića, Volodje Balžalorskog, Andreja Petrača i Tomaža Petrača ostvarenom u okrilju ratne 1991. godine. Tad su na koncertu pod naslovom „Za kontinuitet hrvatskog glazbenog stvaralaštva“ praizvedena djela nekih od nositelja hrvatske suvremene glazbe Klobučara, Paraća, Ruždjaka i Brkanovića te je izveden Kvartet za kraj vremena Oliviera Messiaena, stožerno djelo glazbe 20. stoljeća. Upravo je Messiaenov Kvartet, skladan za klarinet, violinu, violončelo i glasovir praizveden u zarobljeničkom logoru u Görlitzu 1941. godine, bio poticaj za skladanje novih skladbi na programu spomenutog koncerta, prikladno korespondirajući s trenutkom hrvatske ratne zbilje 90-ih godina prošlog stoljeća.

Ansambl ZOOV-COOL čine Petromila Jakas - violina, Mia Grubišić - violončelo, Yaroslav Sadovyy - klarinet i Sanja Vrsalović - klavir.

Program:
Anđelko Klobučar (1931.-2016.)
Glazba za kvartet
Allegro risoluto
Largo
Vivace
Frano Parać (1948.)
Kvartet za klarinet, violinu,violončelo i glasovir
Marko Ruždjak (1946.-2012.)
„Prudent views of my love passing by the seasons“
Željko Brkanović (1937.)
Zoov-Cool kvartet

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (100 kn) mogu se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Svi koncerti počinju u 20h.

Nove informacije o festivalu pratite na:
www.facebook.com/udruga.mladihakademskihglazbenika
www.mgst.net



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici