Najave koncerata

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

panorama

Nakon otvorenja koje se sprema 30. kolovoza u povijesnoj pulskoj Areni uz divu Grace Jones, 6. Dimensions festival se do 3. rujna seli na tvrđavu Punta Christo pored Pule. Među više od 150 izvođača svjetske techno, house, disco, bass, jazz, funk i soul scene naći će se vrsna regionalna imena koja zvukom i stilom savršeno pripadaju festivalskoj viziji i stavu prema glazbi.

Popis takvih snaga predvodi Petar Dundov, sinonim za svjetski prepoznat i cijenjen techno iz Hrvatske na koji se podjednako promišlja i pleše. S gustim rasporedom europske turneje, ucrtani nastup na Stables stageu 31. kolovoza se ne smije propustiti.

Publiku ispred glavne pozornice, The Clearing, 2. rujna rasplesat će i Ilija Rudman, DJ i producent koji se u proteklih 15 godina profilirao u vladara underground disco i house scene u Hrvatskoj. Na festival se 2. rujna vraća hrvatski instrumentalni jazz-rock trio Chui, ovog puta u dnevnoj varijanti na pozornici The Beach. Live svirkama pridružuje se i razigrani Kozmodrum, projekt Janka Novoselića koji uspješno kombinira techno, house i dubstep s jazz i post rock glazbom. Nedavno su izdali svoj drugi album Gravity za etikete PDV i Zona Muzika te postali prava plesna perfekcija koju gledamo 3. rujna na Arija stageu.

Cuisine Dub, perspektivni Ante Matas u svoje live ambient improvizacije unosi spoj naizgled nespojivog – elektronske i akustične glazbe te mračan i topao zvuk.

U režiji domaće etikete PDV 2. rujna na The Ballroom pozornici predstavit će se hrvatske izdavačke kuće: Barba, Burek, Out Of Place, Pomalo i Vakum nošeni njihovim najboljim igračima kao što su Andrea Ljekaj, Borut Cvajner, Bebetto, Mislav, Pytzek i Volster.

Nakon Dimensionsa, 6. rujna na otvorenje 10. Outlook festivala stižu Dizzee Rascal, DJ Shadow i 20-člani Outlook Orchestra. Proslava 10 godina postojanja Outlooka od 7. do 10. rujna nastavlja se na tvrđavi Punta Christo pored Pule gdje stižu talenti i legende iz dubstep, jungle, dub, drum 'n' bass, hip-hop, garage te srodnih glazbenih žanrova.

Tijekom Dimensions i Outlook festivala, Ariju stage na samom ulazu u prostor tvrđave razglasom će upogoniti domaći Seasplash Soundsystem, a u petak, 8. rujna, Seasplash, jedan od najdugovječnijih hrvatskih festivala poziva na Ariju podužu listu listu svojih prijatelja.

Na Seasplash takeover po prvi put na Outlook stiže Edo Maajka, čovjek briljatnih tekstova i savršenog rap flowa dolazi tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma. Na Seasplash stage penje se i hrvatski autoritet za drum 'n' bass, Filip Motovunski, koji je okruglu obljetnicu svog rada proslavio svojim prvim albumom Ten Years Making Beats kojeg je izdao za PDV. Popisu se pridružuje bend Bamwise sačinjen od tri syntha, bubnja, basa, gitare, vokala i efekata, nošeni genijalnim albumom Soundproof objavljenim pod PDV etiketom donose glazbu inspiriranu jamajčanskim dubom i reggaeom s modernim elektroničkim elementima i impresivnim vizualim rješenjima.

Iz Srbije za pult staje beogradski drum 'n' bass maestro Rahmanee, iz Pule 207, najviši hrvatski DJ koji se nazvao po vlastitoj visini u centrimetrima te Sapleo, zagrebački DJ puritanac koji s gramofonima i miksetom predstavlja autentičnu bass muziku u svojoj iskonskoj formi. List prijatelja Seasplash festivala zaključuju zanimljive suradnje – Kali Fat Dub Live, s adresama u Zagrebu i Ljubljani te DubDiggerz, slovenski duo s obećavajućim najavljenim prvim vinilnim izdanjem. Na listi must-see regionalnih izvođača nalazi se i Egoless, balkanski dub pioniri Digitron,Kodin te mnogi drugi.