Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Aretha Franklin

Aretha Franklin, američka soul pjevačica, često nazivana i kraljicom soula, preminula je jutros u dobi od 76 godina. Legendarnoj pjevačici dijagnosticiran je rak 2010. godine, a 2017. je objavila kako se povlači iz glazbe.

Aretha Franklin rođena je kao kćer poznatog baptističkog propovjednika, a od rane dobi poučavale su je zvijezde gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward. Koncem šezdesetih Aretha je bila na vrhuncu svoje stvaralačke moći. Pjesme poput "Respect" i "Chain Of Fools" preko noći su postale klasici. Unatoč osobnim problemima, 1968. snimila je jedan od najimpresivnijih soul albuma tog razdoblja - "Lady Soul".

Arethina karijera počela je gubiti sjaj krajem sedamdesetih, sve dok joj počasna uloga u filmu " Braća Blues" nije vratila prijašnju slavu. Osamdesete su godine bile bogate hitovima kao što su "Freeway Of Love" i "Who's Zooming Who", a pjevala je i u duetu s Georgeom Michaelom i grupom Eurythmics. Poznata je bila po tome što su je zvali "Kraljica Soula", a glasine su govorile da joj glas ima raspon od četiri oktave. S njom uspoređuju i mladu englesku pjevačicu Joss Stone. Njeno kumče je Whitney Houston, bila je udana i ima 4 sina.

Tijekom karijere duge 7 desetljeća imala je 20 broj 1 hit singlova na američkoj listi te je osvojila čak 19 Grammya.

Posljednji nastup održala je u studenom 2017. u New Yorku na humanitarnoj večeri koju je organizirao AIDS fondacija Eltona Johna.