A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2016
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Album Rock
Dodano Petak, 12 Kolovoz 2016
Žanr Rock
Length 1:37:19
Broj diskova 2
Edition date Lipanj 2016
Država Europa
Etiketa Reprise Records / Dancing Bear
Catalog Number 9362-49206-5
Edition details objavljeno: 17.6.2016.; produkcija: John Hanlon i Neil Young;snimano: 2015. - studijski vokali snimljeni u The Village, West Los Angeles, CA Recorder, dodatna snimanja: 8th Day Sound
Tags Neil Young John Hanlon Promise Of The Real

Review

Ako se itko od vas, dragih čitatelja ponadao da se na 2 CD – a, izdana 17. lipnja ove godine nalazi Youngov novi autorski materijal, gadno ste se prevarili. „Earth“ je u stvari pametan izbor pjesama odsviranih u živo tijekom Rebel Content turneje iz 2015 godine i predstavlja dobar uvid u Youngovu prebogatu kajdanku koju je popunjavao dugi niz godina na zadovoljstvo velikog broja obožavatelja rukopisa ovog iznimnog Kanađanina.

Bend koji ga je pratio na toj turneji (kao uostalom i tijekom tekuće godine) zove se Promise Of The Real, čine ga odreda mladići koji bi mu mogli biti sinovi, među njima i dvojica pravih sinova Villie Nelsona, Lukas i Micah.

Album i nije definitivno album u živo, naime u neprekidnom lancu odličnih versa i nota možemo čuti i glasove prirode, čiji je Young neustrašiv pobornik i zaštitnik. Možemo čuti glasanje purana, vrane, zujanje insekata, uvijek moćan zvuk groma. Ono što nam je Young, pretpostavljam htio kazati, je da je sama priroda jedinstveni zvuk; a taj zvuk inkorporiran u čvrste i granitne rock linije koje nam Young tako originalno i uvjerljivo godinama isporučuje, ili pak zamotan u nježne balade, daje cjelokupnoj zvučnoj slici poseban doživljaj.

Lukas Nelson za ovaj uradak (kojeg je i on obogatio svojim mladenačkom energijom) ima sasvim zanimljiv komentar: „Zapalite nešto iz Willijevih rezervi (čitaj marihuanu), udobno se zavalite i bezgranično uživajte“. Moram priznati da je sasvim u pravu, jer iako mi „marica“ nije nužna za uživanje u Youngovim pjesmama, za ostalo sam ga promptno poslušao, te trenutno u sjećanje vratio one lijepe i uzbudljive trenutke s njegovog nedavnog koncerta u austrijskom Klamu na kojem su bile odsvirane mnoge od kompozicija s ovog albuma i kojeg ću definitivno proglasiti koncertom godine (makar do onoga u rujnu kada će svirati The Who).

Tako je sa „After The Gold Rush“ prisutna istoimena kompozicija; sa „Ragged Glory“ nalazimo „Mother Earth“, „My Country Home“, te maratonsku „Love & Only Love“; „Monsanto Years“ je zastupljen sa istoimenom naslovnom, „Big Box“, „People Want To Hear About Love“ i „Wolf Moon“.

Sa „Sleeps With Angels“ odsvirana je zaista odlična „Wetstern Hero“; s „On The Beach“ genijalna „Vampire Blues“ koja mi je sa koncerta u Klamu ostavila jedan od trajnijih dojmova; „Landing On Water“ je zastupljen sa „Hippie Dream“; a s albuma „Comes A Time“ skinuta je „Human Higway“. Možda ovo i nije svojevrsni best off, no očito je da to i nije bila Youngova namjera, kako je rekao – ovo su bile kompozicije u kojima se osjećao zaista ugodno i opušteno.

Već spomenuta „Love & Only Love“ ima onu zaraznu karizmu njegovih uspješnica redovno zastupljenih na svim njegovim koncertima kao što su „Down By The River“, „Alabama“, „Love To Burn“ ili nezaobilazna „Rockin' In The Free World“. Čisti adrenalinski rock odsviran s puno emocija i dobro usklađenim gitarama zasigurno predstavlja njegovu esenciju, kao i još uvijek svjež podsjetnik na iznimnu živu svirku „starca“ od preko 70 godina s indikativnim prezimenom i njegovog zaista mladog benda.

Na kraju pitanje za Neila i društvo: „Kada opet dolazite svirati u Europu“?

Đorđe Škarica

Hits 2421
The Monsanto Years « The Monsanto Years Neil Young Albumi Kronologija Peace Trail » Peace Trail

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima