A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2008
Format Albumi
Vrsta Hip-hop
Dodano Srijeda, 05 Listopad 2011
Žanr Hip-Hop
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2008
Država USA
Etiketa Def Jam / Aquarius Records
Catalog Number 840726 2008 CD Def Jam B0012
Edition details 21.11.2008
Tags

Review

2008. i nije bila lagana godina za Kanyea Westa. Nakon uspjeha albuma Graduationa stvari su krenule prema dolje. Dapače, zabile su se u tlo. Reperova majka, Donda, je umrla od posljedica loše izvedene plastične operacije, a i raspale su se Westove dugogodišnje zaruke. Nakon tri naslovom akademski orijentirana albuma, Kanye West je krenuo u sasvim drugom smjeru. Ovaj album govori o ljubavi i boli, te je tako Kanyeovo najhrabrije izdanje dosad. Hrabrost ipak nije odlika koja čini album kvalitetnim, te je ovaj album isto tako i najlošije Westovo djelo dosad.

Na albumu snimanom na Havajima se ne govori o užicima koje je tamo proživio dok se namakao i pio koktele. Ovdje su emocije u prvom planu, na minimalističkim podlogama, no upravo zbog tih podloga, album zvuči sasvim suprotno, neemocionalno i dehumanizirano. Kanye je sad reducirao repanje i počeo se baviti pjevanjem, no pjevačkog glasa tu nema te kao pomoć koristi vocoder. Malo previše, rekao bih.

Album započinje odličnom Say You Will koja osvaja svojim pulsirajućim beatovima. U ostale svijetle trenutke se zasigurno mogu ubrojiti i bravurozna Love Lockdown te odlična Heartless, obje bazirane na afričkim ritmovima. Kao dobre pjesme bi mogle proći i solidna Amazing koju upropaštava jedino suradnja s Young Jeezyjem (koji zvuči kao pas koji laje s druge strane ograde), te neloš ali pomalo presladunjav Robocop.

Ostatak pjesama i nije toliko loš, no ne može se nazvati dobrima. Previše se posegnulo za utjecajima tehnologije što u krajnjem slučaju ne zvuči toliko emocionalno. Robotizirane emocije baš i nisu emocije, zar ne?

Zaokret u Kanyeovoj karijere je zasigurno pohvalan jer se već na Graduationu moglo nanjušiti ziheraštvo. Ipak, zaokret nije toliko dobro izveden. Minimalizam ponekad dobro zvuči na ovom albumu, no ubrzo, pogotovo u drugom dijelu albuma, sve postaje dosadno i repetitivno. Ovo je zasigurno Kanyeov najautističniji album koji svoj uspjeh duguje isključivo bodovima koje je Kanye od publike zaradio prije njega. Singlova koji bi mogli postići uspjeh na radiju ovdje nema, no čak i veliki egomanijak Kanye West ima pravo na slabe trenutke. Emocionalne i glazbene.

Ivan Glazer

Hits 1384
 Graduation « Graduation Kanye West Albumi Kronologija My Beautiful Dark Twisted Fantasy » My Beautiful Dark Twisted Fantasy

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici