facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Travanj 2009
Format Albumi
Vrsta New Wave / Synthpop
Dodano Ponedjeljak, 03 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Velika Britanija
Etiketa EMI / Dallas Records
Tags

Review

 

U valu ponovnog okupljanja mnogih bendova za koncertne turneje ponovno se okupio i Ultravox. U startu je njihovo okupljanje problematično jer za razliku od recimo The Police i Guns'n'Roses većina ljudi nema pojma tko su Ultravox. To je greška ljudih samih jer Ultravox je odličan bend, a i komercijalan uspjeh (koji ovi momci i nisu doživjeli) nije jedina oznaka kvalitete ponovno okupljenih bendova.
 
The Very Best of Ultravox proučava razdoblje u kojem je Ultravox bio najbolji i najuspješniji, a to je kad je trenutak kad je Midge Ure postao glavni čovjek benda, a bend imena Ultravox! izbacio uskličnik na kraju. Presjek je pet najboljih albuma benda (Vienna, Rag In Eden, Quartet, Lament i U-Vox) s naglaskom na izbačene singlove.
 
Kronološki nanizani singlovi izvrsno prikazuju uspod i pad kvalitete kod Ultravoxa. Albumi Vienna i Rage In Eden su albumi izvrsnih brzih synth melodija, no najviše se ističe balada Vienna. Kao najuspješniji singl Ultravoxa izvrsno kombinira synthove, klavir, violinu i prenapregnut glas Midgea Urea. 
 
Quartet je album znatno eksperimentalnijeg zvuka i Ultravox su u tome najbolji. Na tragu Vienne nastao je Vision In Blue, sumorna balada mračnog zvuka s jezivim klavirom kao uvodom. Hymn je uspio pokušaj Ureovog stvaranja vlastitog psalma.
 
Nakon Quarteta stvari postaju veselije i plesnije. Iako se ponekad vrte teže teme, poput nuklearne opasnosti u Dancing With Tears In My Eyes, usmjerenje albuma Lament je znatno više ohrabrujuće i svijetlije, pogotovo na One Small Day i Love's Great Adventure. Cjelokupni album se odmiče od electropopa i postaje pop/rock što je lagani početak kraja Ultravoxa.
 
Kraj Ultravoxa se zove U-Vox. Potpuni pop/rock je odlazak u krivom smjeru jer je u osamdesetima bilo bar na desetke bendova koji su se također bavili tim žanrom i radili su to bolje. Jedina uspjela je snena i simfonična završna All In One Day, dok je Same Old Story osrednji komad osrednjeg popa, a All Fall Down besmisleno miješanje u keltski zvuk.
 
Kompilacija, uz audio dio u potpunosti potkrijepljuje sve pjesme video zapisima. Svi spotovi (pa čak i kontroverzni Vision In Blue) uz dodatak live izvedbi za pjesme za kojih nema spotova čine ovu kompilaciju pravim udžbenikom za one koji ne znaju tko su i što su Ultravox. Ovaj bend, ponovno okupljen samo radi koncertne promocije je bio najbolji dok je bio electropop. Da se nastavilo s tim zvukom, jači komercijalni uspjeh bi došao sam po sebi (kao što su ga ostvarili Depeche Mode). Ovako su Ultravox pali u zaborav, a kvalitetom to nisu trebali.
 
Ivan Glazer
Hits 1152

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42