A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Patti Smith - Dream of Life

Bookmark

Data

Released Siječanj 2009
Format Video
Vrsta Rock / Proto-Punk
Dodano Četvrtak, 01 Prosinac 2011
Žanr Dok. film
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2009
Država SAD
Etiketa Celluloid Dreams
Edition details Producenti: Scott Vogel, Steven Sebring i Margaret Smilow / Režija: Steven Sebring
Tags

Review

Sebringov film nastao je na temelju niza razgovora vođenih s Patti Smith u proteklih dvanaest godina bez ambicija u smislu sveobuhvatne biografije. U život osebujne umjetnice uvodi nas polako, kroz pogled iz vlaka praćen suzdržanim i jasnim kronološkim izlaganjem same Patti, da bi nas potom prebacio u njen mirni dom akumuliran uspomenama. I odmah nam je u početku jasno kako se Sebringove namjere više od svega odnose na afirmaciju jedne osobite strukture misli, a ne toliko konkretnih tragova koje je Patti za sobom ostavila u širokom području kreativnosti i društvenog angažmana, što netko može sasvim opravdano smatrati propustom, ali što ja doživljavam tek kao pružanje drugačije perspektive, koja je, iako ne posebno efektna, možda najpoštenija s obzirom na subjekt čitave priče.

Kao važnije naglaske svog života Patti u filmu navodi fascinaciju pjesnicima Poeom, Blakeom i Rimbaudom, Dylanov utjecaj, odlazak u New York 1960ih, prijateljstvo s Robertom Mapplethorpeom i Williamom Burroughsom, kultni CBGB's klub, album Horses kojem kontekst pronalazi u slikarstvu, preko Pollocka i Picassove Guernice, te nekoliko političkih kampanja. Isto tako, ona se prisjeća smrti dragih ljudi i govori o svojoj ulozi majke i kćeri. I pritom mnogo toga izostavlja, ali nema veze, jer detaljniju faktografiju ionako možemo pronaći na internetu.

Poseban je ugođaj filma u kojem se sve istovremeno čini i blago odsutnim i skroz usredotočenim čemu je vjerojatno kumovala 16-milimetarska kamera koja u pravilu ostavlja takav dojam na suvremenog gledatelja, ali i Pattino viđenje svijeta u kojem stalnost promjene zasigurno djeluje najuvjerljivije. Statični kadrovi u četiri zida izmjenjuju se s brzim prijelazima preko industrijskih veduta, a sve je učvršćeno jednom fleksibilnom naracijom koja pomalo podsjeća na otkucaje srca. I koja je čisto ženska.

Čisto ženski su i energični nastupi Patti Smith kojih je u filmu slobodno moglo biti i više, i to je moja najveća zamjerka Sebringu, jer isto kao što se fenomen Patti Smith dojmljivo ogleda u jednoj isprekidanoj retrospektivi, odražava se bome i u onome što nam je ona pružala s pozornice. A ne znam mnogo drugih žena koje su na isti nenametljivi način uspjevale držati čitave dvorane na okupu.

Ono što je mene osobito iznenadilo, i što nisam očekivala je naglašavanje Pattinog iskrenog osjećaja za povijesni kontinuitet kroz već tad tradicionalnu romantičarsku i simbolističku poeziju, kao i njena potreba da samu sebe prvenstveno odredi kroz vlastito podrijetlo i obiteljski dom, pa tako, dok gledamo film, stabla u vrtu njenih roditelja dobivaju više na važnosti od čitavog punk pokreta u povojima. Ja se vjerojatno ne bih usudila postaviti stvari na takav način, pa taj Sebringov potez smatram prilično hrabrim.

Općenito, film naginje eksperimentu i treba ga takvim promatrati. Usputni sadržaji ovdje su izjednačeni s Pattinim najvećim uspjesima, koncentracija je često prisutnija na predmetima nego na ljudima, a ima i mnogo praznina koje su oblikovane kao pauze za razmišljanje i donošenje vlastitih sudova o razvoju jedne plodonosne karijere. I sigurno da se sve moglo izvesti i drugačije i atraktivnije. I definitivno je moglo trajati kraće.

Ali tko nam garantira da bi u tom slučaju postigli jednaku uvjerljivost? Jer Patti Smith predstavlja mnogo više od svih točaka svoje biografije. I zato je dobro što je Sebring odlučio malo rekomponirati stvari, izbaciti Patti iz središta nekog društvenog okvira, i prilagoditi čitav kontekst njoj kao naglašenoj individui koja nikad ne gubi doticaj s vremenom i prostorom, ali koja ipak ima svoj put. Zato je čitav projekt pozitivan, i preporučujem ga svakome tko je željan drugačijih perspektiva (i nije previše umoran), bio upoznat s Patti ili ne.

Marina Vukman

Hits 996

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima