facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Poultry


Bookmark

Data

Released 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Garage rock
Dodano Nedjelja, 30 Listopad 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Hrvatska
Etiketa Ephenty Records
Tags

Review

 

Stvarno mi nije jasno kako ovako odlični bendovi uspiju ostati na margini hrvatske glazbene scene, sa tako dobrim albumom kao što je Poultry zagrebačke skupine Scroll. Ako Amerikanci imaju Strokese i White Stripese, Šveđani Hivese, a Britanci The Music i nekad Libertinese, Hrvati imaju Scroll i trebaju se ponositi njima, jer momci su rijedak primjer kako zvuči moderan rock bend koji nije stao na preslušavanju Zeppelina i Floyda…
 
 
Ako NME za svako drugo smeće koje objavi album napravi ogroman umjetni hype te ih proglasi spasiteljima scene, tada i mi možemo Scroll uzdignuti na pijedestal naše male hrvatske scene koja baš i ne obiluje takvim tipom benda kao što je Scroll. Slušajući njihov Poultry, zadnje što vam može pasti na pamet jest da su oni zapravo iz Hrvatske, zemlje u kojoj još i danas puštaju Kišu Crnog perja na marginalnim glazbenim emisijama lokalnih televizija.
 
Poultry donosi 14 blistavih trenutaka u kojima su ispremiješane žestoke garage rock pjesme sa laganicama na pravi brit pop način koji obara svaku indie obožavateljicu s nogu. U tih 14 pjesama osjeća se utjecaj svih onih izvođača koje bend na svom majspejsu navodi kao uzore poput Stoogesa do Peppersa, iako meni zapravo najviše zvuče kao dobroćudna kombinacija Strokesa - Libertinesa - Hivesa što je apsolutno fantastično..
 
Gledao sam ih uživo zadnji puta u Boogalou (koji je sinonim za užasan zvuk) na nekom koncertu povodom Dana vegeterijanaca ili tako nešto i treba reći da su bili fantastični, glasni i razigrani, a bilo je to prije kojih dvije, možda čak i tri godine. Danas, na svom pravom albumu, zvuče još bolje i kvalitetnije, lagane balade stoje bok uz bok brzim pjesmama, čak štoviše, Tales i Gadget su možda i jedne od jačih strana albuma, pa bi mogli reći kako momci imaju emotivnu crtu u svom glasu, a svakako u akordima bez obzira da li su žestoki ili akustični.
 
Frusciantovski minimalno odsvirano bez preseravanja i drkanja po gitari na sto i jedan način, Scroll izaziva emociju dovoljno jaku da mu prirodamo i epitet emo, koji im se vjerojatno neće svidjeti zbog svih negativnih konotacija koje izaziva ta riječ. Međutim, ako se smjesti u pravi kontekst, dobije se i pravo značenje.
 
 
Da su momci itekako talentirani i da poštuju svaki dio svog glazbenog odrastanja, dokazuje i činjenica kako je sam cover i cijeli booklet albuma odrađen profesionalno, vrlo kreativno i zanimljivo, a za artwork je zaslužan Saša Bastaić, čovjek čije ime mora biti spomenuto iz respekta prema onom što je napravio.
 
Jesam li uopće spomenuo kako je bend osim masteringa odrađenog u Kaliforniji sve ostalo odradio samostalno, cijelo snimanje, miksanje i produciranje svog albuma? Album je inače izdan za Ephenty Records za kojeg nikad nisam čuo, ali jedan intervju za SoundGuardian sa ovim mladićima promijeniti će mnogo stvari u budućnosti.
 
Admir Sinani
Hits 325

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42