facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2013
Format Kompilacije
Vrsta / Alternative rock
Dodano Subota, 06 Prosinac 2014
Žanr Rock
Length 1:13:17
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2013
Država UK & Europe
Etiketa Warner Bros. Records
Catalog Number 9362-49409-5
Edition details Produkcija: Rick Rubin
Tags Red Hot Chili Peppers Warner Bros. Rick Rubin

Review

Uobičajeno je da publika glazbenika baš i nije upoznata s B-stranama i pjesmama izbačenih s redovnih albuma. Razlog tome je jednostavno to što, primjerice, za popunu singlova idu načelno lošije pjesme, one koje se objavljuju tek tako, one koje su tu za gorljivije fanove i to je otprilike to. Ali Red Hot Chili Peppers to ne radi tako - za njihove B-strane često se kaže da su bolje od pjesama s albuma. Čak mnogo bolje. A evo primjera zašto.

Konkretno, što se tiče albuma "I'm Beside You", pjesme na njemu napisane su za album "I'm With You", ali su kasnije odlučili da ipak na njega ne idu te su ih zamijenili. Je li to bila pogreška ili ne, više nije ni bitno, jer su RHCP navikli na reakcije publike koja slavi B-strane, a i jer "I'm Beside You" svejedno dolazi do izražaja i put do mnogih ušiju. Producirao ga je Rick Rubin, a sadrži 17 pjesama koje nas podsjećaju zašto je ovaj bend toliko popularan. Ono što je bitno reći o ovome izvanserijskom albumu to je da bend više zvuči kao stariji RHCP nego kao na "I'm With You". Više zvuči kao da su ovo B-strane singlova sa "Stadium Arcadium", a ne pjesme snimane kao njegovi nasljednici. S "I'm With You" odmaknuli su se od svog uobičajenog stila (kako je Flea rekao: "I dalje zvučimo kao Red Hot Chili Peppers ali je stvarno jako drukčije"). Jedan od razloga za tu promjenu je taj što je John Frusciante izašao iz benda, a na njegovo je mjesto došao Josh Klinghoffer koji je s njima svirao na turneji "Stadium Arcadium" (a prije je svirao bubnjeve na Fruscianteovom solo albumu). Drugi razlog je taj što su Flea i Josh iskoristili pauzu koju si je bend uzeo pa su otišli u Etiopiju kako bi se bolje upoznali prije nego krenu raditi na novom albumu. Tamo su svirali s mnogo afričkih glazbenika pa se na albumu čuje utjecaj tamošnje glazbe.

Dakle, ova kolekcija "odbačenih pjesama" malo se vraća unatrag, u više funky RHCP. Također, tu se nalaze varijacije na temu, od mirnijih kao "Your Eyes Girl" pa do laganog countryja kao u "Hometown Gypsy". "Long Progression" tipična je RHCP pjesma s odličnim refrenom, solom na gitari i onom dozom emotivnosti koju kod njih često možemo čuti, a "Never is a Long" nježna je i lijepa balada. "The Sunset Sleeps" ima čudan početak, ali sve se stapa u odličan refren pa možemo zanemariti Anthonyjevo neobično zavijanje (od njih uvijek možemo očekivati nešto neobično). "Pink As Floyd" samo je potvrda koliko klasični Peppersi mogu biti dobri i svidjeti se svakom uhu bilo ono ugođeno na rock, pop ili funk. U pjesmi "Strange Man" opet možemo čuti afrički štih, a ona je na cijelom albumu najfunky pjesma i najviše nas vraća u prošlost benda. "Victorian Machinery" i "Brave from Afar" dosta podsjećaju na "Stadium Arcadium". Također, Josh je Johna zamijenio i u odličnom pjevanju back-vokala, što se posebno čuje u "Magpies on Fire" i "Hanalei" (a u "I'm With You" na "Meet Me at the Corner" i "Look Around"). Razlog što mjesta na albumu nekad ne nađu objektivno bolje pjesme može biti - Josh. Kako je na ovom repertoaru gitara puno više izražena, opuštenija i razvijenijih dionica, razumljivo je zaključiti da se Josh više opustio u ulozi novog gitarista legendarnog benda nego na albumu, i usput više iskazao svoje umijeće i kreativnost. A zašto su njihove "nealbumske" pjesme i B-strane općenito bolje nego pjesme na albumima (bar što se tiče njihovih fanova)? - možda je to jedna od stvari koje dolaze u paketu s megapopularnošću benda od kojeg svi očekuju užasno mnogo, da budu odlični i da ne razočaraju. Stoga bih rekla da za regularni album biraju pjesme koje su sigurna partija s kojima ne mogu pogriješiti. Zato se na manje konvencionalnom terenu mogu igrati s onima koje nastaju opušteno i bez pritiska da se moraju svidjeti javnosti, pa ispadne bolje. Onda se čuje izvorni RHCP koji doista ne može faliti što god odlučili napraviti.

Valentina Botica

Hits 584

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42