A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Progressive metal / Neo-classical metal
Dodano Ponedjeljak, 21 Studeni 2011
Žanr Metal
Length 1:01:51
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2011
Država EU
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number 2641-2
Edition details Datum objave: 17.6.2011. Produkcija: Luca Turilli i Alex Staropoli
Tags

Review

Rhapsody Of Fire prvi put sam slušao prije nekih sedam osam godina i to njihov legendarni Legendary Tales. Legendarne priče su album koji se može slušati uvijek, ponovo i ponovo. U međuvremenu od 1997. pa do Od Kaosa da vječnosti objavljeno je 7 albuma, koji se mogu svrstati u vrlo dobre albume. Rhapsody možemo svrstati u symphonic power metal koji u svom glazbenom izričaju kombinira klasične i barokne zvukove, a sve to zvuči vrlo moćno. Upravo kombiniranje punokrvnog power metala s srednjovjekovnom, baroknom i klasičnom glazbom Vivaldija, Bacha, Paganinija, Verdija s jedne strane rezultira talijanskim prizvukom dok s druge strane  upravo ta kombinacija karakterizira ovu grupu svojevrsnim originalom u svijetu power metala, pa čak i u onome što sve možemo svrstati pod heavy metal.

From Chaos to Eternity otvara dobro složenom uvodnom pjesmom »Ad Infinitum« koja počinje zahtjevnom i dobro složenom igrom prstima po vratu gitare koja uvodi u moćan recital kojeg na sebi svojstven način izgovara Christopher Lee (alias čarobnjak i kralj Uriel). »K vječnosti« je uvodni stavak u naslovnu pjesmu koja se može karakterizirati kao tipična Rhapsody pjesma – žestoka, brza s polaganim dijelovima, moćne klavijature te pozadinskom zborno pjevanje (nešto što bi mogli nazvati pozadinski heavy metal zbor). Isto se nastavlja u pjesmi na talijanskom jeziku »Tempesta Di Fuoc«. Iako se čini kako bi latinski ovdje puno bolje pristajao, Rhapsody of fire su jedna od rijetkih grupa koji dokazuju kako je talijanski jezik sasvim prikladnih za power metal. Dakako, smo je potrebno pronaći pravi pristup usklađivanja jezika i glazbe, kao što je slučaj i na pjesmi »Anima perduta«. Između navedene dvije pjesme na talijanskom jeziku nalazi se pjesma »Ghosts Of Forgotten Worlds« koja po gitarističkim solo dionicama ukazuje kako Rhapsody, što se tiče klasičnih uzora, ne ostaju samo na području baroka i klasičnog perioda klasične glazbe već zalaze u područje neoklacisizma dvadesetog stoljeća.

Neoklacisizam uočljiv je i u pjesmi »Aeons Of Raging Darkness«. Sedma pjesma na albumu »I Belong To The Stars« zanimljiv je spoj u kojem se u refrenu smjenjuju glasovi zbora i pjevača Fabia Lionea, a sve to začinjeno je zanimljivim gitarističkim rifovima i istaknutim klavijaturama. Globalno ova pjesma je možda najpogodnija za šire mase odnosno najkomercijalnija, dakako ne i najbolja. Predzadnja pjesma na officijalnom albumu je „Tornado“ koja se može svrstati u Rhapsody klasike. Onda, kao zadnja pjesma na albumu dolazi »Heroes Of Waterfall’s Kingdom« koja traje nešto manje od dvadeset minuta, a sastoji se od pet 'činova'. Pjesma započinje nenadmašnim glasom Christopher Leea koji kao kralj Uriel recitira (ako se to može okarakterizirati glagolom recitiranje):

The horns of war were sounding
On icy winds the echoes of ancient fears will breathe again
Soon on the edge of the Northlands
The future of our world would be decided.


To je uvod u malo remek djelo s epskom tematikom. U pjesmi se smjenjuju talijanski engleski, lagani i brzi dijelovi, žestoke i lagane 'gitare', gitarske i klavijaturske solo dionice,  'recitiranje', zborno pjevanje….. Pjesma nikako nije dosadna. Pjesma nije za one navikle na trominutne pjesmice, već je kompleksan uradak koji je, meni osobno, najzanimljiviji i najbolji, uradak na cijelom albumu. Suradnja sa Chrisopher Leeom se pokazala izuzetno dobra, čovjek je rođen za ovakve projekte. Kao bonus pack u digitalnom izdanju nalazi se Madenova »Flash of the Blade« (s albuma Powerslave). O tom dodatku je teško nešto posebno reći. S jedne strane nameće se pitanje 'što im je to trebalo?', s druge strane zanimljivo je čuti obradu »Flash of the Blade« dvadeset sedam godina nakon njenog originalnog objavljivanja.

Ukupno gledajući, From Chaos to Eternity je još jedan u nizu solidnih, bolje reći, dobrih Rhapsody albuma. Za zagrižene fanove dobar poklon za glazbeno estetski užitak. Među pjesmama ponuđenim na albumu izdvoji bi »From Chaos To Eternity« (s neizbježnim uvodnikom »Ad Infinitum«), »Anima Perduta« i dakako dvadesetominutnu »Heroes Of Waterfall’s Kingdom«. Zbunjuju to što je nakon ovog albuma došlo do značajnih turbulencija u samom Rhapsody of Fire. Naime, Luca Truli koji je svirao gitaru od samih početaka grupe, napustio je grupu, kao i  basist Patrice Guers koji je u grupi od 2003. godine. Ipak, Rhapsody nastavljaju s novim članovima: Roberto di Mich (gitara) i Oliver Holzwart (bas).

Bruno Ćurko

Hits 1065

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima