A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Tarot Funk


Bookmark

Data

Released Travanj 2019
Format Albumi
Vrsta World / Funk / Psychedelic / Alternative/Indie Rock / Lo-Fi
Dodano Utorak, 09 Travanj 2019
Žanr Indie
Length 38:10
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2019
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno izdanje
Edition details Datum objave: 7. travnja
Tags nemanja

Review

"Tarot Funk" najsvježiji je projekt nemanje, iza čijeg imena stoji autor Luka Šipetić, dok je naslovnice albuma autor Dino Santaleza (Vila Propuh Studio). Ovom izuzetno zanimljivom izdanju prethodio je sjajan instrumentalni singl "The World", je objavljen tek nekoliko dana prije albuma uz popratni spot animiran od strane Neomi Ribić. Posljednja je pjesma na albumu i predstavlja zatvaranje kruga, što slušatelju može postati jasnije nakon slušanja albuma kao cjeline.

Što se tehničke izvedbe tiče, album je gotovo u potpunosti instrumentalan, uz pokoju vokalnu improvizaciju na određenim pjesmama i posebne iznimke: predzadnje numere na albumu, "The High Priestess", čiji su stihovi inspirirani fanzinom Pleši, griješi iz pera Dore Tominičić, mlade pjesnikinje iz Pule. Nemanja vješto kombinira nekoliko žanrova poput thai, afro i turkish funk glazbe, a inspririan je kako i sam navodi,  cambodian psych-rock i anatolian rock žanrovima karakterističnih baš za predjele u kojima su nastali šezdesetih i sedamdesetih  godina prošloga stoljeća, stvarajući – Tarot Funk. Karakterističan jedino za album "Tarot Funk", istoimeni termin možemo smatrati vrhuncem originalnosti autora i novoizdanog mu konceptualnog uratka koji svakako treba poslušati, ali i pročitati! Naime, uz preuzimanje albuma, možete postati i vlasnikom kratkog vodiča kroz album, Listening Guide & Intro u PDF formatu, te si tako približiti puni značaj ovog albuma. Unatoč kraćim opisima, interpretacija je još uvijek u uhu slušatelja!

Iako se autor publici obraća na engleskom jeziku u opisima koji ukratko tumače značenje pojedinih karata iz tarota ali i nazivima pjesama na albumu, činjenica da je projekt nemanja nastao na relaciji Pula-Zagreb dodatno nas afirmira kao malenu zemlju s mnogo diskografskih bisera izvan mainstream scene. Budući da je naslovljen na engleskom jeziku, mogućnosti afirmiranja albuma i izvan naše, inače sve bogatije world music scene, svakako postoje. Sve ostalo leži na mogućnostima bespuća interneta i nadi da album približen širem slušateljstvu zvukom i jezikom može postići puno više.

"Tarot Funk" inače prati sigurnu formulu world glazbe kojoj teže glazbenici u sličnim krugovima, kombinirajući vješto orijentalne zvukove, otvarajući svaku pjesmu kao pojedinu cjelinu repetitivnim i progresivnim dijelovima, često zatvarajući gitarskim dijelovima sa zapadnjačkim električnim žarom već otvorene istočnjačke zvukove i progresije.

Iza autora albuma "Tarot Funk" stoje i projekti poput Para Lele, čiji sam istoimeni album 2017. pronašao na nezavisnim listama najboljih domaćih albuma, a projekt NLV zabilježio je i zavidne live nastupe. "Tarot Funk" definitivno najviše obećava, kao ozbiljna tehnička i produkcijska ali i konceptualno formirana, ozbiljna i hipnotička cjelina. Nadajmo se da se priča može nastaviti, no album je vani tek jedan dan, pa ga još valja slušati i slušati, a zbog svoje kvalitete zaslužuje i hitru recenziju, kao i ocjenu, i to kakvu: pet od pet!

Alen Mikec

Hits 2692

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski