A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Newz


Bookmark

Data

Released Ožujak 2008
Format Albumi
Vrsta Rock / Hard rock
Dodano Ponedjeljak, 07 Studeni 2011
Žanr Rock
Length 1:14:31
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Edel / Menart
Tags

Review

 

Prosto nisam mogao vjerovati da ovaj bend još uvijek egzistira, naime osnovani su daleke 1968. u gradiću Dunfermline u Škotskoj. To je poznati bend pod imenom Nazareth i eto upravo 31. ožujka pod okriljem izdavačke kuće Edelizdaju svoj novi studijski album The Newz. Prosto da čovjek ne vjeruje!
 
Kada su prije 40 godina započinjali svoju glazbenu karijeru, malo tko je vjerovao da će se baš tolike godine održati na svjetskoj rock sceni. Svi mi koji smo odrastali uz njihovu glazbu, znamo koliko je ovaj bend doprinio općenito svjetskoj rock sceni. Originalna postava bili su: pjevač Dan McCafferty, gitarista Manny Charlton, basista Pete Agnew i bubnjar Darrell Sweet, svi zajedno ubrzo se sele u London. Po dolasku i aklimatizaciji dečki unutar 12 mjeseci izdaju svoj nastupni album pa onda još jedan, no stvari se ne pomiču sa mrtve točke, sve dok 1973-će nisu objavili album Razamanaz.
 
Pomalo čudnovata je priča da su Nazareth kao hard rockeri svjetsku slavu stekli su zahvaljujući laganici – baladi, legendarnoj Love Hurts. Ova pjesma je tijekom kasnih 70-tih žarila i palila diljem svjetskih top lista. Osim toga moram spomenuti njihove najbitnije albume, a to su: već spomenuti Razamanaz (1973), Loud "N" Proud (1974), Hair of the Dog (1975), Malice in Wonderland (1980) te odličan dvostruki album uživo Snaz [live] iz 1981. svi snimljeni za A&M Records. Ovi albumi svakako spadaju u pravo blago hard rocka, osobito kada se tiče Europe, no istovremeno su i u Americi stekli vrlo veliku popularnost.
 
Moram se prisjetiti da sam na primjer album Snaz (live) jedno dugo razdoblje preslušavao od početka do kraja, svakodnevno. Stvari su se samo nizale i svaka je imala neku svoju priču. Ovdje posebno moram spomenuti album Hair of the Dog koji me je doslovno osvojio na prvo slušanje, pa tko ne bi pokleknuo pred temama kao što su: Hair of the Dog, Miss Misery, Love Hurts i druge pjesme, koje svojom snagom i pristupom osvajaju svakog slušatelja ili poklonika rock glazbe.
 
Što napisati o ovom zadnjem albumu The Newz? Kao prvo odmah treba razlučiti činjenicu da su sada stvari sasvim drugačije i da svoje neke slabosti jako dobro prikrivaju svojim ogromnim iskustvom. Na albumu nema nekih prevelikih iznenađenja već je to jedan dobro odrađen album.
 
The Newz je album koji eto, po mom skromnom mišljenju zaslužuje pozornost svih onih koji vole dobru rock glazbu i koji su nekada voljeli slušati njihove albume. Činjenica je da nakon albuma Snaz (live) iz 1981. dolazi do svojevrsne kreativne blokade i da je uslijedio niz albuma, koji nisu niti približno dosegli razinu gore spomenutih albuma. Ono što je najvažnije je činjenica da album The Newz, ima toliko potrebni pozitivni pomak, koji se prvenstveno očituje u jednostavnosti prezentacije te vrlo znakovitim interakcijama vokala i instrumentalne pratnje.
 
S druge pak strane ako pratimo razvoj samog albuma i tema koje su svoje mjesto našle na njemu onda je to svakako ugodno iskustvo, koje nam osigurava dobru zabavu. Možda je ova ocjena kao i sam osvrt malo subjektivno nastrojen ali priznajem ne mogu si pomoći i želim to istaknuti. Stoga, štovani čitatelji nemojte mi zamjeriti ovaj moj subjektivizam. Shodno tome i moja …
 
PREPORUKA:
ima pozitivnu konotaciju. Album The Newz benda Nazareth vrijedi poslušati jer njihov zadnji album Alive and Kicking objavljen je za izdavačku kuću Direct Source prije pet godina. Zadnji studijski album tamo dalekih 90-tih.
Bend je prošao sito i rešeto, čak je ostao i bez ugovora za snimanje neko vrijeme, da bi se doslovno izdigao iz pepela i opetovano pridružio onim bendovima koji su ostali zapamćeni po nekada zaista kvalitetnoj diskografiji.
 
Album The Newz nije na toj razini, ali u svakom slučaju može zadovoljiti i one malo izbirljivije poklonike rock glazbe. Ako očekujete neka velika iznenađenja ili nešto slično… to jednostavno nećete dobiti, ali ako očekujete dobru zabavu onda ste na pravom mjestu.
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 2304

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima